October 27, 2009

How to distinguish Chinese, Japanese and Korean?

Hari tu waktu term break kat sini, seluruh universiti jadi macam kosong jer. Yang tinggal boleh dikatakan purata orang asia jer. Jadi, berkeliaran lah semua hunkies and chicks japanese, korean, chinese and tak ketinggalan malaysian gak. Rasa dah tak macam kat oversea, sebab susah nak cari mat dan minah salleh. Sooo...my fren, Athar (he is from India) tanyalah..."do you know how to distinguish those Chinese, Japanese and Korean people?". ahhh amik hang...soalan viva PhD katanya. Even my area of research adalah sentuh sikit2 pasal nie, tapi boleh lak terlepas pandang benda ni. Dulu waktu kat MMU, ada gak tulis paper dgn my students pasal facial structure recognition nie. But tu just utk bezakan facial expression laki melayu dengan perempuan melayu.

So carilah sikit2 maklumat pasal benda nie. Apa beza orang jepun, orang china dengan orang korea.
Japanese people tend to have a longer / oval facial structure with wider / larger eyes and more pronounced noses. Japanese women often put on thick makeup giving them a pale white complexion. *** muka lonjong, mata bundar and hidung terletak katanyer...and makeup org jepun mmg sangat tebal



Chinese people tend to have rounder faces than both Korean and Japanese people. China is a huge multi-ethnic country unlike Korea and Japan (which are more ethnically homogeneous) making it much harder to differentiate or generalize. *** susah nak dibezakan sbb org china byk ethnic and mixed...but basically diaorg nie muka bulat!!!


Korean people tend to have flatter faces with higher / squarer cheek bones and smaller eyes with single eyelids (opposed to double). A high proportion of Korean women have had cosmetic surgery somewhat confusing things. *** muka leper, dgn cheek bones yg 4 segi.

itulah serba sedikit ilmu macam mana nak bezakan mereka...generally. but cina malaysia...ada satu forum tu cakap, senang nak beza sbb kulit cina malaysia gelap sikit compare dgn japanese, korean and chinese.

so agak2 koranglah kan...antara japanese, korean and chinese china tu...mana yg ramai cantik? i loikeee korean. hehehehe...sbb skrg dah jatuh hati kat Song Hye Gyo (alahhh heroin Full House tu) bias sangat kan.

4 comments:

  1. Just wondering...
    How to distinguish people from Nepal, Pakistan, Bangladesh or Indian?

    ReplyDelete
  2. my daughter looks like a korean but behave like a true malaysian hahahaha.. tapi good look fades kan so what does a true muslim must really look for in a person? soalan cepumas nih -yatot

    ReplyDelete
  3. Korean yang paling cantik baik lelaki mahupun pompuan.

    ReplyDelete
  4. I love Japanese~ it's true that Japanese girls suka make-up tebal giler. sesetengah (almost all, kot) artis Jepun takkan keluar rumah tanpa make-up. sgt penting, katanya...

    hai, abg. long time no see. genki desu ka?


    -mamaz-

    ReplyDelete