November 19, 2009

Mat Gian...

huhuhu...tgk post title sure mcm seram jer. yerlah mat gian nie kalau kat kampung biasanya title utk mamat dadah tu. yang main cucuk2 pastu highhhhh. kalau kat kampung suka lepak kat jeti ker, kedai2 kosong ker or blkg jalan.

tapi i bukan mat gian tu ok. ni ahhh i dah ketagih tengok korean dramas. ya ampun...mmg tahap dah kritikal dah nie. one after another. none stop. rutin setiap malam lps balik dr ofis.melayan korean. lebih2 lg skrg isya kol 6pm dah masuk. so apa lg wayang korea sampai kol 12am dan kadang2 sampai 3am!!! tak taulah dadah apa yg org2 korea tu dah guna. selagi tak abis cerita selagi tu lah i tak tidur.

ada 3 movies nak recommend. ikut ranking i nie.
first i suka tgk boys over flowers

watak geum jan di an innocent, naive but honest and cheerish high school student yg very warmth hearted and change the world of gu jun pyo a very rich, spoilt and arrogant guy. tgklah macam mana jan di mengubah attitude jun pyo and jatuh cinta. dalam usia cinta mcm2 diaorg hadapi. sampai ke akhir movie pon masih ada ujian. halangan mak jun pyo the evil witch, jun pyo kena kahwin paksa, then cinta tiga segi dgn ji hoo...wahhhhhhhh mcm2 lah. cerita dia kelakar dan sweeeeeeeeeeeeeeeet!!! plus pelakon2 dia korang mesti suka. jan di cute sgt!!!! suka attitude jan di juga, sbb biarlah org buat apa kat dia, dia tak balas pon, dia sanggup berkorban utk famili, dan dia sgt honest...kalau lah i can be like her (attitude wise ok!!!) and suka pelakon2 laki dia sbb suka tgk dressing diaorg. sgt variety dan up to date!!!

second is full house.

cerita ni pon tema romantic comedy. perempuannyer, han jeun...anak yatim piatu, terpaksa bersusah payah kahwin kontrak dgn artis terkenal young jae setelah rumah han jeun di jual oleh kawan baik dia sendiri. hampehhhhhhhhh. cerita nie sweeet juga sbb even byk plots dlm suasana rumah tu jer....tapi cerita dia pelbagai. mcm2 masalah mrk hadapi. kisah cinta di tolak lah...sgt best.tapi yg paling seronok dlm cerita nie, suka kat han jeun sbb she is very positive. apa2pon berlaku. and dlm cerita nie han jeun dgn young jae tu mmg dkt luarpon couple, so cerita nie nmpk real sgt! bestlah.

third is my girl

cerita ni ramai org suruh tgk. mmg kelakar lah, cerita pasal ju yoo rin yg suka menipu. tapi dia tipu sunat ok. dia menipu sbb terpaksa, demi bapa dia...demi melangsaikan hutang2 bapa dia. dlm cerita nie, lebih kurang mcm full house gak. yoo rin di bayar utk menjadi sepupu kontrak kpd seol gong chan, lelaki kaya. cerita nie lagi kelakar compare to both yg di atas...tapi tak suka plot ending dia...sbb even dah nak happy ending pon masih byk plot2 yg meleret...plus happy ending dia antiklimaks lah. kejap sgt!!! huhuhu. but yg penting dlm movie nie...i belajar betapa susahpon kita, jgnlah rasa beban terhadap mak dan abah kita.biarlah kita susah, tp jgnlah mak dan abah kita susah. bab2 cinta tu...hummm cinta 3 segi gak. but dlm cita nie...lagu2 dia sgt best!!! nak suruh korang semua dengar lagu suh reun bun jjeum dgn sang eo reol sarang han in eo...sedih lagu dia. skrg kalau kat gym pasang lagu nie, sure meleleh air mata, sampai few mamat kat gym tu pon pelik, apa kesss lah dok exercise tiba2 air mata meleleh. hehehehhe.

jgn korang tak tau...banyak faedah tau tgk cerita korean nie. satu dpt belajar bahasa. amik ko...skrg nie chatting dgn org malaysiapon guna bahasa hang gu. chong mal Iyo!! hang gung mal yon su p'ae ya dwoe yo. sarang hae yo....amik korang. assignment utk korang. translate kan ayat tu!!
second dpt belajar tmpt2 kat korea. baru tau jeju island sgt terkenal kat korea...mmg cantik pon pulau tu. mcm kat area2 perancis pon ada.
pastu dapat belajar pasal makanan2 diaorg...cara2 buat kimchi. hehehhee. kimchi tu sayur2 jeruk lebih kurrang. hehehhe

wahhhhh kalaulah PhD ku ttg korean movies...confirmed siap 2 tahun jer. hehehe.apa2pon, i tgk movie2 tu semua sbb i want to make myself feel happy, cheerish, and learn to be a positive person. always look forward...and take ure past as a lesson in ure page of life.

AJA AJA FIGHTING...BBAHSYAHHHH...annyeong gu seyo.

1 comment:

  1. along.. boys over flowers tu sedang tayang kat 8tv 8.30 mlm..mak ude baru je tgk 1 episod.. mungkin episod ke 8 kot. takpe.. akan mak ude tunggu tiap2 8.30 klu pak ude tak kacau.. ekhheh..

    ReplyDelete