April 30, 2009

Eliciting thinking patterns through eye movement


There is a basic rule that says when:

People are looking up - They are visualising. Looking up and left (visual recall). Looking up and right (visual construct)...hummm ni lah caranya nak tgk org tipu ker tak, kalau tiba2 tgh ckp and tgk atas and kanan mata dia...sahhhhhlahh depa menipu. ahahaha

People look horizontally to the left and right - They are remembering or constructing sounds

People look down and to their left - They are accessing their feelings.

People look down and to the right - They are talking to themselves


Nanti chik ajaq bahasa bibir pulak no...hangpa mmg suka bab2 bibir nie...chik tau dahhh...

Till then,
XoXo

April 29, 2009

barang from carboot...

lets do the math:-

mini fridge: £ 7
mini fan: £ 2
2 cassetes: £ 1
3 story books: £ 1.50
spanish and english dictionaries: £ 1
laundry box: £ 1.50
antique box: £ 0.50
ikea study lamp: freecycle (thanks to kak elina)
tesco dinner sets of 6: freecycle (thanks to kak elina)
china dinner plates 6: freecycle (thanks to kak malia and abg edwin)

total=£ 14.50














Worth it rite? hehehe

April 28, 2009

Czech Republic

Hoorayyyyyyyyyy my supervisor is now at Czech for a week...

Hummmmmmmmmmmmm what I wanna do for this week?...

Hope I can enjoy myself...

Yeahhhhh I wish...

Freedom beckon me?


XoXo

April 23, 2009

Selamat Bergraduasi...





Untuk Uteh dan Ain

TAHNIAH DAN SELAMAT BERGRADUASI.

Moga korang berdua makin berjaya dan jangan berhenti belajar selagi belum dapat Masters.

Along sayang korang berdua...moga masing2 berjaya dalam hidup. InsyaAllah

April 22, 2009

Terapi Solat

KAJIAN saintifik tiga pensyarah Universiti Malaya membuktikan solat yang diwajibkan kepada umat Islam setiap hari, bukan hanya amalan kerohanian tetapi terbukti mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental terutama meningkatkan tahap kesihatan manusia.

SOLAT sebagai rukun Islam yang wajib dilakukan setiap umat Islam sudah banyak dikaji dari sudut kerohanian.

Bagaimanapun, pernahkah kita berfikir mengenai pengertian setiap gerakan solat seperti qiyam, rukuk, sujud, duduk antara dua sujud serta tahiyat awal dan tahiyat akhir.
Adakah gerakan itu hanya sekadar gerakan tubuh yang tidak mempunyai makna?

Kajian sains moden mendedahkan bahawa amalan yang dilakukan lima kali setiap hari bukan hanya suatu amalan kerohanian yang mendekatkan hamba kepada penciptanya. Kehebatan solat ternyata memanfaatkan tubuh manusia.

Hasil kajian saintifik membuktikan kewajipan terhadap setiap umat Islam mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental manusia.
Beliau berkata, hasil kajian mendapati bahawa ada banyak perkara positif apabila seseorang melakukan solat dan ini dimuatkan dalam buku `Solat: Kebaikan Dari Perspektif Sains’ terbitan Jabatan Kejuruteraan Biomedikal. Buku ini mempunyai dua versi, bahasa Melayu dan Inggeris.

Setakat ini, kajian itu adalah yang pertama dilakukan secara saintifik di negara ini. Bagaimanapun, sudah ada beberapa kajian yang sama, tetapi tidak menyeluruh dan lengkap seperti yang dilakukan UM.

Seorang doktor perubatan dari Indonesia, Prof Dr Moh Sholeh, melakukan kajian khusus terhadap solat tahajud.

Beliau mengambil sampel darah, hormon tekanan (stress) dan imuniti dalam badan. Selepas tiga bulan melakukan solat, sampel diambil lagi dan didapati imuniti meningkat dan hormon tekanan menurun. Rumusannya solat tahajud boleh merawat barah.

Kajian lain dilakukan oleh tiga doktor perubatan dari Universiti Hokkaido di Jepun, iaitu Mohammed Faruque Reza, Yuji Urakami dan Yukio Mano, yang mendapati bahawa posisi tubuh (posture) solat boleh merawat warga tua yang sakit tulang.

Dr Wan Abu Bakar berkata, kajian sepatutnya berakhir tahun ini, tetapi jabatan mempunyai beberapa cadangan baru bagi memperluaskan kajian itu.

Memperjelaskan kajian lanjutan itu, Dr Fatimah yang mengetuai kajian berkata antara bidang baru yang akan dikaji ialah mengenai perbezaan solat antara orang biasa dan ulama.

“Kajian itu akan mengkaji isyarat otak ulama dan orang biasa ketika bersolat. Adakah isyarat otak orang alim adalah lebih tenang berbanding orang biasa kerana kita menjangka mereka memahami bahasa al-Quran,” katanya.

Bagaimanapun, katanya sukar untuk mendapat ulama secara sukarela menyertai ujian ini. Beliau memberi jaminan bahawa identiti mereka yang menyertai ujian dirahsiakan dan hanya dinyatakan sampel adalah dari kumpulan tertentu.

Berbanding kajian awal yang mengesahkan solat memberi banyak kebaikan kepada kesihatan manusia, katanya kajian lanjutan memperjelaskan proses solat merawat pelbagai penyakit.

Mengambil Erektil Disfungsi (ED) atau mati pucuk sebagai contoh, katanya kajian awal yang dilakukan mengesahkan bahawa solat memberi kesan positif untuk merawat ED, tetapi mereka ingin mengkaji cara gerakan solat merawat penyakit itu.

April 20, 2009

Bercuti bersama Kak Malia's Family, Kak Nab, Wani and Azri











10th April, Friday- Birmingham, Wing Yip Store, Cadburry World

11th April, Saturday- Derbyshire, picnic and visit Chatsworth House and Garden

13th April, Monday- London, Buckingham Palace, Malaysian Student Department, Trafalgar Square, China Town

14th April, Tuesday- London, London Bridge, Tower Hill, Oxford Street, Hyde Park

15th April, Wednesday- London, Victoria Station



For more pictures, check out my Facebook...

Till then
XoXo

April 16, 2009

stuffs from carboot...







nice bargain, great deal...a wonderful stuff...

ive got antique clock, storage boxex, english style vases, mirror, an antique storage box...and many more...with less than 20 quilds...

makan2 with frens from lincolnshire...




our lunch...11th April, 2009.

we had, nasi tomato, ayam masak ros, prawn crackers, vegetable crackers, keuy teow goreng(tq to kak malia), chicken salad, mixed fruit jelly and cocktail drink.

guests- pete and george from lincolnshire...

April 9, 2009

My mom's cook

Here were the menu my mom cooked for me during the last day I was home. The night before departure, I've got asam pedas ikan parang, sotong basah masak sambal, ikan goreng parang dgn sambal ikan bilis...Melaka people meals always reddishhhhh...
And for my lunch upon my departure's day, my mom cooked me mee rebus and my fav dessert, sago gula melaka...


Now I do really missin my mom's cook...

But Alhamdulillah, Kak Malia and Kak Anne always willing to cook for me. Whatever I asked for. Thanks to Kak Anne and Kak Malia for a very warm and nice gesture u guys offered. Last weekend, Kak Malia cooked me keoy teow goreng, ada belacan melaka, chicken curry with nasi beryani, jelly, and many more lah. Whereas, Kak Anne...she always cooked for me sambal goreng...hehehe. She used to gave me sambal hati goreng, terung sambal, nasi lemak kukus (my first meal when i've arrived in UK)...and many more.

Moga Allah jua membalas...

April 6, 2009

Bilakah lagi?...









Agak2nya bilalah lagi dapat merasa cekodok ikan bilis mak...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa asam pedas mak...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa abah belanja roti canai kubur...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa abah bawa makan kat nasi goreng terbakar...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa keluar dgn angah,uda,uteh,adik dan ema pegi ikea...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa jalan2 dgn angah,uda,uteh,adik dan ema jalan2...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa makan kat seoul garden dgn iffa,ruzaq,ayie,min dan yuzi...
Agak2nya bilalah lagi dapat duduk makan kat bertz dgn kadir dan bergossip...
Agak2nya bilalah lagi dapat naik TM jumpa kak has,kak ina dan abg mus...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa jumpa ain,nenek dan keluarga yg lain...
Agak2nya bilalah lagi dapat merasa naik gen2 hitam zaim dan borak2 dlm keter dgn hasru smp magrib...
Agak2nya bilalah lagi dapat makan ikan bakar dgn aimee,abg zaid,kak anie dan pot...

Agak2nya bilalah lagi dapat BALIK MALAYSIA.............

April 2, 2009

Sergahan ibu jadi kenyataan

KUALA LUMPUR: Sergahan seorang ibu yang cuba menakutkan anak perempuannya dengan mengatakan akan dipatuk ular jika keluar dari rumah menjadi kenyataan apabila kanak-kanak berusia tiga tahun itu nyaris diserang seekor ular sawa di rumahnya, di Kuarters Telekom, di Jalan Semarak di sini kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, kanak-kanak terbabit terus menjerit sebelum menangis apabila melihat seekor ular sawa sepanjang 2.5 meter, seberat kira-kira 35 kilogram sedang melingkar kekenyangan di hadapan pintu dapur rumahnya.

Difahamkan kanak-kanak itu menjerit kerana terkejut selain ketakutan kerana ular sawa terbabit dikatakan cuba menyerangnya.

Jeritan kanak-kanak itu menyebabkan ibunya, Rokiah, 40-an, terkejut sebelum berlari mendapatkan anaknya itu.
----------------------------------------------------------------------------------


Percayalah, kata-kata ibu itu adalah doa. Janganlah sesekali melawan. Kalau ada terasa niat tidak puas hati, berlembut lah dengan ibu bila kita meluahkan rasa tidak puas hati. Jangan lukakan hati ibu, kerana kita perlu ingat...SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU.

Mak, along rindukan mak...Along sayangkan mak...Kalau lah mak baca blog nie, along nak sangat mak tahu, along adalah along hari ini sebab mak dan abah. Ampunkan dosa along, dunia dan akhirat. Doakan along dan halalkan makan minum along...

Along sayang Mak. Along sayang Abah...