August 29, 2009

Kelebihan itu ujian, Kekurangan itu cubaan...

“Aduhai, Yusuf,
betapa indahnya rambutmu!”
Yusuf menjawab, “Inilah sesuatu yang pertama kali akan
berhamburan dari tubuhku setelah aku mati”.
“Aduhai, Yusuf, betapa indahnya matamu!” Bujuk isteri al-Aziz
lagi.
“Keduanya ini adalah benda yang pertama kali akan lepas dari
kepalaku dan akan mengalir di muka bumi!”
Isteri al-Aziz berkata lagi, “Betapa tampannya wajahmu, hai, Yusuf”.
“Tanah kelak akan melumatnya,” Jawab Yusuf.
Kemudian Zulaiha berkata kepadanya, “Telah terbuka tubuhku
kerana ketampanan wajahmu”.
“Syaitan menolongmu untuk berbuat hal itu!” Kata Yusuf.
“Yusuf! Bagaimanapun aku harus mendapatkan apa yang selama ini
kudambakan, dan kini aku datang kerananya”. Kata Zulaiha.
Yusuf menjawab: “Ke manakah aku akan lari dari murka Allah jika
aku menderhakaiNya?”
Sedarlah isteri al-Aziz bahawa Yusuf benar-benar tidak mahu
memenuhi apa yang ia inginkan.

August 27, 2009

tabiat kalau di perantauan...


memang tak sah...dari dulu lagi, satu nie lah tabiat yang sentiasa saya buat, setiap kali masuk bulan berpuasa, dan berpuasa jauh dari keluarga di malaysia.
sampaikan pagi tadi bila called mak...mak tanya, "along, tahun nie tak masuk paper lagi ker?" ahahaahaa...sangat typical me.
alhamdulillah, kali nie, masuk lagi...but, yg tak bestnyer, dlm byk2 pics yg di hantar...masuk pic yg kami tak complete as a group.dah tu dalam pic tu, baekkkkkkkk nyer posing!!! bak kata abg harris smlm...macam PPT!!! ahahahaa. but ok lah tu. alhamdulillah...dari tak masuk langsung kan.

nanti check lah kat online, or beli lah outdated berita harian news paper on 26th august...i've heard it's big. ehehehe

http://www.bharian.com.my/klikkhas/salamaidilfitri/Foto2/salam031/zoom

August 24, 2009

berpuasa...bersahur...dan berjauhan...

biasalah, bila dah duduk jauh daripada keluarga di bulan ramadhan nie, makanan untuk berpuasa dan bersahur tidaklah semeriah seperti di malaysia bila mak dan angah yang masak di dapur. duduk di meja bersama2, makan dengan adab...dimulakan dengan kurma dan air panas. dah namapon duduk di perantauan, jadi makanan untuk berbuka puasa sangatlah tidak semeriah mana. adalah sikit-sikit untuk mengalas perut, untuk menghilangkan kelaparan dan kedahagaan seharian berpuasa atau sebagai persediaan untuk menghadapi hari baru berpuasa.

teringat kenangan berpuasa di malaysia...pagi2 abah dan mak akan beli lauk kat tesco or pasau besau. malam sebelum tu mak dah sibuk2 tanya kami nak makan apa. pukul 5pm, kami dah sama2 ke dapur tolong mak...ofis balik awal, kol 4.30pm semua dah balik. then bila dah 10 minit nak berbuka, semua akan duduk di meja. abah akan berzikir sambil tunggu berbuka...kami adik beradik mendengar. bila azan...adik baca doa makan...hehhee. then abah selalu pesan minum air panas dulu dgn kurma before mkn benda2 lain. then kami akan makan, pingan mangkuk bersilang2...sebab lauk jauh2. lps makan, semua siap magrib dan bersiap utk terawih.

berterawih pon takdalah semeriah di malaysia. beramai2 jalan kaki or naik kereta or naik motor or naik basikal pergi ke masjid. kemudian ada selawat waktu terawih, ada moreh...yg paling penting.

bila bersahur pula...kalau ada lauk lbh dari berbuka tadi, mak akan panaskan lauk tu. dan akan tambah dengan lauk sayur baru. mak, kalau penat...mak gorengkan nasi jer...and telur goreng or dadar. abah selalu pesan banyak2 minum air kosong...at least 8 gelas sehari...tu yg kami lps suboh asyik ler pergi toilet. hehehe. lepas sahur, abah dgn mak akan tunggu suboh sambil baca quran or tgk al-kuliah kat tv3. bila dkt2 raya, mak biasanya akan sibuk menjahit baju. kami lak adik beradik kdg2 terlajak suboh...angah jer yg selalu tunggu...hehehehe

untuk mak, abah, angah, uda, uteh, adik dan semua sahabat handai dan ahli keluarga di malaysia...bila berbuka puasa dan bersahur tu, ingat2lah kat along kat sini. takperlah, pengorbanan hari ini, insyaAllah untuk kegembiraan di hari muka. Amin.

salam ramadhan untuk semua, jangan lupa...biarlah meja makan kita tidak meriah dengan makanan, tapi janganlah madrasah ramadhan kita suram tanpa ibadah dan amalan kepada Nya.


bersahur hari pertama-ayam goren, sup sayur, donut , daging black pepper...mcm2 lah lagi

berbuka hari pertama-laksam, daging kurma, pasta sampai 3 jenis...and etc


menu berbuka hari kedua-ayam goreng resepi mak, keropok2, nasi putih, sambal sotong telur, sambal telur, sayur campur, ikan masin, kuih onde-onde, cekodok jagung.

August 17, 2009

few weeks with thousand of stories...

salam semua...
sorry sangat2 dah lama tak update blog nie...sampai ada yg tegur dah nampak sawang labah2 dah web blog i nie.
so many things happened recently...
how about i start with happy thoughts first.
first of all...thank you very much to those celebrated and wished for my birthday this year. Alhamdulillah, it was so fantastic...being apart from your family, but still you are not forgotten. i've received thousands of wishes, prays, and not to forget to mention a wonderful surprise from azri, abg harris, kak anne, kak fara, kak maz, ed, maya, abg dino, abg mosan and kak malia's family. on the night of my birthday, azri, abg harris and asri...made a surprise celebration for me...i was sleeping already, and they knocked my door at 12am...which i thought my housemate got an emergency for me to help...nan adooooo...once the door opened, they sang me a birthday song...ehheehhe. i was blushing...yet soooooo happy. azri from london, took a bus to lufbra just to spend 5 hours to celebrate my birthday and has to go back to london for his meeting with supervisor. then at night...again, i've been drove by abg harris to a secret celebration again. kak anne, kak maz, kak fara, ed, maya, dayah, abg mosan, and abg dino cooked sooooo many foods to celebrate my birthday and abg mosan birthday (which is a day after mine). i've got cards...and gifts from them...a nike running t-shirt, an ipod lock and a burberry perfume from azri. again the next day, we still celebrating abg mosan and my birthday at one restaurant in leicester.
and last weekend...we had family day for MML. we have prepared with different kind of meals...seemed like hari raya to me. it was wonderful.








ok enuf happy thoughts...now the bad one. lately...am feeling so insecure, fragile, easily feel scare.
takmo lah ckp in details...but lately, rasa mcm kena "kacau". rasa sangat penat, sangat takut, dan sangat keliru.... tak tahu kenapa...dah nak dekat Ramadhan dah pon...tapi rasa macam2. few incidents happened yg buat bulu roma naik...but i always believe kuasa Allah lebih besar dari yang lain.ya Allah moga Engkau melindungi diriku...Amin

August 3, 2009

picnic again

with my future baby girl in dream-layla
my future baby boy in dream-kyleb






again...we went for a picnic last weekend. we just love to spend time together, and enjoying the meals we cooked or bought. :).
as usual, our picnic members are retain the same...abg harris,kak anne, kak maz, abg dino, farah, mosan, iwa, maya, ed and mahmood...but this time we have got 3 more new members...welcoming ecah (kak maz's sister), nourul (ed's fren) and CT (farah's coursemate).
this time, our menus are:- nasi lemak (prepared by CT), gulai ayam kari (CT), nasi tomato (kak maz), ayam masak merah (ed, maya, kak farrie), dessert (kak anne), bee hoon goreng (dayah), eggs, cucumbers and nuts (me). hehehehe...ohh and not to forget, mahmood also contributed his delicay fatush...

and then as usual, after a tiring moment at borstworth, we went to kak maz and abg dino's house. a night before, we cooked mee kari and keuw teow goreng and also watched Ju-On, but yesterday, farah cooked mee kuah and we watched sweet home alabama.

so as for today...we all back to our normal life...a moment of boredom, working and reading. huhuhu. hate it but have to love it though.