August 24, 2009

berpuasa...bersahur...dan berjauhan...

biasalah, bila dah duduk jauh daripada keluarga di bulan ramadhan nie, makanan untuk berpuasa dan bersahur tidaklah semeriah seperti di malaysia bila mak dan angah yang masak di dapur. duduk di meja bersama2, makan dengan adab...dimulakan dengan kurma dan air panas. dah namapon duduk di perantauan, jadi makanan untuk berbuka puasa sangatlah tidak semeriah mana. adalah sikit-sikit untuk mengalas perut, untuk menghilangkan kelaparan dan kedahagaan seharian berpuasa atau sebagai persediaan untuk menghadapi hari baru berpuasa.

teringat kenangan berpuasa di malaysia...pagi2 abah dan mak akan beli lauk kat tesco or pasau besau. malam sebelum tu mak dah sibuk2 tanya kami nak makan apa. pukul 5pm, kami dah sama2 ke dapur tolong mak...ofis balik awal, kol 4.30pm semua dah balik. then bila dah 10 minit nak berbuka, semua akan duduk di meja. abah akan berzikir sambil tunggu berbuka...kami adik beradik mendengar. bila azan...adik baca doa makan...hehhee. then abah selalu pesan minum air panas dulu dgn kurma before mkn benda2 lain. then kami akan makan, pingan mangkuk bersilang2...sebab lauk jauh2. lps makan, semua siap magrib dan bersiap utk terawih.

berterawih pon takdalah semeriah di malaysia. beramai2 jalan kaki or naik kereta or naik motor or naik basikal pergi ke masjid. kemudian ada selawat waktu terawih, ada moreh...yg paling penting.

bila bersahur pula...kalau ada lauk lbh dari berbuka tadi, mak akan panaskan lauk tu. dan akan tambah dengan lauk sayur baru. mak, kalau penat...mak gorengkan nasi jer...and telur goreng or dadar. abah selalu pesan banyak2 minum air kosong...at least 8 gelas sehari...tu yg kami lps suboh asyik ler pergi toilet. hehehe. lepas sahur, abah dgn mak akan tunggu suboh sambil baca quran or tgk al-kuliah kat tv3. bila dkt2 raya, mak biasanya akan sibuk menjahit baju. kami lak adik beradik kdg2 terlajak suboh...angah jer yg selalu tunggu...hehehehe

untuk mak, abah, angah, uda, uteh, adik dan semua sahabat handai dan ahli keluarga di malaysia...bila berbuka puasa dan bersahur tu, ingat2lah kat along kat sini. takperlah, pengorbanan hari ini, insyaAllah untuk kegembiraan di hari muka. Amin.

salam ramadhan untuk semua, jangan lupa...biarlah meja makan kita tidak meriah dengan makanan, tapi janganlah madrasah ramadhan kita suram tanpa ibadah dan amalan kepada Nya.


bersahur hari pertama-ayam goren, sup sayur, donut , daging black pepper...mcm2 lah lagi

berbuka hari pertama-laksam, daging kurma, pasta sampai 3 jenis...and etc


menu berbuka hari kedua-ayam goreng resepi mak, keropok2, nasi putih, sambal sotong telur, sambal telur, sayur campur, ikan masin, kuih onde-onde, cekodok jagung.

4 comments:

  1. wow meriahnya afizan...nak join skali...leh tak?

    ReplyDelete
  2. along...selamat berpose..raye nieh meh la balik msia...hee...:)

    ReplyDelete
  3. kemain ko..

    macam nie aku pown nak berbuka kat UK la...

    giler meriah!

    ReplyDelete
  4. ina...ehehee alhamdulillah, makanan tu meriah lah...but suasana still kat msia gak yg best
    ain...jommmmmm meh datang sini. hehehee
    kadiq...jom sure lagi meriah kalau uols ada...hehehe

    ReplyDelete