April 9, 2013

...Kemaafan...

it has been a long time since i have posted something on my blog. life is hectic...yet am still feeling bored. why? am not sure...perhaps i haven't get i have been wanted in life. whatever it is, life has to move on.

a few days back, my days were colorful, up and down...but i have got through it. alhamdulillah. progress on my study is getting better. doa for the best i hope. i can't wait to fly back to UK and meet my lovely princesses aleesya and reina. i miss them a lot.

honestly, talking and having kids around me...they really made my problem fly away. and that is why everyday since and then...i always like to go back to Pernu, so then i can meet my ultrakids syahmi and my hanana dancer syanza.

i have learnt something very important a few days back...Kemaafan adalah perkara yang paling berharga dalam kehidupan. I have learnt that, if you could be able to forgive people, your mind will be set free and and your heart will come to peace. believe it or not...i am feeling it. i forgive them and i have becoming a better person (i hope...insyaAllah).

i have also learnt that, if you love someone...you have to protect it. no matter what, your love is your love. you have to win the battle to earn your love. if it said that the love is for you...it will be all yours.

now, my mind is in peace...and Allah has granted sooo many good things to me and make everything easier for me. AllahuAkbar...i was almost to fail. yet Allah has offered His Mercy. and am so grateful...i hope everything will be fine as it is. InsyaAllah if you remember Allah, Allah will always remember u...

i always saying this to all my friends...Allah will never test you unless it is with your capability.

i love Allah, i love my mom n dad, i love my famili, i love you, and i love my frens.

*ohh me and my family is now running a business...so if you would like to purchase any stuffs from UK like tefal, corelle, perfumes, kids stuffs and etc...please go to our facebook page: jualan murah uk.

yoou will love it!!!

January 29, 2013

recap...

assalamualaikum semua, i know, it has been a while tak update blog.entahlah, rasa malas, rasa busy yg teramat sgt kdg2 pon ada. sejak balik malaysia ni...mmg mcm2 benda nak dibuat. so rasanya masih tak terlambat nak ucapkan selamat tahun baru 2013 utk semua kot. WALAUPONNNN dah 29 hari di bulan januari. hehehe. semoga tahun ni lebih bermakna untuk kita semua. amin. so far sejak dah beberapa bulan di malaysia...my life is getting busier and alhamdulillah happier. happy sebab dapat bersama2 dengan keluarga, kawan2, oppa dan ippa, and semua geng2 sekolah dan kerja. so weekend tu memang sentiasa berisi dgn mcm2 program. alhamdulillah. banyak benda berlaku tahun lepas. banyak kenangan terindah terutamanyer. dapat beraya dengan seluruh ahli keluarga sebelum angah and her famili berpindah ke UK. dapat berjumpa dengan kawan2 baru...dapat jumpa my lovely oppa and ippa. they are sooooooo adorable!!! dapat bercuti bersama2 dengan famili and kawan2. even bercuti dalam negara pon dah kira ok dah. but sedar tak sedar dah 3 kali kot masuk singapore!!! ahahaha...ni lah partner in crime i. tak pasal2 dah jatuh cinta dgn singapore.
nazri sibuk nak cari "misai" dia
sampai satu tahap memang rasa mcm nak nangis lah nak tinggalkan singapore. hehehe. best lah...ala2 rasa mcm UK version in Asia. system diaorg mmg tiptop. and org2 diaorg agak2 mcm UK sikitlah. very polite and very respectful...takder yg kurang ajau langgar2 bahu pastu pandang selekkk tgk orang mcm nak makan kita. mmg best. paling best shoppping kat Bugis Street!!! ya ampun...mmg rambang mata and pastu last trip to Singapore jumpa dua orang kawan si Narzery ni...Ain dan Dayana. diaorg mmg awesome!!! kelakar...fun...sporting and very thoughtful. diaorg bawa kami ke Haji Lane...tempat shopping2 ala2 vintage stuffs yet with high quality. awesomeeeeeeeeeeeee.
dyana, ain, me and nazri. the bachelors and bachelorettes
and then tahun lps jg i byk abiskan masa berehat mencari ketenangan katanyer...pg PD jer dua kali dgn famili and dgn kawan2. well...nak tenangkan fikiran dari kerja2 office dan PhD.
my beloved famili
and lps kami bercuti dgn famili tu...angah and her famili pon flew to UK...huhu. i ikut sama ke UK dengan harapan untuk siapkan kerja phd, but nan adoooo...so basically pegi UK utk tolong2 angah. my beloved sister. adik yg selalu temankan along pg lunch kat opis...geng shopping and geng yg faham about my situation. i love her soooo much. and i miss my beloved niece aleesya humairah sooo much too. sejak angah dah ke UK. i dah takde geng kat office. keluar makan sorang2, pg shopping sorang2...seriusly pernah pegi makan kat pizza order terpaksa amik utk dua org punye order. org kiri kanan waiter waitress semua pandang. how sad is my life...huhuu. mmg susah mula2 nak adapt new environment...but lama2 alah bisa tegal biasa. kitaorg semua kat melaka rindu kat awak angah!!! kalau along jumpa awak lps nie...along nak peluk awak dgn aleesya kuat2. rinduuu sgt2. awak take care tau kat sana. be strong..enjoy every moment Allah granted to you and your famili kat sana. tak semua org dpt peluang tu. jgn risau pasal famili kat melaka. insyaAllah, along dgn uda ada utk taking care of our famili. pesan kat shafizal...belajar elok2, cpt2 abiskan phD jgn jd mcm along.
angah and ecah in their lovely home
ecah in paklong's room
and then awal tahun ni dapat berkumpul dgn geng2 UK...kak fara, kak maz, abg mosan, abg dino, abg long and kak long...dgn maya n saipol jer tak dpt jumpa2 lg. kak maz n abg dino mencemar duli melawat kawasan di malaysia sejak pertghan bulan december tahun lps. so sebulan diaorg duduk msia...apa lagi mmg lagi seronoklah i spent time with them. byk masa kami spent together2...berkongsi masalah, dah lama i tak share cerita dgn kak maz n kak fara. waktu kat UK...kak maz and kak fara and kak long adalah tmpt i selalu bercerita. well dah takder geng ramai n famili kat sana. so bila kak maz balik msia aritu...i guna semua kesempatan yg ada utk cerita mcm2 kat dia. we had sooooooo much fun together. dapat pergi rumah kak fara yg ala2 istana tu kat Skudai, rumah mak abg dino kat NusaJaya and rumah kak long kat KLCC!!! kaya2 diaorg semua nie...hehehe
kak maz n famili kak yah before fly back to UK
sejak balik msia juga...ada satu anugerah yg Allah kurniakan untuk kami sekeluarga. alhamdulillah, ada rezeki dlm usia 30an ni baru lah dpt membeli rumah sendiri. tu pon abah dgn mak yg berposak2 mencarikan...thanks to mak and abah. insyaAllah rumah tu akan siap bulan 3 and boleh duduk nanti bulan 6 tahun ni. mmg rezeki sangat2...dpt rumah yg dah nak dekat2 siap. so angah...cpt2 balik, tahun ni raya abah nak celebrate kat rumah org. kita kumpul ramai2 kat rumah along.
my adiks yg poyor
tgklah tu adik and uteh yg paling excited...bilik adik dgn uteh dah siap dah...bawah tangga nanti bilik diaorg. hehehe..angah bilik awak kat sblh dapur. hehehe. jangan mareee. so far alhamdulillah, Allah permudahkan semua urusan. dari urusan pinjaman bank, lawyer, DO Pejabat Tanah, KWSP..semuanya alhamdulillah lancar. itulah berkatnya kalau kita dengan cakap mak dan abah :). and dlm byk2 cerita gembira...baru2 ni kami dikejutkan dengan a deceased of our belated Allahyarhamah nenek ngah. rasa terkilan sbb tak dpt pergi ziarah sebelum Allahyarhamah menghembuskan nafas terakhir. tapi apa2pon alhamdulillah...i dapat bawa mak dgn abah and adik2 pergi ke Johor bahru utk ziarah jenazah. semoga Allahyarhamah di tempatkan di tempat orang2 yg beriman. Amin. Al-Fatihah. so sekarang nie...minggu exam budak2 kat MMU. so restlah sikit...akan struggle dgn kerja2 semula bila nak marking and mula semester baru nanti. apa2pon doakanlah yg terbaik utk kami semua. sebelum terlupa...tahniah utk semua kawan2 yg baru lepas melangsungkan perkahwinan and semua kawan2 dan adik2, abang2, kakak2 angkat yg baru mendapat cahaya mata. especially to my beloved Ain and my dearest fren Shaipol tahniah for your newborn babies. Tahniah juga utk Aizul Marcello, my x-schoolmate yg akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi. doa2kan yg terbaik utk uols semua.Amin. insyaAllah kita berjumpa lagi nanti. to all my loves...remember i love you all very much. abah, mak, angah, uda, uteh, adik, ema, shafizal, syahmi, aleesya, fatima, nenek, oppa and ippa, kak maz, abg dino, kak fara, abg mosan, abg long, kak long, ain di kuala pilih, anggerik, shaipol and famili di seremban, keluarga mak uteh sekeluarga, pak uda n mak uda di nilai, nenek tersayang...dan semuanya. love u all eternily.

September 6, 2012

Selamat Hari Raya



It is not too late to wish everyone out there Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin. For those who wants to come to our house, you are most welcome. We might not having any open house ourself this year. Sorry!!!
This raya, is the best raya ever for me after three years lived far away from my family, frens and beloved. Alhamdulillah, very happy with what I am having. Happened to meet all my family members, beloved friends, my close and lovely oppa and ippa, and of course my three comeysketeers, Syahmi, Aleesya and Syanza. The feeling is immensely full with excitement. This raya also happened to meet a few acquintances. Friends over friends over friends or family over family over family...and now we are one big family. Alhamdulillah.
This raya break also is a good time for me to shake things up a bit, relax and chill. Was just came back from PD with my beloved family, and insyAllah will spend another time in PD. Just need a time to indulge myself. Vacation in PD last weekend, even for a short while, but it was delightful. Spent the whole days with my family.

InsyaAllah, will have to attend a few open houses this weekend and next weekend too. Again will meet oppa and ippa and their friends. And of course, they will make me laugh unstoppable. Thanks to them...I have got my remedy.

Unfortunately, I will fly back to UK soon. Sobbing...

August 7, 2012

Di Kejadian Itu

dalam keluarga kami, bila masuk jer bulan april...maka kami telah memasuki zone pecah tabung. sebabnyer, bila dah april jer, akan bermula lah deretan tarikh2 kelahiran dan kejadian kami sekeluarga. Adik-1st April, Shanza-April, Shafizal-16th May, Angah-4th July, Abah-25th July, Myself-August, Ema-4th September, Uda-27th September, Uteh-12th October, Mak-31st November, Syahmi-December and last but not least Aleesya-28th February.

perghhhhhh memang zone bahaya betul. well biasalah, bila besday jer, mesti nak celebrate and konsep hadiah lak...hadiah boleh request. hahaha. apa lagi mmg kawkaw lah kan pow org.

so last month celebrate besday angah kat Kenny Rogers...angah dpt 2 biji kek. hadiah...humm angah kata dia takmo apa2. selamatttttt duit. so belanja angah makan kat kenny rogers jer lah. pas angah, abah lak...abah celebrate kat pizza huts. hadiah abah nak seluar jeans jer. so ok lah takder lah mahal sgt. hehehe...

and now, bulan ogos...my turn. hohoho. dalam kepala otak dah terbayang2 beg zara, suit zara, and kasut zara. hehehe. ye lah hutang 3 tahun punyer celebration kan. so kita tunggguuuuuuuu apa yg kena. in our famili, besday celebration biasanyer simple2 jer...open table kat mana2 restoran yg besday boy/girl tu nak and then hadiah boleh request. hehehe...so tahun ni tak taulah famili i ingat ke tak hari kejadian i. hehe.

but, dalam menunggu my real exact birth day, tiba2 ada orang dah siap2 buat surprise utk kita. ya Allah memang terkejut sangat. konon2lah nak ajak berbuka...tiba2 sampai jer dah siap cup cake berlilin dgn hadiah bagai. mmg seronok sgt2. tak terkata perasaan waktu tu. mmg nak melompat2 keriangan waktu tu...tapi cover2. well...blushing kot org buat surprise. dulu waktu kat UK, ada gak kwn buat surprise...kawan dari london, tiba2 naik bus dtg lufbra tgh2 malam...ketuk pintu bilik tidur waktu org tgh tidur...pastu pegang kek n nyanyi lagu besday. ya Allah...memang terharu sangat Allah kurniakan orang2 yang special mcm mereka utk diri ini. love them and love Allah...for all the presents in life.

bila orang ingat tarikh lahir kita...rs diri ni amat begitu berharga (sambil2 pose iklan nivea vissage). kdg2 doapon dah cukup...but kalau dpt hadiah n surprises tu mmg advantage lah. iskkkkkkkk suka lah , mmg suka sgt2. thanks a lot to all persons i love. u know who u are. takda apa yg dpt di beri...cuma iringan doa dan ucapan terima kasih jer dpt di bagi. moga Allah menjadikan tali persaudaraan kita lebih kukuh dan insyaAllah kekal sampai ke akhirat.

seperti yg di perkatakan oleh Saidina Ali KaramAllahuwajhah ""tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi"

July 19, 2012

kembali bersiaran

ya ampun.....tup tap tup tap dah dekat dua bulan lebih menetap di malaysia. kejapnyer masa berlalu.

tup tap tup tap juga...tiba2 blog dah tukar interface baru gak. gabra kejap camner nak cari link new post. endup...klik kat OLD BLOGGER INTERFACE and thennnnnn tara. back to oldies.

lama bebenau dah rasanyer tak update blog. even feeling2 mcm ada jer org nak baca kan. kalau dulu waktu belajar, update blog utk update famili...but since dah dekat dgn famili skrg...nak update pasal apa ek? hummmmm. kita citer jerlah apa2 yg kita rasa nak share kat korang boleh?

so dah dua bulan lebih balik nie, mcm2 berlaku. of course yang paling best sbb dpt jumpa keluarga dan tiga org budak kenit, syahmi, aleesya and syanza. mmg super duper happy. mmg hari2 berkepit dgn mak. sampai bau ketiak mak dari bilik sebelah pon dah boleh kenal. hehehe. well oghang mmg rapat dgn mak. and balik ni pon, dapatlah balas dendam dgn adik2 beradik semua. abis semua nyer kena sakat. baik angah, uteh, uda and adik...ahahaha. nak buat camner, waktu kat sana, dok sakat kak maz jer. (ker oghang yg kena sakat ekk?) :)rasa happi juga sebab dapat jumpa orang2 yg tersayang yang lain. waktu duduk jauh chatting and telepon jer...dah dpt jumpa alhamdulillah lah. thanks to all.

life kat msia tetap mcm dulu. HECTIC and HOTSSSSSSSS! sangat yerk...ya Allah sometime mmg tak tahan tahap kesibukan dan kepanasan hidup di malaysia nie. busy keja melambak sampai tahap selalu nak balik opis awal...sbb rasa nak muntah tgk keja melambak. panas lak...cuaca kat msia nie sampai tahap ketiak becak. ahahha. but apa2pon mmg bersyukur dah balik ke malaysia. anyway, nanti akan balik ke UK semula insyaAllah. most probably lps raya nanti.

skrg nie...alhamdulillah, hidup lebih ceria. dikelilingi orang2 yang saya sayang. sangat2 seronok. sangat2 bersyukur...ada mak, abah, adik2, nenek, makcik2...cousin2, kawan2. semuanyer ada di sisi. alhamdulillah sgt2.

apa lagi ekkk nak cakap? hummmmmmm...arini belajar satu benda. trust in relationship is very important. tak kira apa2 jenis relationship. apa2 masalah pon yg timbul, biarlah masalah tu diselesaikan secara berhemah. ceeeeewahhhhhh.

oklah tak tau nak tulis apa lagi dah...just nak wish selamat berpuasa kepada semua kawan2 dan ahli keluarga. puasa biar penuh...ikhlas kerana Allah. jgn lak tak mo puasa and bagi alasan, "buat apa puasa kalau tak ikhlas". dulu pernah belajar kat sekolah, ustaz ckp, kadang2 ikhlas tu akan datang bila ada paksaan. tp dah besau2 nie, jgnlah smp nak kena paksa puasa.

till then...nak sambung buat skrip drama ippa dan oppa. hohoho.

love u all...and i love u too. nomuuu nomuuu chowa

April 18, 2012

COUNTING DAYS

cuak...+
gembira...+
sedih...+
penat... +
tergopoh gapah...

= berbaur

March 29, 2012

mulut

kadang2 lidah nie terlepas
tak perasan yang terlibas perasaan dan hati orang

so pada sesiapa yg terkena minta maaf lah.
niat mahu menjadi jujur. tapi kadang2 tak perasan terlampau jujur sangat sampai tak tahu benda yang baik bagi kita rupanya tidak di hati orang lain.

minta maaf sekali lagi.

apa apapon masing2 tahu niat masing2. dan saya tahu niat saya.

mulut saya ada 3 tahap penapis:
1) kalau filter superpower buat saya pendiam- maksudnya saya tak selesa dengan anda
2) kalau filter middle power buat saya malu2- maksudnya....takes time nak betul2 terima anda
3) kalau filter low power buat saya tak berhenti cakap- maksudnya awak dalam list orang2 yang saya sayang sangat2.


till then...jaga lah mulut jaga lah hati.

March 22, 2012

psssttttttt...

ini kisah benar berlaku pagi tadi.

happened after one hour meeting with cikgu "mana si X? i dah lama tak nmpk dia." murid menjawab "lah u tak tau ke? dia dah lama dah tak keja sini" cikgu buat muka terkejut smbl memekop mulut"Oh my Prada beli kat China gred A! ahhh biar betul! panjatttt i. i tak tau pon, bila dia benti? why?" murid pon jawab sambil menepuk bahu cikgu "lah dah lama dah. si Y bgtau....si X tu kena buang....bla bla bla". and the meeting was adjourned 30 minutes afterward. a great bonding moment.

ada a few assumptions can be made here:
1) murid tu mmg kaki gossip and cikgu pon jenis mak bedah
2) hubungan murid dan cikgu amat rapat
3) cikgu outdated dgn info2 terkini
4) nak hilang stress keja
5) dah memang takde keja...

tiba2 jadi sumber2 gossip dlm office? awat...keja dah abis ka?

March 15, 2012

air mata...


these few days rasa sangat devastating. sangat2 demotivated...rasa mcm kena backstabbed oleh orang2 yg kononnya boleh dipercayai. tak sangka betul dlm dunia akademik ni pon ada org mcm tu. lebih2 lagi kalau orang tu cikgu kita. sedih sedih...kira mcm rumah semua dah siap, dah cantik, dah ada perabot semua...tapi tak boleh masuk, sbb menteri perumahan tak luluskan grant tanah. aiyarkkk.

hummm redha jer lah. nak buat camner...camtulah, ingat pesan...jangan bergantung harap pada orang, berharap lah pada Allah...pasti harapan tercapai.

apa2pon hidup mesti diteruskan juga. perjuangan takkan terhenti. selagi belum dapat PANGKAT HAZAB DUNIA tu, selagi tu takkan berhenti perjuangan nie.

teringat kata2 kak mazrah..."fizan, phd dan air mata tak dpt dipisahkan...selagi awak tak nangis, kira ok lah lagi tu" huhuhu.

so these few days...kat opis buatlah apa2 yg patut...balik rumah malam2 tgk cerita korean balik! yg peliknya, tgk balik cerita2 yg dah ditengok. Boys over flowers, My girl and mlm ni start tgk full house. gegehhhhhhhhhhh. hummmm tu lah antara penenang hati skrg.

ohh yer.makanan juga adalah peneman sejati sy sekarang ini. sila lah ketahui bahawasanya saya telah naik 2 kilo berat badan skrg ni. dah saya telah ada pelampong di kiri dan kanan perut saya. syabbbasssssssss syabbbbassssssss.

arasso...dah nak sambung balik full house...

AJA AJA FIGHTING!!!!!!!!!!!

March 1, 2012

bila lah nak terberanak ni...?

tanda tanda kelahiran:-

1) tidur awal setiap malam
2) bangun awal setiap pagi
3) tak boleh tidur semula lps dah bangun pagi...(which is good)
4) tidur bermimpikan kertas2 kerja, programming2, data2
5) kertas dan pen sentiasa berada disisi...kot2 dpt idea apa2 utk diingati
6) lebih dekat dgn Allah, lebih dekat dgn parents (sangat2 bagus)
7) makan ala kadar..sekadar isi perut
8) tak ada masa nak exercise setiap hari...
9) dah tak ada jalan2 or shopping2 or hangout2 mcm dulu
10) masuk2 je opis...perkara pertama di buka MATLAB dan WORD or LATex!!!
11) masuk opis paling awal setiap hari
12) sabtu ahad pon akan ke pejabat
13) stock munchies berlambak kat opis
14) dah takder dressup2...tiap ari baju pakai sarung jer dah takder matching2
15) asyik menghitung hari, menghitung kerja...

bila lah masa nak habis nie. contractions dah banyak kali...ada kecik ada besau. tapi tak mau2 gak keluar.

kalau boleh takmo lah amik jalan potong...nanti payah.

orang cakap...kena push lagi harder!