February 21, 2010

You Raised Me Up




Tadi tiba2 kena tagged dgn Abang Hazman TT in his video...video he is playing..i donno an Organ or Piano or Keyboard or something for a song : "You Raised Me UP"...entahhhhhh i donno. But yg I really know, the song he played terus buat oghang teringat terus pada Mak kat Malaysia.

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.


Dan as usual, bila teringat kat Mak, mesti lah air mata nie nak mengalir. Sebab apa ia mengalir? Sebab mak lah yang raised me up...and she has never giving up.

doa mak selalu berkat dan senang sangat makbul. dari dulu sampai lah sekarang, kalau i want something, i will always ask my mom to pray for me. contohnya, mcm smlm...oghang minta mak doakan, oghang nak buat agar2 pelangi sampai jadi utk bg kawan2 makan...and alhamdulillah, edible lah juga agar2 tu...tapi rasa Wallahua'alam. banyaklah lagi doa2 yg mak dah doakan utk along dan adik2 yg lain...yang buat along selalu menangis terkenang mak, sebab mak tak berhenti berdoa utk kami...pernah sekali tu, memang tahap kewangan dlm poket sangatlah membimbangkan, so oghang minta tlg mak doakan duit allowance Telekom masuk cepat...tup tup esok tu duit dah masuk. SubhanAllah...even kami kdg2 sakitkan hati mak, dan pernah buat mak menangis. mak tetap mendoakan kebaikan utk kami. Along sayang mak...

she always give her shoulders for me to cry on. she is my best friend, she is my mother, she is my strength, she is everything...nobody can take her place from me.setiap hari, dari dulu sampai sekarang, dah jadi kebiasaan, kalau nak kuar rumah, mesti salam n cium tangan mak dulu...otherwise, mesti akan terasa mcm something wrong goin to be happened. and it is always true, something wrong will happen...dah duduk jauh nie, since tak boleh salam tangan mak...oghang akan telepon mak setiap pagi, sblm pegi ofis.WAJIB!!! otherwise, mesti tak tenang buat keja kat pejabat. even telepon just nak bgtau, "along nak pegi pejabat dulu mak", is hukum WAJIB to me. tak dapat tengok muka mak, tapi dpt dengar suara mak...dah buat oghang rs tenang. recently, mak br lps cabut gigi...even gigi masih sakit, oghang called, mak still jawab telepon oghang...even line tak clear...tapi mak still layan oghang berborak. and that is my mom.only her can walk with me...

air tangan mak selalu buat kami kenyang,mak tak pernah gagal menyediakan makanan utk kami satu keluarga. mak tahu masakan kegemaran kami semua, mak tahu kami suka pedas or manis...kami citarasa berbeza 5 beradik tapi air tangan mak, buat kami 5 beradik tak pernah rasa seperti dipilih bulu. ajaib kan? even dah duduk jauh skrg nie, kalau tiba2 rasa nak masak apa2, oghang akan call mak dan tanya resipi. as usual, resipi mak semua jenis campak campak, tak ada sukatan...tapi, tak tau mcm mana, resipi campak2 tu lah bila oghang try2 menjadi lah pulak...sebabnya, sbb resipi tu resipi mak.rasanya, main ingredient dlm resipi mak adalah...doa mak.

Umur mak dah masuk 53 tahun dah...dan oghang pon dah masuk 29 tahun...tapi mak tak pernah berhenti mendoakan oghang, tak pernah berhenti mendengar masalah dan cerita oghang dan tak pernah berhenti membesarkan oghang dengan air tangan mak. 29 tahun oghang hidup setiap hari kerana oghang just nak buat yang terbaik, so then at one sweet day, oghang nak bahagiakan mak, seperti mana mak bahagiakan kami sekeluarga.
oghang tak mahu apa2pon dalam hidup nie, selain daripada ingin melihat mak dan abah berasa bangga memiliki dan membesarkan kami 5 orang adik beradik.

Kalau lah mak baca blog nie, oghang nak mak tahu...along, angah, uda, uteh dan adik sayang sangat2 pada mak. oghang nak mak tahu, oghang tak kuat utk hidup tanpa mak. oghang nak mak tahu, kami 5 beradik tak akan tersenyum kalau bukan kerana celoteh mak. oghang nak mak tahu, kami tak puas lagi membalas jasa baik mak. oghang nak mak tahu, kami nak mak jadi nenek untuk anak2 kami. oghang nak kumpul duit byk2 dan nak antau mak dgn abah pg Haji. oghang nak mak dan abah selalu sihat dan selamat. oghang nak mak tahu KAMI sayang sangat-sangat MAK.

MAK kalau ada salah silap...harap ampunkan dosa2 oghang.

Kadang2 oghang terpikir...oghang rs oghang dan adik2 adalah hamba Allah yg paling beruntung sangat2, sebab kami dapat emak macam mak, dan ayah macam abah...kami hidup memang sederhana...tapi kami mewah dgn kasih sayang dr mak dan abah. Oghang rela jd miskin harta, dari miskin kasih sayang dari mak dan abah.

Selamat Hari Ibu...to my beloved moms-Fadzilah Muhamad,Sabaniah Parman,Mariamah Abd Hadi,Ummi Seremban and my nenek Halimah Ibrahim.

5 comments:

  1. u know whut..at 1st i cam malas nak baca ur entry nih..tp when it comes abaout 'mak', i terus gigih scroll down and lekapkan my face kat screen lptop i..n honestly i cam sebak gle babi, sebabnya i pon sayangkan 'mak' i gila2!!!!!!

    tak sbr nak jumpa aunty masa ur wedding n nak cium tgn dia!!!

    beb u tgh counting da days kan?? nnt ym ngan i n kita dscuss pasal konsep photography u!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. along.. sebak mak ude baca entry along ni. abih mascara mak ude cair tau! takde wish utk mak ude juga ke?
    btw.. mak ude suka gambar last tu.. 4 generasi dan bila boleh ambil gambar macam ni lagi? u know why :_(

    ReplyDelete
  3. sedey nya fizan ... tersentuh hati ..

    ReplyDelete
  4. sedih..merah jugak mata baca entri ni..teringat kt arwah mak, dah xde lg skrg ni nasihat2,kta2 semangat dari dia..

    hargailah insan ini sementara mereka masih ada..

    ReplyDelete
  5. aizul terima kasih...
    mak uda terima kasih...
    ina...terimakasih...
    firdaus...terima kasih...

    mak...terima kasih byk2

    ReplyDelete