September 11, 2009

Kaf Ba Ra Ka Tan...

Ingat tak cerita Dunia Baru The Movie, yang khatijah tan berlakon jadi mak piere andre dlm movie tu...she always phrased this word...yg actually maksud dia...keberkatan. Berkat.
Dulu, sedar atau tak, waktu kecik2, saya nie selalu lah melawan ckp mak dgn abah.kalau nak something mesti beria2 paksa abah belikan...tak dpt kat abah, minta kat mak, kalau tak dpt gak...pastu merajuk sampai tarik2 muka nie. good side is...sy still stubborn, still deterministic, if i've decided want to have something sy akan dapatkan walaup mcm mana sekalipon...but the bad side is, dulu kadang2 kesian sbb selalu susahkan abah dgn mak...but itu dulu lah. skrg dah takder lagi or should i say, kuranglah sikit.
bila cakap pasal keberkatan ni, saya tertarik dengan mcm2 cerita pd zaman sahabat, pasal keberkatan menjaga mak dan ayah kita sebaik2nya. ingat tak kisah seorang sahabat yg membela 2 ekor khinzir. bunyi pelik kan...tapi 2 khinzir tu adalah mak dan ayah sahabat itu...dan sahabat itu telah dijanjikan syurga oleh Allah.
-----***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***-----
"Ramai ulama sufi telah memperkatakan tentang cara bagaimana seseorang itu dapat mencapai ke peringkat 'keberkatan' dalam kehidupannya (umurnya). Mereka berkata bahawa hal ini terbahagi kepada tiga iaitu taat kepada kedua-dua ibu bapa, mengeratkan silaturahim dan taat kepada Allah swt.
Mentaati kedua-dua ibu bapa itu adalah dari unsur-unsur keberkatan pada umur dan penambahan rezeki. Ini telah dijelaskan dalam al-Quran yang maksudnya: Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa. -- Surah Al-Israa:23
Rasulullah saw telah menegaskan bahawa kemenangan dalam kehidupan seseorang itu terletak pada apa yang telah dilakukannya semata-mata untuk meredai kedua-dua ibu bapanya."
-----***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***---***-----
nak dipendekkan cerita, actually saya dah banyak kali berbincang dgn kawan2 pasal issue sy dah umur 20++ but still keputusan mak dan abah yang buat. bagi mereka yg faham, of course mereka tak memaksa...tapi bagi mereka yg agak mungkin "judgemental" memang kadang2 tegang urat jugalah. but my point here and there is...apa2pon yg saya buat kat atas muka bumi nie, semuanya definitely because sy nak balas jasa baik mak dan abah...n nak kan keberkatan doa mereka.
banyak sgt incident berlaku dan benar2 beri sy pengajaran:-
1) dulu pernah lawan ckp abah, nak drive kerete pegi kl nak sambut raya pegi open house rumah kawan kat KL...tuptup..kereta breakdown kat highway, sbb temperature high. kereta rosak, tak dpt pegi open house...siap kena bayar repair kereta lg. (inilah balasan tak dgr cakap abah)
2) dulu waktu nak sambung amik degree...abah minta saya sambung kat MMU, amik IT. even abah tahu sy tak suka sgt IT...tak tau guna computer pon, but Telekom bagi schollarship. kami pulak bukanlah dr famili yg senang...so nak tolong abah, sy paksa juga amik IT...dan alhamdulillah...skrg sy gembira dgn apa yg sy capai...walaupon saya masih lagi tak terror langsung pasal computer...hehehehe. but at least berkat tu, buat saya berada dimana sy sekarang.
3) last 2 days mengadu kat mak...allowance tak masuk2...tak dpt nak bagi mak duit raya, but lps called mak lagi smlm, mak doakan duit masuk...tup tup...pagi tadi check account...duit dah masuk. Ya Allah....happi sangat.

so itu baru sikit...byk lagi incidents yg happened...bila sy lawan ckp mak dan abah...kejap je Allah bagi balasan....dan kalau saya ikut ckp mak dan abah...insyAllah, keberkatan tu ada. so to all my readers...kalau lah kita masih ada mak dan abah lagi...jagalah hati mak dan abah kita elok2. jgnlah guriskan hati mereka. jgnlah buat air mata mereka mengalir kerana kita...saya pernah guriskan hati mak dan abah...abah 2 hari menangis kerana saya, mak kecewa kerana saya...but after that, i've realized...antara kepentingan diri dan kepentingan keluarga...sy perlu utamakan keluarga.utk mak dan abah...along minta maaf kalau along lukakan hati mak dan abah. demi Allah, hidup along dimuka bumi ini,hanyalah dengan keberkatan doa mak dan abah.




untuk mak dan abah...along always loves u both. and along will always take care of you both.biarlah kalau ditakdirkan along hidup seorang sekali pon...mak dengan abah, tetap along jaga walau dimana2.
to my angah, uda, uteh, adik dan ema...jagalah mak dan abah elok2. kalau ditakdirkan along pergi dulu, at least along tahu, korang ada utk menjaga mak dan abah. terima kasih sebab korangpon byk sokong along. along will always love u guys too.

4 comments:

  1. Sedihnya baca...
    Yerp me too... Walaupun umo dah 25thn.. but any decision akan dibuat oleh parent.. pd diri..anak perempuan..apa2 pun mesti kena minta restu dan keberkatan dari parent..

    Mcm I juga.. kalo buat sesuatu yg tidak mendpt keberkatan.. mmg CASH ler dpt.. begitu juga kalo berbuat yg mendpt keberkatan dr parent.. CASH juga akan dpt..

    Walau apa pun... Selagi ada parent kita dulukan mereka.. manatau harini kita menangis kerana mereka menentang kita.. esok lusa kita menangis kerana mereka tiada di sisi kita.. Kita tak tau.. mungkin kita yg pergi dulu.. biarlah kita pergi dengan penuh keberkatan dari mereka... InsyaAllah.. Ameen...

    ReplyDelete
  2. ya Allah, saya pon mcm nak nangis baca komen nurul...thanks. yups have to admit, am really close to my famili ...to my mom especially. they are my world. blog ni pon i've made for them...supaya they know what am doin here...tq again nurul

    ReplyDelete
  3. U're almost welcome..
    Alhamdulillah..
    Own parent tak dpt diganti dgn sesiapa pun..saya juga very close to my mum... saya tak bole hidup tanpa dia.. apa2 pun yg terjd.. saya dulukan dia supaya dia senang..tp saya masih merasakan yg saya masih tidak lg membahagiakan parent saya setakat ini..walaupun mereka mengatakan yg mereka cukup segalanya..

    Saya tak dpt bygkan bagaimana kehidupan saya tanpa mereka...kdg2 saya berdoa...biarlah saya pergi dulu...Seboleh2nya..saya nak betul2 membahagiakan mereka..barulah saya memikirkan kehidupan saya..

    Yerp...take care then..

    ReplyDelete
  4. boleh percaya ke afizan yang saya kenal seorang yang kejam dan dayus

    ReplyDelete