June 30, 2009

Happy Belated Besday to Arjuna's owner

To my dearest and my lovely friends forever...B aka Q**i* (abislah org lps nie nak kena buat research sapa kah B itu? ahahaha

...as usual kalau I baca your blog confirmed tergelak...dah lama kita tak pakai nama B dan S...

Actually dah wished dah B besday dia aritu...but tah camner, leh terawal sehari lak wish. huhuhu...reminder di set awal sehari kot.

Moga panjang umur B and mcm famili2 lain u gak...cepat2 kahwin. Boolehh? ahahahaha.and moga business makin maju...Amin.

Kalau celebrate besday kat KL dgn kak has, kak ina dan abg mus...kim salam mereka.



Love you always...
your S aka S*r*n* V** D* W**ds**n (amikkkkkk)

*ps- sapa kah gerangan dah mengambil alih tugas S sebagai model Arjuna?

En Azman B. Abdul Hadi dan Hj. Saadon B. Muslim




Selamat Hari Bapa untuk my abah, En Azman dan my beloved uncle-pak uteh, Hj Saadon.
Last year, kitaorg celebrate father's day, buat BBQ kat rumah with family mak uteh, port, min, ema, ain and also uncle Jalal. This year, I've heard my mom told me, sambut hari bapa dekat KL...huhhuhuhuhu.

To Abah- Along loves you sooooo much. You are the coolest dad ever, and my life means nothing if not because of you. You have coloured my past and have showed my present and future's path to a life where there is always a happiness.

To Pak Uteh- Terima kasih sebab sentiasa berada bersama keluarga kami. Jasa baik Pak Teh dan Mak Teh sekeluarga takkan Afiz lupakan sampai bila2.

Apa2pon, selamat hari bapa untuk semua bapa2 di seluruh dunia.

June 29, 2009

Panas...Panas...Panas...


A heatwave warning has been issued for England and Wales, with temperatures in some areas potentially rising as high as 32C (90F) in the coming days.

Warm and humid weather is also forecast throughout the rest of the UK, with a risk of thundery showers.

The hottest day of the year so far was last Thursday when thermometers at Heathrow Airport recorded a high of 28C.

A heatwave is officially declared when temperatures rise above a certain threshold.

These thresholds vary by region, but the UK average is 30C by day and 15C overnight.

The Met Office says there is a 70% of these temperatures being reached in London, the South East and eastern England this week.
Various parts of England were hit by severe thunderstorms on Saturday night.

--------------------------------------------------------------------------------

My Comments:-
1) Dulu kat Malaysia cuaca sampai suhu 35-37 darjah celcius pon leh tahan lagi...bila dok sini, cuaca baru nak cecah 32 dah bising panas (saya lah salah sorangnyer tu...).

2) Dulu kat Malaysia, petir, ke kilat ker...semua dah biasa. tp kat sini, dengar jer guruh, macam jakun...

3) Dulu kat Malaysia, kipas tu mcm tak heranpon. Nak aircond jer...kipas tu mcm useless sgt. Skrg, kalau bole nak letak kipas dlm kereta...sbb kereta takde aircond. Betapalah bergunanya kipas tu.

4) Dulu kat Malaysia, panas2 lah kitaorg suka dok luar, main2 kat luar...tp kat sini, panas2 kena duduk dlm rumah. rasa tak besttt sgt.

Conclussion...itulah, lain kali bersyukur dgn apa yg ada depan mata...

Ahlan Wasahlan...

Sabda nabi S.A.W : “Sesungguhnya bulan Rejab itu bulan Allah, bulan Syaaban itu bulanku dan bulan Ramadhan bulan umatku.” Bulan Rejab adalah salah satu bulan yang sangat dimuliakan dalam Islam. Pintu rahmat daripada Allah terbuka luas bagi hamba-hambaNya yang inginkan kesejahteraan jiwa dan ketenangan fikiran.

Apabila kita meneliti kepelbagaian sumber yang ada di tangan ulama, didapati Rejab ada keistimewaannya tersendiri. Tidak hairanlah inti sari (matan) hadis “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku..” disokong oleh ulama muktabar.

Said menjawab: “Aku mendengar Ibn Abbas mengatakan: “Rasulullah s.a.w berpuasa Rejab sehingga kami menyangka Baginda tidak berbuka (terus-menerus berpuasa) dan Baginda berbuka sehingga tidak nampak berpuasa.” (Sahih Muslim)

Imam al-Nawawi mengatakan: “Apa yang zahir daripada ucapan Sa’id bin Jubayr itu menjadi bukti tiada tegahan untuk berpuasa padanya (Rejab) kerana bulan berkenaan. Bahkan kedudukannya sama mengikut baki bulan Islam yang lain.

Tidak ada larangan untuk melakukan ibadat puasa di bulan Rejab, tidak pula disunatkan kerana bulannya. Tetapi apa yang disunatkan ialah kerana kesunahan puasa terbabit.

Imam Abu Thayyib al-Azhim juga mengatakan: “Dalam Sunan Abi Daud direkodkan Nabi s.a.w menggalakkan kita berpuasa di bulan yang haram. Rejab adalah satu darinya.”

Al-Hakim meriwayatkan daripada Nubaisyah: “Seorang lelaki menanyakan Nabi SAW, wahai Rasulullah! Kami memberi persembahan (kepada berhala) di zaman Jahiliyah. Maka apa pula yang harus dilakukan di bulan Rejab ini. Baginda menjawab : “Sembelihlah binatang ternakan kerana Allah di mana-mana bulan sekalipun. Lakukanlah kebaikan kerana Allah dan berilah makanan.”

Imam al-Baihaqi meriwayatkan daripada Imam Syafie berbunyi : “Telah sampai kepada kami Syafie mengatakan: Sesungguhnya doa itu mustajab pada lima malam; malam Jumaat, malam Aidiladha, malam Aidilfitri, malam pertama bulan Rejab dan malam nisfu Syaaban.”

Pencarian hakikat Rejab sebenarnya bermula dan berakhir dengan kesucian hati kita. Sucikan suapan, pakaian dan perbuatan kita. InsyaAllah sinar keagungan Rejab mampu menjadi milik kita secara hakikatnya.

June 24, 2009

Solstice- the longest day, the shortest night...and the Rejab is coming

Last weekend, in the UK on June 21, 2009 at 5:45 UT it was the first day of summer in year 2009, where the day is the longest ever in this year and the night is the shortest, definitely.

I wont realize it till Sarah, daughter's of Kak Malia and Abg Edwin told me that, coz I was in Cambridge that day.

This longest day is called as "Solstice" derives from a combination of Latin words meaning "sun" + "to stand still." As the days lengthen, the sun rises higher and higher until it seems to stand still in the sky.
As a major celestial event, the Summer Solstice results in the longest day and the shortest night of the year.
Today, the day is still celebrated around the world - most notably in England at Stonehenge and Avebury, where thousands gather to welcome the sunrise on the Summer Solstice. Pagan spirit gatherings or festivals are also common in June, when groups assemble to light a sacred fire, and stay up all night to welcome the dawn.

I was in London last weekend with Athar and Samuel, to celebrate this longest day...with shiny and dry weather.

Oh and dont forget, Rejab is starting today, InsyaAllah, I will post an entry about Rejab later on. Thus, to all my beloved Muslim readers and bloggers, you are encourage to fast during this month of Allah. Not just fasting, but perform as much as possible of Ibadah during this month...

If in Malaysia, my sister angah, always encouraging me and my parents to fast, especially Monday and Thursday.Alhamdulillah, with her encouragement, sometime we able to do it together. Angah is always the best reference in our family...love u angah.

Ahlan wasahlan ya Rejab...wa ahlan wasahlan aidan ya Summer...



June 18, 2009

summer in loughborough...winter in my heart...








salam semua...
tengok jerlah gambar-gambar nie...these few days, takder mood nak buat apa2. pls dont ask why.

but i know, Allah always with me and my family are supporting me and my beloved frens are with me.

Allahuma'ana...

June 10, 2009

Jawapan to the question- Ubiquitous Happy Face


This is a study about eyebrow lifting language.

Sometime we didn't realize that, even with a smile on our face, it can be translated into 4 different meanings and feelings.

Now, could you guys tell me which of which of these faces with happy smile is:-

- no feeling
- sadness
- alert and attention
- tiredness
- anger
- wondering

Choose only 4 answers only and tell me which faces from A, B, C and D referring to any feelings mentioned above.

Good Luck...

ANSWERS:-
A= INCLINE LITERALLY=> SADNESS
B= INCLINE MEDIALLY=> ANGER
C= LOW EYEBROWS=> TIREDNESS
D= PROPERLY ALIGNED=> ALERT


Sorry tak sempat nak buat entry baru...

June 8, 2009

I WANNA GO HOME!!!







tak tau kenapa, lately, bila dgr adik2 undergrad ramai yg nak balik malaysia...i feel soooooooooooooo homesick.

rindu kat mak
rindu kat abah
rindu kat angah
rindu kat uda dan ema
rindu kat uteh
rindu kat adik
rindu kat nenek
rindu kat mak teh and famili
rindu kat geng2 x-KI (zaim, hasru, cipul...)
rindu kat geng2 kapak (min,iffa, ruzaq, yuzi, su mae, putri, aini, farah ain)
rindu kat kak has, abgmus, kak ina, kadir
rindu nak makan mee rebus mak...




*** xda mood nak keja arini...

June 7, 2009

Aint No Sunshine...

Lately after the Britain's Got Talent announced its winner for 2009, I was still admiring Shaun Smith for his wonderfully voice sang this Aint No Sunshine song during his audition and finale. He is just 17 years old, yet looks like 27 to me...What really impressed me so much was actually his macho voice...of course he must be macho, coz he is a rugby player...dohhh...

So, coincidently to my passion listening this song again and again...these few days, we had raining days from night to night, and it was so unbelieavable, we had lightening today...shocking. I was supposely go to carboot sales today with Kak Malia, but because it was raining, I was endup sailing myself on my bed sailed away and away...till noon...such a wonderful day. Hehehee...

***
Ain't no sunshine when she's gone.
It's not warm when she's away.
Ain't no sunshine when she's gone
and she's always gone too long
anytime she goes away.

Wonder this time where she's gone,
wonder if she's gone to stay
Ain't no sunshine when she's gone
and this house just ain't no home
anytime she goes away.

And I know, I know, I know, I know, I know,
I know, I know, I know, I know, I know, I know,
I know, I know, I know, I know, I know, I know,
I know, I know, I know, I know, I know, I know,
I know, I know, I know

Hey, I ought to leave the young thing alone,
but ain't no sunshine when she's gone,
ain't no sunshine when she's gone,
only darkness everyday.
Ain't no sunshine when she's gone,
and this house just ain't no home
anytime she goes away.
Anytime she goes away.
Anytime she goes away.
Anytime she goes away.
Anytime she goes away.
***

June 2, 2009

TENGAHHH PANAAAAAASSSSS MEMBARAAAA!!!



Assalamualaikum semua,
Sure ada yang cuak tgk title entry nie...dok ingat saya tgh geram, marah, tension etc etc...but actually just nak habaq mai, kat sini skrg tgh panas...temperature forecast akan mencecah 28 darjah celcius...the hottest day ever for this year.
Last 2 days pegi london, perghhhhhh mmg panas beb. dah ramai dah yg berbikini dan ber'short'...snickers and shoes are no longer relevant...skrg pakai flip flop or sandal jer...and then paling best ramai yang sun bathing, dok kat parks bentang kain or tikar, then baring2 sapu lotion...main frisbee, main ball, makan aiskrim...poyor gila kan? ahaahahha...kalau adalah org malaysia yg buat camtu, mmg dasar lupa diri. hehehhe....nauzubillah, hopefully for me, Malaysia tetap di hati.
Panas kat sini tak mcm panas kat msia...msia panas dia contains humidity...so ala-ala panas2 malu gitu...kat sini, panas dia mmglah panas betul rasa mcm dok dlm microwave (huhuhu...mcm muat jer nak sumbat microwave).

Hari ni temperature 24 darjah celcius...