October 27, 2009

How to distinguish Chinese, Japanese and Korean?

Hari tu waktu term break kat sini, seluruh universiti jadi macam kosong jer. Yang tinggal boleh dikatakan purata orang asia jer. Jadi, berkeliaran lah semua hunkies and chicks japanese, korean, chinese and tak ketinggalan malaysian gak. Rasa dah tak macam kat oversea, sebab susah nak cari mat dan minah salleh. Sooo...my fren, Athar (he is from India) tanyalah..."do you know how to distinguish those Chinese, Japanese and Korean people?". ahhh amik hang...soalan viva PhD katanya. Even my area of research adalah sentuh sikit2 pasal nie, tapi boleh lak terlepas pandang benda ni. Dulu waktu kat MMU, ada gak tulis paper dgn my students pasal facial structure recognition nie. But tu just utk bezakan facial expression laki melayu dengan perempuan melayu.

So carilah sikit2 maklumat pasal benda nie. Apa beza orang jepun, orang china dengan orang korea.
Japanese people tend to have a longer / oval facial structure with wider / larger eyes and more pronounced noses. Japanese women often put on thick makeup giving them a pale white complexion. *** muka lonjong, mata bundar and hidung terletak katanyer...and makeup org jepun mmg sangat tebal



Chinese people tend to have rounder faces than both Korean and Japanese people. China is a huge multi-ethnic country unlike Korea and Japan (which are more ethnically homogeneous) making it much harder to differentiate or generalize. *** susah nak dibezakan sbb org china byk ethnic and mixed...but basically diaorg nie muka bulat!!!


Korean people tend to have flatter faces with higher / squarer cheek bones and smaller eyes with single eyelids (opposed to double). A high proportion of Korean women have had cosmetic surgery somewhat confusing things. *** muka leper, dgn cheek bones yg 4 segi.

itulah serba sedikit ilmu macam mana nak bezakan mereka...generally. but cina malaysia...ada satu forum tu cakap, senang nak beza sbb kulit cina malaysia gelap sikit compare dgn japanese, korean and chinese.

so agak2 koranglah kan...antara japanese, korean and chinese china tu...mana yg ramai cantik? i loikeee korean. hehehehe...sbb skrg dah jatuh hati kat Song Hye Gyo (alahhh heroin Full House tu) bias sangat kan.

October 26, 2009

....my Full House...

Dah few weeks, asyik lepas balik dari office, dok melangok depan laptop tengok Full House a korean drama. Cerita tahun 2004, tapi baru nak tgk. Very the out to date. But memang dah ketagih tahap kritikal dah nie. Suka sangat watak Ji-Eun, she is so sweet, cute, naive but yet still very positive. Biar lah apapon yg berlaku kat dalam hidup she still looking forward for an improvement, and still can smile to the world.

Dah 2 kali khatam dah tgk series nie, memang best. Banyak unsur2 positive.Ada unsur friendship, trust, say no to pessisme, dan yang paling penting Kekeluargaan. Ada satu part dalam series nie, yang bila mana Young-Jae baru balik dari betapa, Ji-Eun suruh dia jumpa bapa dia minta maaf. Actually scene tu was happened to me too. Tak taulah kenapa, tapi rasanya scene tu mmg sangat logik. Anak lelaki nie selalu jer tak sehaluan dengan bapa dia.Biasa anak lelaki ni rapat dengan mak dia, anak perempuan pula dengan bapa. Maybe sebab sama2 lelaki so masing2 ego kot. Dulu waktu kecik2 selalu gak lawan cakap abah. Selalu nak membantah apa abah cakap. Tapi tulah, dah besar nie baru realizes, sebenarnya apa yang abah cakap tu banyak betul nya.Scene tu made me realize, biarlah tinggi manapon bukit kita betapa, glamour mana sekalipon nama kita di persada, hensem mana sekalipon rupa kita di tonton orang, semua itu kita kecapi sebab abah kita. Kuatnya kita mendaki bukit tu sebab daging yg kita dapat dari abah kita, nama yang kita bawa di persada itu juga abah yang beri, rupa se hensem Young-Jae tupon adalah dari raut abah kita...jadi buanglah sifat ego tu sebagai anak.

Bagi yang dah berjaya dalam kerjaya...tak perlulah mendongak langit melupakan bapa kita. Bagi yang masih merangkak mencari hala...janganlah merungut dek bapa kita tidak menolong. Biarlah senang atau susah mana sekalipon kita, percayalah, abah kita pasti nak yang terbaik untuk kita.

Kita senang tunjuk yang kita sayang mak kita. Kita mudah tunjuk kita cinta girlfren kita. Kita tahu tunjuk yang kita kasihkan kawan2 kita. Tapi kenapa kita susah nak buat tu semua pada abah kita?

Mungkin kita tak pernah nampak abah kita menangis untuk kita...
Mungkin kita tak pernah tahu abah kita gembira atas kejayaan kita...
Mungkin kita tak pernah rasapon abah kita mengharapkan sesuatu dari kita...
Mungkin kita tak pernah tahupon abah kita risau tentang kita...

Abah kita tak akan titiskan air mata depan kita.
Abah kita tak akan senyum depan kita tanda bahagia melihat kita.
Abah kita tak akan cakap yang dia harapkan sesuatu dari kita.
Abah kita tak akan bagitau yang dia risau pasal kita.

Tapi percayalah...lelaki ada ego dia. Percayalah, setiap malam bila kita tidur, abah lah yang akan ke bilik kita pukul kan nyamuk yang menghisap darah kita. Abahlah yang kadang2 menitiskan air mata setiap kali selepas solat. Abahlah yang paling banyak mengadu dan berkongsi cerita dengan mak kita. Semua itu tentang kita. Semua itu kerana risaukan kita.

Bila ada peluang, jumpa abah dikampung,carilah abah. Cium lah tangan abah. Kucuplah dahi abah. Mohonlah ampun pada abah. Peluklah abah dan yang paling penting, tunjukkanlah sayang kita pada abah.

Biarlah kita hilang kerja, hilang kawan baik, hilang duit gaji, hilang masa sekalipon...tapi janganlah sampai kita hilang abah kita.

Sebab kita tak akan dapat peluang untuk memiliki abah yang ke-dua.

October 21, 2009

Orang Kampung Lufbra Beraya...






Just wanna share few pictures taken during our celebration here. Who said,here, we did not having fun celebrating raya? You guys gonna feel soooo envy with all the foods, colors and preparation we had during raya.

October 18, 2009

Size Zero...

Semalam, waktu lepak2 kat rumah kak maz and abg dino, waktu nak balik tu, tertinggallah blazer...then terkeluarlah term SIZE ZERO tu. Ahh size zero tu maksudnya size badan kebanyakan model2 perempuan antarabangsa skrg.Victoria Becham is one of them...mereka are so extremely kurus. their BMI biasanya bawah 16!!! huhuhu...tak sihat langsung. Size zero ni actually started from US. US=0, UK=4, Europe=32, and men=21...begitulah lebih kurang perumpamaanya.

But bukan lah nak cerita pasal size zero tu kat sini. Dont even bother to get size tu, tapi lebih kepada nak cerita cara pemakanan yang sihat. Terbaca kat satu buku dari Indonesia pasal FOOD COMBINING. Agak menarik lah juga, suggestions tentang pemakanan dalam buku ini. Since the author dari Indonesia, so maybe contoh, huraian, jenis makanan, masa dan yang lain2 tu, adalah lebih kurang sama dengan kita masyarakat Malaysia.
Few important points to share. Makanan mempunyai perbezaan masa pencernaan. So bila kita makan satu benda, kita at least kena tahu, berapa lama it will take for the food to be digested properly. Pernah dengar tak perkataan LAHAP or GELOJOH. Sebab tu orang dulu2 selalu nasihatkan makan biar beradab, makan satu2, jangan kalau ada 7 lauk, tujuh2 lauk tu masuk pinggan masuk mulut serentak. Or even pernah dengar tak diet Rasulullah? Rasulullah ajar kita makan, jangan makan daging dan ikan (or makanan laut serentak). Mungkin inilah reasonnya, sebab setiap makanan tu beza masa pencernaan mereka.
***Buah-buahan memerlukan 15-20 minit untuk dicernakan. kecuali pisang needs 45 mins.
***Roti, nasi, mee dan makanan karbohidrat memerlukan waktu 2 jam untuk dicernakan.
***Manakala protein seperti ayam, daging, ikan dan telur memerlukan 3 hingga 4 jam untuk dicerna.
***kalau kita mencampurkan karbo dan protein it will take around 6 hours utk dicernakan.
***dan yang paling penting, nie kita selalu buat, makan buah selepas makan benda2 berat(sayalah tu). buah sepatutnya di makan sebelum makan benda2 berat, sebab (1) takut bloated sebab buah banyak kandungan air dan gula, it is good supposely makan buah sblm makan makanan berat, sbb at least kita takkan amik portion yg besar utk main course tu. (2) buah perlu makan sblm main course sbb main course meals tu take long time to be digested, tetapi buah dlm 15-45 mins dah selesai pencernaan, tetapi hasil pencernaan tak dapat turun ke usus untuk process pencernaan seterusnya kerana terhalang dengan makanan banyak dari main course tadi. akibatnya jadilah prosess fermentasi: makanan jadi beralkohol dan membusukkan makanan yang belum dicernakan tadi.

point kedua. tentang waktu pemakanan...kita selalu dengar orang kata, breakfast biar berat2. I still remember kata2 Dr. Goh, lecturer di MMU dulu, breakfast like a king, lunch like a commoner, and dinner like a poor.But dalam buku nie, penulisnya bagitau,
dari pukul 4am-10am, perut masih melakukan proses pembuangan sisa metabolisme dan sisa makanan dari usus besar (sbb tu kita selalu membuang2 di waktu pagi...betul tak?)waktu nie, buah adalah makanan paling bagus utk dimakan, sebab mudah hadam.
dari pukul 10am-8pm, perut sedang melakukan proses pencernaan. pada waktu nie kelenjar pencernaan amatlah aktif, sbb tu waktu ni lunch sesuai kalau kita amik berat2 seperti ikan, ayam, sedikit daging dan sedikit karbohidrat.
dari pukul 8pm-4am, badan kita sibuk dengan process penyerapan zat2 gizi dari siang tadi.makan protein yang berlebihan pada waktu nie penulis nie kata boleh menyebabkan kanser hati...huhhuhu (susahnyerrrr).

so itulah dianyer...(1) makan makanan satu persatu, (2) makan buah sebelum makanan berat, (3) sarapan sebelum pukul 10am dengan buah sahaja, (4) makan selepas pukul 10am dengan makanan berat dan sihat, (5) kurangkan makanan berprotein di waktu malam.

badan sihat, otak cergas...yer tak? kurus tu...kira advantage lah.

October 7, 2009

Placenta...

Atau dalam bahasa Melayunya, uri...
nak dijadikan cerita, semalam berborak lah dengan kak fara and abg mozan. Kak fara dah nak due to deliver, just another few more days and then terkeluarlah cerita pasal P.L.A.C.E.N.T.A nie. ala2 CENTA gitu.
Ok lets briefly talk about apa tu placenta? placenta adalah organ yang cuma ada dalam makhluk bernama mamalia sahaja. fungsi placenta nie adalah untuk menghubungkan fetus yang sedang membesar dengan dinding uterine. placenta ni lah jadi tempat fetus tu untuk dapatkan supply oxygen, food and also to dispose waste. Yang basic knowledge ni rasanya semua tahu.

Now move on to the second question. Question yang kitaorg hotly discussed. What we should do after baby is born? what to do with the placenta? In our custom, kita akan tanam uri tu dekat hadapan rumah, rite? But believe it or not, orang kita menanam uri sebab kepercayaan yang bukan2. Kalau tanam jauh-jauh dikhuatiri akan mendapat jodoh daripada orang jauh juga. Terdapat kepercayaan bahawa uri kepada anak perempuan baru lahir perlu di tanam bersama senduk dan sudu menyebabkan anak perempuan itu nanti pandai memasak yang laki pula di tanam dengan paku-paku supaya nanti pandai bertukang. tapi tujuan sebenarnya, kita perlu menanam uri adalah kerana, kita tidak mahu uri bayi kita itu nanti di makan binatang...sebab tu selepas bayi lahir, uri itu perlu di bersihkan, dan di balut agar tiada binatang yang memakannya.

now another question. apa pula bangsa lain buat dengan uri bayi mereka? pernah dengar tak term PLACENTOPHAGIA? ahhh...for other customs, uri ni digunakan instead of di kuburkan.
placentophagia= eating placenta...gross rite? pernah tak korang terasa macam nak makan placenta lasagna, placenta kebab or placenta noodles?


huhuu. but believe it or not, placenta baby nie sebenarnya sangat banyak nutritions. some said it can reduce a pre-natal depression, some said it is good for after birth mother, and some said it is good for cosmetic. itu manusia...binatang pula, mereka makan placenta kerana mereka menyembunyikan scent of their newly born baby from the predators. ohhh btw, ramai gak artis hollywood yang makan placenta baby mereka...ron stewart and tom cruise juga dah pernah keluar statement utk makan placenta his second baby.

ada gak yang gunakan placenta as an art. Generally mothers talk about placenta prints. After the birth you take a piece of paper and lay the placenta on it. If it is fresh you can let the blood and amniotic fluid leave the print or others choose to use paints to add color. Now what? Well, hang your framed art or store it for safekeeping. hummmmmm sangat tidak ada kerja rite?

dan yang paling ramai buat, adalah menanam uri tersebut...di hawaii, they believe, bila uri ditanam di satu kawasan, pokok akan tumbuh dengan subur. mungkin lah juga rite...sbb uri tu banyak nutrition...memanglah pokok akan tumbuh subur.
menarik juga belajar bab2 ni...

* by the way...hari nie genap 30 tahun Barcode digunakan di UK...that's why bila kita buka google, keluar gambar barcode kat homepage dia. hummmmm too many to know nowadays.