December 18, 2009

Are You Men Enuf?

Pernah dengar tak lelaki METROSEXUAL??? skrg kalau kat MSIA ramai dah laki2 golongan nie. Yerlah, utk jadi outstanding, kenalah ada something different. Lainlah kalau diri mmg dah ada kelebihan tersendiri.
Terdetik nak update blog nie tentang men's fashion bila si Zaim (my dear friend waktu SPM) minta tolong carikan Tote bag for men from Coach. Dah lama dah juga sebenarnya niat nak talk about men's fashion nie, suka sebab kat sini mcm2 jenis fashion dpt tgk. Plus senang nak dptkan barang2 tu semua with a reasonable price of course.

SCARF:-

"real men aren't afraid to wear scarf" Singlarity: Single hilarity...amik kooooo, sure lepas nie pakcik2 yg masuk hutan pon sure nak pakai scarf juga bila masuk hutan. yerlahhhhhh nak jadi lelaki sejati. ahhahaha. scarf was designed for women...but nowadays, with a suitable scarf, with suitable method to tie the scarf a man can looks wonderfully gorgeous. scarf dah jadi salah satu accessory utama utk lelaki skrg...lebih2 lagi musim2 winter nie. even banyak designer already designed scarf utk summer juga...like ZARA!!! different season different design. nak ikat scarf ada byk cara...depends pada pakaian kita aritu...kadang2 bila pakai formal wear, scarf boleh diikat seolah2 mcm Neck Tie...and it looks even smart and different of course. skrg fashion Arab Scarf...ahhh serban pak arab tu diaorg jadikan scarf. baguslah juga, serban dapat dipopularkan. tips paling berguna kalau nak guna scarf for men...kalau pakai baju plain, carilah scarf yg fabric bercorak...kalau pakai baju bercorak, carilah scarf yg plain...biar contrast. jgn lah scarf corak, baju pon corak...nanti nampak mcm pokok bunga bergerak lak. over accessorize bak kata Kak Mazrah. hehhehee.

TOTE:-



hummmmm first time dulu memang tak tau langsung pasal tote nie. apa kebendalah totetote nie. Ada pernah beli satu beg tote nie kat Seed. Beli tapi tak tau nama dia apa. but practical lah juga. nak kata mcm handbag pon boleh, nak kata multipurpose bag pon boleh...tapi designed for men. however, kena ada cara gak nak guna beg tote nie...kalau silap pegang silap bawa...nampak serong lak nanti org memandang. I've read from this one blog...it says "right bag can make u look butch" wahhhhhh. sapa kata laki tak leh bawa handbag.see if u know how to bring it up...u can be looked muskal ok!!! Tote beg is actually a multitasking bag for men. tote bag are truely American Classic style. tote bags begins with the release of Boat Bag back in 1944. A basic canvas bag, designed for the boater crowd. nowadays, tote beg utk lelaki dah jadi common to everyone. bagus, mudah, and practical, coz lelaki also can have their own handbag. tips untuk cari tote beg for men...(1)color biar yg overdyed like olive, navy, or plain. tapi byk jer designer tote like LV and Paul Smith suka pilih color2 striking mcm orange, red and yellow. kena tgk suitability seseorg gak kot. (2) fabric cotton canvas...tapi mcm mahal gak kan kalau cotton nie...so nak murah yg PVC pon ok. hhehehe. (3)messenger and portrait bag...takderlah nampak sgt mcm handbag perempuan.

So...to all guys outside there...dont be scared to experiment yourself. kita sendiri tahu apa yg sesuai utk kita. kalau korang rasa borring dgn appearance yg dull dan common, try to look diffent by experimenting ureself. ada orang yg dah mmg semulajadi kacak...pakai apa2pon nmpk cantik, but bagi yg kurang tu...masih lagi mampu menjadi center of attraction by trying to be beautifully different.

I'm not really good with fashion though, but I love to observe, think and then experiment it with myself. So far, I like what I am today. QUOTE THIS FROM ME: "If you look great you will feel great and you will get the power".

December 5, 2009

UP 2 DATES

Dah lama sangat tak menulis kat blog nie. Boleh lah tahan menyibukkan diri sendiri. Seperti tujuan asal, just nak mengemaskinikan maklumat mengenai diri sepanjang di sini.

1) saya dah setahun kat sini, dari 28hb November 2008 aritu
2) baru lepas menyambut aidiladha serba sederhana dengan adik beradik di sini. ada aqiqah oleh kak fara sekeluarga sempena kelahiran baby Zara Adriana.
3) alhamdulillah, dah 2 minggu melepasi viva utk first year. kini dah dapat transfered ke tahun 2.semoga Allah mudahkan lagi perjalanan pelajaran di sini
4) sekarang tengah sibuk mengajar untuk lab module Java and Internet, sekadar membantu supervisor disamping mencari wang lebih
5) baru lepas buat pre-therapy di Queen Anne. Borong barang2 Queen Anne bersama2 dgn kak fara, abg mosan dan makcik

6) sedang menunggu hari untuk ber boxing day di swindon dan london bersama kak maz, abg dino, maya, cipul dan kawan2 kak maz dr Msia
7) dah masuk winter dah kat UK skrg, sejuk nya ya Amaaaaaaaaaaat.Salji Jahat!!!!!!!! hehhe
8) sekarang ramai berbenau yang nak balik Msia. jelesnyerrrrrrrrrrr!!!
9) dah seminggu lebih berhenti exercise di gym...baru lepas kena accute back pain.sakit yang amat2 di geruni, kalau kat Msia dah mmg ada Dr. Sasliza yg memang tahu about my medical history, and ada mak dan abah utk tempat bermanja. huhuhu, bytheway tq to maya sbb sponsored pain killer and abg long, abg mosan, abg dino n kak maz, kak fara, kak farrie, kak anne, ed, kak piza, kak yong dan yg lain2 yg really concern bout me.
10) tak sabar nak tunggu my sister in law melahirkan baby nya. and i will become a real Uncle FISHAN!!! sorri ema along tak dpt balik Msia...

last but not least...akan ada berita paling besar akan di maklumkan pd semua. insyaAllah. tunggggggggguuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Ch'u k'a du rim ni da me, hang u nul bim ni da 2! hehehe. kalau korang faham korean korang leh dpt hint2.

November 19, 2009

Mat Gian...

huhuhu...tgk post title sure mcm seram jer. yerlah mat gian nie kalau kat kampung biasanya title utk mamat dadah tu. yang main cucuk2 pastu highhhhh. kalau kat kampung suka lepak kat jeti ker, kedai2 kosong ker or blkg jalan.

tapi i bukan mat gian tu ok. ni ahhh i dah ketagih tengok korean dramas. ya ampun...mmg tahap dah kritikal dah nie. one after another. none stop. rutin setiap malam lps balik dr ofis.melayan korean. lebih2 lg skrg isya kol 6pm dah masuk. so apa lg wayang korea sampai kol 12am dan kadang2 sampai 3am!!! tak taulah dadah apa yg org2 korea tu dah guna. selagi tak abis cerita selagi tu lah i tak tidur.

ada 3 movies nak recommend. ikut ranking i nie.
first i suka tgk boys over flowers

watak geum jan di an innocent, naive but honest and cheerish high school student yg very warmth hearted and change the world of gu jun pyo a very rich, spoilt and arrogant guy. tgklah macam mana jan di mengubah attitude jun pyo and jatuh cinta. dalam usia cinta mcm2 diaorg hadapi. sampai ke akhir movie pon masih ada ujian. halangan mak jun pyo the evil witch, jun pyo kena kahwin paksa, then cinta tiga segi dgn ji hoo...wahhhhhhhh mcm2 lah. cerita dia kelakar dan sweeeeeeeeeeeeeeeet!!! plus pelakon2 dia korang mesti suka. jan di cute sgt!!!! suka attitude jan di juga, sbb biarlah org buat apa kat dia, dia tak balas pon, dia sanggup berkorban utk famili, dan dia sgt honest...kalau lah i can be like her (attitude wise ok!!!) and suka pelakon2 laki dia sbb suka tgk dressing diaorg. sgt variety dan up to date!!!

second is full house.

cerita ni pon tema romantic comedy. perempuannyer, han jeun...anak yatim piatu, terpaksa bersusah payah kahwin kontrak dgn artis terkenal young jae setelah rumah han jeun di jual oleh kawan baik dia sendiri. hampehhhhhhhhh. cerita nie sweeet juga sbb even byk plots dlm suasana rumah tu jer....tapi cerita dia pelbagai. mcm2 masalah mrk hadapi. kisah cinta di tolak lah...sgt best.tapi yg paling seronok dlm cerita nie, suka kat han jeun sbb she is very positive. apa2pon berlaku. and dlm cerita nie han jeun dgn young jae tu mmg dkt luarpon couple, so cerita nie nmpk real sgt! bestlah.

third is my girl

cerita ni ramai org suruh tgk. mmg kelakar lah, cerita pasal ju yoo rin yg suka menipu. tapi dia tipu sunat ok. dia menipu sbb terpaksa, demi bapa dia...demi melangsaikan hutang2 bapa dia. dlm cerita nie, lebih kurang mcm full house gak. yoo rin di bayar utk menjadi sepupu kontrak kpd seol gong chan, lelaki kaya. cerita nie lagi kelakar compare to both yg di atas...tapi tak suka plot ending dia...sbb even dah nak happy ending pon masih byk plot2 yg meleret...plus happy ending dia antiklimaks lah. kejap sgt!!! huhuhu. but yg penting dlm movie nie...i belajar betapa susahpon kita, jgnlah rasa beban terhadap mak dan abah kita.biarlah kita susah, tp jgnlah mak dan abah kita susah. bab2 cinta tu...hummm cinta 3 segi gak. but dlm cita nie...lagu2 dia sgt best!!! nak suruh korang semua dengar lagu suh reun bun jjeum dgn sang eo reol sarang han in eo...sedih lagu dia. skrg kalau kat gym pasang lagu nie, sure meleleh air mata, sampai few mamat kat gym tu pon pelik, apa kesss lah dok exercise tiba2 air mata meleleh. hehehehhe.

jgn korang tak tau...banyak faedah tau tgk cerita korean nie. satu dpt belajar bahasa. amik ko...skrg nie chatting dgn org malaysiapon guna bahasa hang gu. chong mal Iyo!! hang gung mal yon su p'ae ya dwoe yo. sarang hae yo....amik korang. assignment utk korang. translate kan ayat tu!!
second dpt belajar tmpt2 kat korea. baru tau jeju island sgt terkenal kat korea...mmg cantik pon pulau tu. mcm kat area2 perancis pon ada.
pastu dapat belajar pasal makanan2 diaorg...cara2 buat kimchi. hehehhee. kimchi tu sayur2 jeruk lebih kurrang. hehehhe

wahhhhh kalaulah PhD ku ttg korean movies...confirmed siap 2 tahun jer. hehehe.apa2pon, i tgk movie2 tu semua sbb i want to make myself feel happy, cheerish, and learn to be a positive person. always look forward...and take ure past as a lesson in ure page of life.

AJA AJA FIGHTING...BBAHSYAHHHH...annyeong gu seyo.

November 5, 2009

AJA AJA FIGHTING!!!


dah lama dah tak update blog nie...dengan isu2 personnel dan mutakhir. huwaaaaaa amatlah menyibukkan diri yang kadang2 tu tak sibuk.masuk ofis pukul 10am, baca2 newspaper online, tgk2 facebook, sampailah kol 12pm...kol 12 dah ngantukkkk...apa kessss??? alamat tersengguk2 lah kejap kat ofis tu. and after solat zohor barulah segar utk buat keja. but alhamdulillah...produktif lah juga. kdg2 sampai mlm gak lah buat keja. hehehhe...sbb terpaksa yerk tuan2 dan puan2. kalau bukan sebab report si kerepot itu...sudah lama ku terbongkang kat rumah!

anyway...lately nie hidup makin lebih bermakna...lebih ceria dan lebih happi dan lebih bersemangat dan lebih bersinar...wahhhhhhhhhhh bak kata aizul marcello dalam blognya...ada pelangi yang diimpi2kan semakin hampir. yupssss hencekkk marcello...Tuhan memang sayang kan kita. kita jer yg tak sayang diri sendiri...hamekkkkk ko. ahahhahaa.

pastu kan, lately tak tau kenapa suka dengar lagu datuk ct...
bisakah. lirik lagu dia...
bisakah yang terpadam dinyalakan, bisakah yang terhina dicinta, bisakah diri difahami.
wahhhhhh mcm lagu tu utk cermin diri sendiri. terima kasih kat "awak" sebab sudi nyalakan lilin sy yg terpadam...sayang "awak".
abislah lepas nie paparazi, mamarazi, pamarazi pon sibuk nak tau cerita kan? hhehehe.i kan suka buat kontroversi.hehhehee.

pasal studi lakk, alhamdulillah, aritu meeting dgn 2nd supervisor dpt review yang baik, and alhamdulillah, skrg dah mula busy utk buat real experiment, supervisor pon sibuk nak belikan equipment for my research. hooooooorayyyyyyyy. lepas ni, kalau ada sapa2 nak jadi bahan ujikaji saya...sila2lah melaporkan diri yerk. hasil dari ujikaji itu ialah, kalian akan dapat tahu...tahap mental kalian.hehhehee...takderlah, korang akan dpt tahu pasal cognitive distraction korang ok! ahhhh best tak?hhuhuhu.

pastukan...pasal adik2 beradik kitaorg kat lufbra nie, kak fara dgn abg mosan dah 2 minggu bergelar daddy and mummy...baby comeyyyyy!!!!!!! nama dia ZARA. tapi picture terlupa nak amik. huhuuhu. bawaklah kamera hulu hilir tapi lupa gak nak amik picture. i tak sabar nak tunggu Zara besau...sbb nanti dia dah besau ,i nak tackle Zara...sbb dia comeyyyyyy!!! tapi kan, kak fara kata, dia minta hantaran kereta mini cooper utk hantaran Zara. huhuhu...kak fara, kalau bagi kereta nissan micra purple ku itu boleh ka? hehhee...bila tgk Zara...selalu rasa terharu,rasa nak nangis...sbb rasa bersyukur akhirnya Zara lahir juga mewarnai hidup kami adik beradik. terharu gak, sbb bila pandang Zara teringat kat keluarga kat msia...tq kak fara, tq abg mosan...gambar2 ni curi kat facebook kak fara. hehehe. soriiiii bosss



and then...another story is, kat derby dah ada KFC halal!!!! wahhhh apa lagi kami nie semua jadi pengunjung tetaplah. nie baru balik makan kfc nie, burpppp...terkeluar sendawa spicy wings dia. tapi kan KFC dia tak lah sesedap kat msia. sebab (1) kurang kick lah broooo (2) takder mash potato, diaorg ganti dgn baked beans...ekk alaaaaahhhhhh tak rockkk ah bro! adakerrr makanan penjara kat msia dia bg mkn kat kfc...tak kelassssss ahhh.


ohhh last but not least...skrg kami tgh gila main wii sport dan wii fit dkt rumah abg dino dgn kak maz!!! wahhhhhhh main boxing, main bowling, main tennis...mmg terbahak2 gelak dehhhhhh. kak maz jgn sesekali2 upload pic saya ok...kalau akak upload gak...I WILL SEE U IN COURT. hhehehe. tq to kak maz n abg dino sbb dah 2 minggu sudi terima saya tidur rumah akak dan abg dino...ohh siap breakfast in bed ok!!! ahhh hotel kat msia pon korang kena turun kafe tau nak makan sarapan.kelassssssss kak maz. love u kak maz, love u too abg dino. hhehehee

wahhhhhhh byk nya cerita lak. apa2pon, korang lak apa cerita? harap semua disana disini dan disinun happi2 jer...jadi gila2 mcm i! AJA AJA FIGHTING!!! AJA AJA ...ahhahahahaaa...

October 27, 2009

How to distinguish Chinese, Japanese and Korean?

Hari tu waktu term break kat sini, seluruh universiti jadi macam kosong jer. Yang tinggal boleh dikatakan purata orang asia jer. Jadi, berkeliaran lah semua hunkies and chicks japanese, korean, chinese and tak ketinggalan malaysian gak. Rasa dah tak macam kat oversea, sebab susah nak cari mat dan minah salleh. Sooo...my fren, Athar (he is from India) tanyalah..."do you know how to distinguish those Chinese, Japanese and Korean people?". ahhh amik hang...soalan viva PhD katanya. Even my area of research adalah sentuh sikit2 pasal nie, tapi boleh lak terlepas pandang benda ni. Dulu waktu kat MMU, ada gak tulis paper dgn my students pasal facial structure recognition nie. But tu just utk bezakan facial expression laki melayu dengan perempuan melayu.

So carilah sikit2 maklumat pasal benda nie. Apa beza orang jepun, orang china dengan orang korea.
Japanese people tend to have a longer / oval facial structure with wider / larger eyes and more pronounced noses. Japanese women often put on thick makeup giving them a pale white complexion. *** muka lonjong, mata bundar and hidung terletak katanyer...and makeup org jepun mmg sangat tebal



Chinese people tend to have rounder faces than both Korean and Japanese people. China is a huge multi-ethnic country unlike Korea and Japan (which are more ethnically homogeneous) making it much harder to differentiate or generalize. *** susah nak dibezakan sbb org china byk ethnic and mixed...but basically diaorg nie muka bulat!!!


Korean people tend to have flatter faces with higher / squarer cheek bones and smaller eyes with single eyelids (opposed to double). A high proportion of Korean women have had cosmetic surgery somewhat confusing things. *** muka leper, dgn cheek bones yg 4 segi.

itulah serba sedikit ilmu macam mana nak bezakan mereka...generally. but cina malaysia...ada satu forum tu cakap, senang nak beza sbb kulit cina malaysia gelap sikit compare dgn japanese, korean and chinese.

so agak2 koranglah kan...antara japanese, korean and chinese china tu...mana yg ramai cantik? i loikeee korean. hehehehe...sbb skrg dah jatuh hati kat Song Hye Gyo (alahhh heroin Full House tu) bias sangat kan.

October 26, 2009

....my Full House...

Dah few weeks, asyik lepas balik dari office, dok melangok depan laptop tengok Full House a korean drama. Cerita tahun 2004, tapi baru nak tgk. Very the out to date. But memang dah ketagih tahap kritikal dah nie. Suka sangat watak Ji-Eun, she is so sweet, cute, naive but yet still very positive. Biar lah apapon yg berlaku kat dalam hidup she still looking forward for an improvement, and still can smile to the world.

Dah 2 kali khatam dah tgk series nie, memang best. Banyak unsur2 positive.Ada unsur friendship, trust, say no to pessisme, dan yang paling penting Kekeluargaan. Ada satu part dalam series nie, yang bila mana Young-Jae baru balik dari betapa, Ji-Eun suruh dia jumpa bapa dia minta maaf. Actually scene tu was happened to me too. Tak taulah kenapa, tapi rasanya scene tu mmg sangat logik. Anak lelaki nie selalu jer tak sehaluan dengan bapa dia.Biasa anak lelaki ni rapat dengan mak dia, anak perempuan pula dengan bapa. Maybe sebab sama2 lelaki so masing2 ego kot. Dulu waktu kecik2 selalu gak lawan cakap abah. Selalu nak membantah apa abah cakap. Tapi tulah, dah besar nie baru realizes, sebenarnya apa yang abah cakap tu banyak betul nya.Scene tu made me realize, biarlah tinggi manapon bukit kita betapa, glamour mana sekalipon nama kita di persada, hensem mana sekalipon rupa kita di tonton orang, semua itu kita kecapi sebab abah kita. Kuatnya kita mendaki bukit tu sebab daging yg kita dapat dari abah kita, nama yang kita bawa di persada itu juga abah yang beri, rupa se hensem Young-Jae tupon adalah dari raut abah kita...jadi buanglah sifat ego tu sebagai anak.

Bagi yang dah berjaya dalam kerjaya...tak perlulah mendongak langit melupakan bapa kita. Bagi yang masih merangkak mencari hala...janganlah merungut dek bapa kita tidak menolong. Biarlah senang atau susah mana sekalipon kita, percayalah, abah kita pasti nak yang terbaik untuk kita.

Kita senang tunjuk yang kita sayang mak kita. Kita mudah tunjuk kita cinta girlfren kita. Kita tahu tunjuk yang kita kasihkan kawan2 kita. Tapi kenapa kita susah nak buat tu semua pada abah kita?

Mungkin kita tak pernah nampak abah kita menangis untuk kita...
Mungkin kita tak pernah tahu abah kita gembira atas kejayaan kita...
Mungkin kita tak pernah rasapon abah kita mengharapkan sesuatu dari kita...
Mungkin kita tak pernah tahupon abah kita risau tentang kita...

Abah kita tak akan titiskan air mata depan kita.
Abah kita tak akan senyum depan kita tanda bahagia melihat kita.
Abah kita tak akan cakap yang dia harapkan sesuatu dari kita.
Abah kita tak akan bagitau yang dia risau pasal kita.

Tapi percayalah...lelaki ada ego dia. Percayalah, setiap malam bila kita tidur, abah lah yang akan ke bilik kita pukul kan nyamuk yang menghisap darah kita. Abahlah yang kadang2 menitiskan air mata setiap kali selepas solat. Abahlah yang paling banyak mengadu dan berkongsi cerita dengan mak kita. Semua itu tentang kita. Semua itu kerana risaukan kita.

Bila ada peluang, jumpa abah dikampung,carilah abah. Cium lah tangan abah. Kucuplah dahi abah. Mohonlah ampun pada abah. Peluklah abah dan yang paling penting, tunjukkanlah sayang kita pada abah.

Biarlah kita hilang kerja, hilang kawan baik, hilang duit gaji, hilang masa sekalipon...tapi janganlah sampai kita hilang abah kita.

Sebab kita tak akan dapat peluang untuk memiliki abah yang ke-dua.

October 21, 2009

Orang Kampung Lufbra Beraya...






Just wanna share few pictures taken during our celebration here. Who said,here, we did not having fun celebrating raya? You guys gonna feel soooo envy with all the foods, colors and preparation we had during raya.

October 18, 2009

Size Zero...

Semalam, waktu lepak2 kat rumah kak maz and abg dino, waktu nak balik tu, tertinggallah blazer...then terkeluarlah term SIZE ZERO tu. Ahh size zero tu maksudnya size badan kebanyakan model2 perempuan antarabangsa skrg.Victoria Becham is one of them...mereka are so extremely kurus. their BMI biasanya bawah 16!!! huhuhu...tak sihat langsung. Size zero ni actually started from US. US=0, UK=4, Europe=32, and men=21...begitulah lebih kurang perumpamaanya.

But bukan lah nak cerita pasal size zero tu kat sini. Dont even bother to get size tu, tapi lebih kepada nak cerita cara pemakanan yang sihat. Terbaca kat satu buku dari Indonesia pasal FOOD COMBINING. Agak menarik lah juga, suggestions tentang pemakanan dalam buku ini. Since the author dari Indonesia, so maybe contoh, huraian, jenis makanan, masa dan yang lain2 tu, adalah lebih kurang sama dengan kita masyarakat Malaysia.
Few important points to share. Makanan mempunyai perbezaan masa pencernaan. So bila kita makan satu benda, kita at least kena tahu, berapa lama it will take for the food to be digested properly. Pernah dengar tak perkataan LAHAP or GELOJOH. Sebab tu orang dulu2 selalu nasihatkan makan biar beradab, makan satu2, jangan kalau ada 7 lauk, tujuh2 lauk tu masuk pinggan masuk mulut serentak. Or even pernah dengar tak diet Rasulullah? Rasulullah ajar kita makan, jangan makan daging dan ikan (or makanan laut serentak). Mungkin inilah reasonnya, sebab setiap makanan tu beza masa pencernaan mereka.
***Buah-buahan memerlukan 15-20 minit untuk dicernakan. kecuali pisang needs 45 mins.
***Roti, nasi, mee dan makanan karbohidrat memerlukan waktu 2 jam untuk dicernakan.
***Manakala protein seperti ayam, daging, ikan dan telur memerlukan 3 hingga 4 jam untuk dicerna.
***kalau kita mencampurkan karbo dan protein it will take around 6 hours utk dicernakan.
***dan yang paling penting, nie kita selalu buat, makan buah selepas makan benda2 berat(sayalah tu). buah sepatutnya di makan sebelum makan benda2 berat, sebab (1) takut bloated sebab buah banyak kandungan air dan gula, it is good supposely makan buah sblm makan makanan berat, sbb at least kita takkan amik portion yg besar utk main course tu. (2) buah perlu makan sblm main course sbb main course meals tu take long time to be digested, tetapi buah dlm 15-45 mins dah selesai pencernaan, tetapi hasil pencernaan tak dapat turun ke usus untuk process pencernaan seterusnya kerana terhalang dengan makanan banyak dari main course tadi. akibatnya jadilah prosess fermentasi: makanan jadi beralkohol dan membusukkan makanan yang belum dicernakan tadi.

point kedua. tentang waktu pemakanan...kita selalu dengar orang kata, breakfast biar berat2. I still remember kata2 Dr. Goh, lecturer di MMU dulu, breakfast like a king, lunch like a commoner, and dinner like a poor.But dalam buku nie, penulisnya bagitau,
dari pukul 4am-10am, perut masih melakukan proses pembuangan sisa metabolisme dan sisa makanan dari usus besar (sbb tu kita selalu membuang2 di waktu pagi...betul tak?)waktu nie, buah adalah makanan paling bagus utk dimakan, sebab mudah hadam.
dari pukul 10am-8pm, perut sedang melakukan proses pencernaan. pada waktu nie kelenjar pencernaan amatlah aktif, sbb tu waktu ni lunch sesuai kalau kita amik berat2 seperti ikan, ayam, sedikit daging dan sedikit karbohidrat.
dari pukul 8pm-4am, badan kita sibuk dengan process penyerapan zat2 gizi dari siang tadi.makan protein yang berlebihan pada waktu nie penulis nie kata boleh menyebabkan kanser hati...huhhuhu (susahnyerrrr).

so itulah dianyer...(1) makan makanan satu persatu, (2) makan buah sebelum makanan berat, (3) sarapan sebelum pukul 10am dengan buah sahaja, (4) makan selepas pukul 10am dengan makanan berat dan sihat, (5) kurangkan makanan berprotein di waktu malam.

badan sihat, otak cergas...yer tak? kurus tu...kira advantage lah.

October 7, 2009

Placenta...

Atau dalam bahasa Melayunya, uri...
nak dijadikan cerita, semalam berborak lah dengan kak fara and abg mozan. Kak fara dah nak due to deliver, just another few more days and then terkeluarlah cerita pasal P.L.A.C.E.N.T.A nie. ala2 CENTA gitu.
Ok lets briefly talk about apa tu placenta? placenta adalah organ yang cuma ada dalam makhluk bernama mamalia sahaja. fungsi placenta nie adalah untuk menghubungkan fetus yang sedang membesar dengan dinding uterine. placenta ni lah jadi tempat fetus tu untuk dapatkan supply oxygen, food and also to dispose waste. Yang basic knowledge ni rasanya semua tahu.

Now move on to the second question. Question yang kitaorg hotly discussed. What we should do after baby is born? what to do with the placenta? In our custom, kita akan tanam uri tu dekat hadapan rumah, rite? But believe it or not, orang kita menanam uri sebab kepercayaan yang bukan2. Kalau tanam jauh-jauh dikhuatiri akan mendapat jodoh daripada orang jauh juga. Terdapat kepercayaan bahawa uri kepada anak perempuan baru lahir perlu di tanam bersama senduk dan sudu menyebabkan anak perempuan itu nanti pandai memasak yang laki pula di tanam dengan paku-paku supaya nanti pandai bertukang. tapi tujuan sebenarnya, kita perlu menanam uri adalah kerana, kita tidak mahu uri bayi kita itu nanti di makan binatang...sebab tu selepas bayi lahir, uri itu perlu di bersihkan, dan di balut agar tiada binatang yang memakannya.

now another question. apa pula bangsa lain buat dengan uri bayi mereka? pernah dengar tak term PLACENTOPHAGIA? ahhh...for other customs, uri ni digunakan instead of di kuburkan.
placentophagia= eating placenta...gross rite? pernah tak korang terasa macam nak makan placenta lasagna, placenta kebab or placenta noodles?


huhuu. but believe it or not, placenta baby nie sebenarnya sangat banyak nutritions. some said it can reduce a pre-natal depression, some said it is good for after birth mother, and some said it is good for cosmetic. itu manusia...binatang pula, mereka makan placenta kerana mereka menyembunyikan scent of their newly born baby from the predators. ohhh btw, ramai gak artis hollywood yang makan placenta baby mereka...ron stewart and tom cruise juga dah pernah keluar statement utk makan placenta his second baby.

ada gak yang gunakan placenta as an art. Generally mothers talk about placenta prints. After the birth you take a piece of paper and lay the placenta on it. If it is fresh you can let the blood and amniotic fluid leave the print or others choose to use paints to add color. Now what? Well, hang your framed art or store it for safekeeping. hummmmmm sangat tidak ada kerja rite?

dan yang paling ramai buat, adalah menanam uri tersebut...di hawaii, they believe, bila uri ditanam di satu kawasan, pokok akan tumbuh dengan subur. mungkin lah juga rite...sbb uri tu banyak nutrition...memanglah pokok akan tumbuh subur.
menarik juga belajar bab2 ni...

* by the way...hari nie genap 30 tahun Barcode digunakan di UK...that's why bila kita buka google, keluar gambar barcode kat homepage dia. hummmmm too many to know nowadays.

September 30, 2009

Pernah tak?

Pernah tak korang rasa macam nie?

Dulu waktu benda tu ada depan kita, kita buat tak tahu jer. Nak pandangpon tak mahu. Tapi bila benda tu dah tak ada sibuklah kita mencari kat mana dia.

Dulu waktu mak dengan abah kita dekat dengan kita, kita kadang2 tak dengar cakap mereka.Kadang tak da pon rasa rindu. Tapi bila mereka dah jauh barulah kita asyik nak telepon dan kalau boleh nak balik jumpa setiap hari.

Dulu waktu kita ada kawan ramai, kadang2 kita lupa siapa yang selalu jaga hati kita, jaga diri kita, belanja kita makan, selalu temankan kita. Tapi bila sorang2 kawan dah hilang, barulah kita terasa sunyi.

Dulu waktu ada orang sayang kat kita, kita selalu buat dia sakit hati. Buat tak endah jer. Dia peluk kita, kita tolak balik, dia teman kan kita, kita rasa rimas. Tapi bila orang yang sayang kita tu dah pergi, barulah kita terasa nak ada orang peluk kita, nak ada teman waktu kita tengok TV ke, baca newspaper ke atau pon bersukan.

Dulu waktu kita pakai kereta baru, kita buang atau simpan je basikal yang kita guna selalu ke sekolah dalam store. Tapi bila kereta baru kita dah rosak, barulah kita sibuk nak bersihkan habuk2 dekat basikal tu.

Sebab tulah ada hadis Nabi ada menyebut...rebut 5 perkara sebelum datang 5 perkara.
tua sebelum muda,sihat sebelum sakit,lapang sebelum sempit,kaya sebelum miskin,hidup sebelum mati.

Maka, kalau ada lah kita diberi nikmat sesuatu...hargai lah ia sepenuhnya kerana bila nikmat tu hilang, belum tentu ia akan datang kembali pada kita.

Kalau kita ada rasa sayang pada seseorang...sebutlah yang kita sayang dia. Janganlah rasa jelek, jemu, mual untuk luahkan rasa apa yang kita rasa. Kita tak rugi dia pon tak untung. Sebelum kita tutup mata, sebelum dia di usung ke keranda, sekurang2nya dia tahu apa kita rasa dan kita dah luah apa yang kita pendam.

Jangan nanti, mengigit jari, menyesal tak sudah, menangis tak henti.

September 22, 2009

semua tentang raya






alhamdulillah, kini dah masuk raya ketiga dah...semua telah kembali ke fitrah. rindu sangat2 berpuasa di bulan ramadhan kat sini. kalau kat malaysia, syawal tu mcm lagi best...kat sini syawal mcm so-so jer. ramadhan lagi meriah. mcm yg korang semua tgk kat my blog entry or facebook...makanan waktu bulan posa tu, setiap malam berbuka dan setiap pagi bersahur...makanan sangatlah mewah, then dapat jemaah terawih lagi...sama2 bertadarus, seronok...tapi kat malaysia mood utk terawih dan tadarus tu sangat2lah kurang...mood raya tu lebihnya melampau2. :)

anyway, kami di UK, beraya sama dengan malaysia juga. hari ahad, 20092009...cantikkkan tarikh tu.

so macam biasa, a day before raya, hari sabtu tu, saya, abgharris, ed, maya, cipul berkumpul di rumah kak fara and abg mosan. kami ramai2 rewang masak utk juadah raya. menu: kuah lodeh, nasi himpit, rendang ayam minangkabau, kuah kacang, daging dendeng, cheesecake, sambal ikan bilis, sambal udang kering dan sambal udang bersantan. bestttttt. abis masak utk juadah raya, kami masak juadah berbuka malam tu, simple but nice...lemak masak kubis. hehhehe. dah lama tak makan lemak masak kubis, favourite tu.

then malam raya, kami berkumpul sama2, mendengar takbir dan bertakbir. malam raya tu patutnya saya nak tumpang tidur rumah kak fara n abg mosan...but tukar fikiran, sbb nak masak sambal udang kat rumah.lagipon senang nak berwebcam dan call malaysia. baju raya hari jumaat dah siap gosok. then bila pagi ahad tu mcm biasa, siap2 berbaju melayu, then kami ramai2 bersolat aidilfitri di victory hall. lps solat kami beramai2 bergambar then pegi menziarah rumah kerumah...ada 4 open houses perghhhhhhh mmg penuhlah perut. rasa mcm kat msia...bila nak gerak dari satu rumah ke satu rumah tu. seronoklah juga.

abis beropen house..kami berkumpul di rumah kak fara n abg mosan semula...then kami snappy2.amik shoot pics raya. besttttttt. mcm2 kerenah. hehehhee

kira best jugalah raya kat sini, but bila masuk raya kedua dah hari isnin, so mood raya tu hold kejap...n perhaps dah start fading away. sbb semua dah masuk opis semula, plus school pon tak cuti. kalau kat msia sure masih lagi mood raya, yerlah, org msia nyer raya sebulan...huhuhu.

September 12, 2009

shopping raya...


















dulu kalau kat malaysia, time nie dah sibuk pegi jalan tar, pegi masjid india lah...naik midvalley lah, bukit bintang lah...mencari persiapan raya...
so takmo ketinggalan dan buang mood raya tu...kami dgn 3 kereta, bersama dengan tetamu dari malaysia, maya's hubbie...sama2 pegi shopping ke lesta tadi. tq to kak fara and abg mosan sbb sudi melayan kerenah i bershopping...kesian kat kak maz dgn abg dino and the rest yg terpaksa menunggu i bershopping. huhuhu...inilah i kalau dah naik hantu bershoppiing.
so untuk tatapan mak, abah dan adik2 di msia...

September 11, 2009

Kaf Ba Ra Ka Tan...

Ingat tak cerita Dunia Baru The Movie, yang khatijah tan berlakon jadi mak piere andre dlm movie tu...she always phrased this word...yg actually maksud dia...keberkatan. Berkat.
Dulu, sedar atau tak, waktu kecik2, saya nie selalu lah melawan ckp mak dgn abah.kalau nak something mesti beria2 paksa abah belikan...tak dpt kat abah, minta kat mak, kalau tak dpt gak...pastu merajuk sampai tarik2 muka nie. good side is...sy still stubborn, still deterministic, if i've decided want to have something sy akan dapatkan walaup mcm mana sekalipon...but the bad side is, dulu kadang2 kesian sbb selalu susahkan abah dgn mak...but itu dulu lah. skrg dah takder lagi or should i say, kuranglah sikit.
bila cakap pasal keberkatan ni, saya tertarik dengan mcm2 cerita pd zaman sahabat, pasal keberkatan menjaga mak dan ayah kita sebaik2nya. ingat tak kisah seorang sahabat yg membela 2 ekor khinzir. bunyi pelik kan...tapi 2 khinzir tu adalah mak dan ayah sahabat itu...dan sahabat itu telah dijanjikan syurga oleh Allah.
-----***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***-----
"Ramai ulama sufi telah memperkatakan tentang cara bagaimana seseorang itu dapat mencapai ke peringkat 'keberkatan' dalam kehidupannya (umurnya). Mereka berkata bahawa hal ini terbahagi kepada tiga iaitu taat kepada kedua-dua ibu bapa, mengeratkan silaturahim dan taat kepada Allah swt.
Mentaati kedua-dua ibu bapa itu adalah dari unsur-unsur keberkatan pada umur dan penambahan rezeki. Ini telah dijelaskan dalam al-Quran yang maksudnya: Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa. -- Surah Al-Israa:23
Rasulullah saw telah menegaskan bahawa kemenangan dalam kehidupan seseorang itu terletak pada apa yang telah dilakukannya semata-mata untuk meredai kedua-dua ibu bapanya."
-----***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***-----
nak dipendekkan cerita, actually saya dah banyak kali berbincang dgn kawan2 pasal issue sy dah umur 20++ but still keputusan mak dan abah yang buat. bagi mereka yg faham, of course mereka tak memaksa...tapi bagi mereka yg agak mungkin "judgemental" memang kadang2 tegang urat jugalah. but my point here and there is...apa2pon yg saya buat kat atas muka bumi nie, semuanya definitely because sy nak balas jasa baik mak dan abah...n nak kan keberkatan doa mereka.
banyak sgt incident berlaku dan benar2 beri sy pengajaran:-
1) dulu pernah lawan ckp abah, nak drive kerete pegi kl nak sambut raya pegi open house rumah kawan kat KL...tuptup..kereta breakdown kat highway, sbb temperature high. kereta rosak, tak dpt pegi open house...siap kena bayar repair kereta lg. (inilah balasan tak dgr cakap abah)
2) dulu waktu nak sambung amik degree...abah minta saya sambung kat MMU, amik IT. even abah tahu sy tak suka sgt IT...tak tau guna computer pon, but Telekom bagi schollarship. kami pulak bukanlah dr famili yg senang...so nak tolong abah, sy paksa juga amik IT...dan alhamdulillah...skrg sy gembira dgn apa yg sy capai...walaupon saya masih lagi tak terror langsung pasal computer...hehehehe. but at least berkat tu, buat saya berada dimana sy sekarang.
3) last 2 days mengadu kat mak...allowance tak masuk2...tak dpt nak bagi mak duit raya, but lps called mak lagi smlm, mak doakan duit masuk...tup tup...pagi tadi check account...duit dah masuk. Ya Allah....happi sangat.

so itu baru sikit...byk lagi incidents yg happened...bila sy lawan ckp mak dan abah...kejap je Allah bagi balasan....dan kalau saya ikut ckp mak dan abah...insyAllah, keberkatan tu ada. so to all my readers...kalau lah kita masih ada mak dan abah lagi...jagalah hati mak dan abah kita elok2. jgnlah guriskan hati mereka. jgnlah buat air mata mereka mengalir kerana kita...saya pernah guriskan hati mak dan abah...abah 2 hari menangis kerana saya, mak kecewa kerana saya...but after that, i've realized...antara kepentingan diri dan kepentingan keluarga...sy perlu utamakan keluarga.utk mak dan abah...along minta maaf kalau along lukakan hati mak dan abah. demi Allah, hidup along dimuka bumi ini,hanyalah dengan keberkatan doa mak dan abah.




untuk mak dan abah...along always loves u both. and along will always take care of you both.biarlah kalau ditakdirkan along hidup seorang sekali pon...mak dengan abah, tetap along jaga walau dimana2.
to my angah, uda, uteh, adik dan ema...jagalah mak dan abah elok2. kalau ditakdirkan along pergi dulu, at least along tahu, korang ada utk menjaga mak dan abah. terima kasih sebab korangpon byk sokong along. along will always love u guys too.