May 28, 2009

Teh panas=feel lonely, Teh ais=feel accepted

Our mom always avoiding us from drink a soft drink, eat a cold food or a cold drink. She always said that, it will make us unhealthy. Our bones will be fragile and it will make us get sick easily. But I've found this article about hot food and its corelation with our loneliness= physiological correlates with emotion.

The article says that-
"The University of Toronto team found people feeling excluded said a room was colder than those feeling included.
And people who felt left out also chose comforting hot soup, rather than an apple or soft drink. A UK psychologist said the findings could help people feeling isolated, particularly in the winter months.
The "unpopular" participants (the felt out or isolated) were much more likely than the others to want either hot soup or hot coffee.
The researchers suggest their preference for warm food and drinks resulted from physically feeling cold as a result of being excluded."
Dr Chen-Bo Zhong, who led the research, which is published in the journal Psychological Science, said: "We found that the experience of social exclusion literally feels cold.
"This may be why people use temperature-related metaphors to describe social inclusion and exclusion."
Some evidence supports the idea that reduced temperature also contributes to an increase in depressive experience .
The team suggests the findings could be used to treat people's feelings of sadness or loneliness.
Writing in the journal, published by the American Association of Psychological Science, they say: "An interesting direction for research would be to determine whether experiencing the warmth of an object could reduce the negative experience of social exclusion.
"Such an implication has been used metaphorically in the self-help literature, but our research suggests that eating warm soup may be a literal coping mechanism for social exclusion."


So to our mom...you should feel lucky coz your kids dont feel lonely, we never felt excluded and we never felt left out...I think you know, that your kids are always being "popular" among their friends....hehehehe...so don't worry mak, your kids are doing great, we eat and drink cold stuffs because we dont feel the emptiness because mom and dad always there to fill our holes with happiness and enjoyments.

So...after this dont stop us to order teh o ais and milo ais when we have breakfast at kedai roti canai awang. ehehehehe...

Conclussion-
Social exclussion- feel cold and needs warmth foods
Social inclussion- feel warmth and takes cold foods

Just a simple way of my interpretation...

May 26, 2009

Londoners and Lufbraian











Anyway betul ker utk org lufbra kita panggil lufbraian? Mcm librarian jer bunyinyer...ahahhaa
Anyway last weekend, 23rd May, Mohd Azri Mohd Rani (budak ugly), Azmiza Syawani (wani) and Siti Zainab Ibrahim (kak nab) the londoners sudi mencemar duli ke bumi lufbra...
Sampai jer lufbra, I pegi amik mereka di The Rushes, Lufbra, then bawa pegi rumah kak malia, kak malia masak spagetti bolognese(wishing list wani) and samosa...masing2 makan tak hengaaaat....especially budak ugly. ahahahah 4 kali tambah sampai perut meragam. ahahahha...
Then dlm kol 3pm kami ke leicester, bawa mereka ke highcross and haymarket...wani beli kasut clark 30 pounds!!! and kami yg bertiga ni pon shopping gak...tp beli sayur2 dan buah2 di pasar haymarket. ahahahaha.
malamnyer, kami balik rumah kak malia dan abg edwin...we had BBQ...best sgt!! kak malia masak byk makanan, beehoon goreng, ayam, udang, salad, dessert, buah...mcm2 lah lagi...kak anne dgn abg haris pon ada...kitaorg melantak mcm nak pecah perut...tq to kak malia and abg edwin...they prepared a very wonderfull BBQ moments for us...
lps makan2 kami main taboo ramai2...except farah, sbb dia dah ngantuk...hehhehe. perghhhhhhh dahlah perut penuh, pastu gelak smp nak terkuar balik ayam2 dan udang tu...ohh udang kak anne sponsor.
esoknyerpulak, pagi2 kami semua dah bgn kol 7.30am pegi carboot measham...perghhh org londoners lak lebih2 shopping...seronok sgt...balik tu, kak malia masak for lunch, kari ayam dgn sambal belacan, ada sayur campur...perghhhhhhh mmg terangkat. tgh kak malia prepare2 tu, kami dgn farah dan sarah berposing maut kat luar tgh2panas...abg edwin lah jadi photographer nyer...nak tgkpic2 lawak kitaorg...pg lah facebook i...ehehhehee

then dlm kol 4, londoners dah nak balik london...kami di lufbra tiba2 rasa sunyi, especially i lah...tiba2 jd homesick = rumah sakit...huuhuhu...entahlah, londoners pon rasa yg sama...we had spent time together wonderfully...

May 20, 2009

Mak kita...

Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.... .mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ...mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya. .......

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya...... .
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

**********************************************************************************



Mak Along sayang kan mak sangat-sangat. Terima kasih kerana menyayangi Along dan Adik-Adik (Angah, Uda, Uteh, Adik).
Atas nama Mu Ya Allah, aku berjanji, tidak akan ku abaikan Mak dan Abah ku...Amin

May 15, 2009

MEANING OF KISSES...


this is totally nothing to do with my research, but i've found this information while surfing. hope it can replenish our lesson of life. if not gonna be used now, we can use it lateron, in the future when we get marry.(somebody is winking ahhh...)

just wanna quote from the book ive read "open guides to psychology-basic cognitive processes" by judith greene and carolyn hicks- they said
psychophysics attempt to discover direct relationships between external physical inputs and subjective sensations of what we are aware of perceiving. they believed that elementary sensations which reflect simple aspects of our environment are the building blocks from which full perception of objects occurs. indeed they attempted to study sensations in isolation rather than total perceptions.

thus, based on the types of kissing that i will paste down here, it is important to us to know that what we perceive from the kiss sensations are truly important and bring a deep definition to a relationship.
Kiss on the hand - I adore you.

Kiss on the cheek - I just want to be friends.

Kiss on the chin - You are cute!

Kiss on the neck - I want you.

Kiss on the lips - I love you.

Kiss on the ears - Let's have some fun.

Kiss anywhere else - You're the best.


augmented version for this information can be found from this website:-http://www.romantic-lyrics.com/kissmeanings.shtml

May 12, 2009

Tengok Kanan, Fikir Kiri...

Ahhhh...mesti ramai yang pelikkan baca tittle entry kali nie. Kalau thinking left, looking right tak boleh ker? Hummm...lets read this kinda article yang saya jumpa dalam website nie pasal our cognitive process and its correlation with eyes...
Seronok sebenarnya belajar benda-benda nie, sebab dapat buat kita kenal lebih mendalam pasal human behaviour.
This is what currently am studying...psychology and machine learning...and biometrics and computer vision and road safety and image processing...tamak gilerrr kan ? ahahaaha
Let check what is this thinking and looking on left and right thingy is all about.
-----------------------------------------------------------------------------------
If you want a sure-fire conversation starter to pull out of your pocket during an awkward social moment, try this: Why do people often look sideways when they're answering a question? And why do they sometimes look right, and other times look left?

A few researchers in the 1970s thought they had found answers to these questions. A psychologist named Paul Bakan proposed that different kinds of thinking could automatically trigger lateral eye movements (LEMs), when activity in one of the brain hemispheres spread into the "eye fields" on that side of the brain. The eye field on the right side of the brain is linked to the left field of vision, and controls eye movement to the left, while the left-brain eye field connects to the right field of vision and controls rightward LEMs.

The results of those investigations were mixed. But a clear pattern that did emerge was that harder questions were more likely to result in LEMs, whether rightward or leftward. In other words, even if LEMs don't reflect the "left-brain" or "right-brain" nature of the question, they do reflect the problem's difficulty. That seems intuitive. But why?

The reason is probably the same as the reason people generally find it hard to do two things at once, or the reason that it's hard to concentrate on a book if someone's talking. Averting your gaze allows you to cut yourself off from a particularly attention-getting and distracting environmental stimulus - the questioner's face - in order to focus on the answer to the question

References and further reading

Bakan, Paul (1969). Hypnotizability, laterality of eye movements and functional brain asymmetry. Perceptual and Motor Skills 28: 927-32.
De Gennaro, Luigi, and Cristiano Violaniu (1988). Reflective lateral eye movements: individual styles, cognitive and lateralization effects. Neuropsychologia 26/5: 727-36.
Glenberg, Arthur M., Jennifer L. Schroeder, and David A. Robertson (1998). Averting the gaze disengages the environment and facilitates remembering. Memory & Cognition 26/4: 651-8

-----------------------------------------------------------------------------------

Jadi, secara pukalnya, perkara ini involve dengan concept LEM (lateral eye movements). Kita akan tend to look to the left bila hemisphere brain belah kanan digunakan, dan sebaliknya. kalau tak caya, nanti try tgk balik entry saya yang lepas pasal eye body language tu...try recall apa maksud EXACERBATED...dan cuba rasa2 hemisphere brain belah mana yang berfungsi?

renung-renungkan dan selamat beramal...

May 9, 2009

SOMETIME...

sometime being alone make u realize how much important people next to you...
sometime being single make u think how much interesting life mingling around you...
sometime being lonely make u know that loneliness is not really that bad...

sometime you are not really lucky to have someone to hug you...
sometime you need to be strong to face life on your own...
sometime you should face the world and always trying to be positive...

sometime...i just prefer to be ALONE...

sometime...i wish my family is here with me...

May 6, 2009

BBQ in cambridge






I've experiened a BBQ meals with my fren's family in cambridge. The meals were soooooooo simple, not like us (malaysian). If we are having BBQ, habis semua ayam, mak ayam, bapak ayam, lembu dan kerbau kita BBQ kan...

For English people, BBQ is only a part of their way to enjoy a good weather, while drinking (of course-but dont worry, am only had my coke) and having a good conversation with frens and families...

pictures from cambridge












here are some pictures taken during our biking by the river side in cambridge. subhanAllah, cantik sungguh cambridge. we were supposely ride the bike and planned to reach botanical garden, unfortunately we were so knackered...and decided to have brunch at one pub/cafe at the riverside...I've ordered a BLASMO fish pie with steamed vegetables and a glass of diet coke. the clouds were so wonderfully bright. even it was really a windy and breezy day...but it was still a wonderfull day to ease the eyes with the gorgeous sceneries...

May 3, 2009

Di cambridge

Alhamdulillah. Bank holiday ni saya bercuti dicambridge. Baru je lepas BerBBQ. Pg tadi cycling kat tepi sungai. Besttt. Nanti saya upload picture ok. Ni upload dari my phone.
Hehehehe