May 2, 2010

jangan lupa


Bila oghang bersedih...
Kadang-kadang terasa ketat sangat kehidupan ini
Urusan di pejabat tak pernah putus-putus
Menagih "dateline" tak habis-habis
Sampai rasa tak terbawa diri kesana kemari
Tapi mak selalu pesan...JANGAN LUPA SOLAT

Bila oghang bersedih...
Kadang-kadang terasa susahnya hidup berkawan
Perangai masing-masing memang macam-macam
Dia sedih? Dia suka...susahnyalah nak kecam
Sampai rasa biarlah bawa diri sendirian
Tapi mak selalu pesan...JANGAN LUPA SOLAT

Bila oghang bersedih...
Kadang-kadang terasa banyaknya nak pakai wang
Duit ada cukup-cukup hidup sehari
Nak beli barang, nak bayar barang, nak duit berkati-kati
Sampai rasa tak cukup kerja malam dan siang
Tapi mak selalu pesan...JANGAN LUPA SOLAT

Mak pesan...JANGAN LUPA SOLAT
Sebab solat dekatkan kita dengan Tuhan
Bila bersolat kita mengadu pada Tuhan
Mohonlah bantuan pada Tuhan
InsyaAllah...Tuhan Maha Mendengar...semua masalah ada penyelesaian.


A4
10.39am

5 comments:

  1. Allah maha mendengar..just solat 5 waktu..2 yang palin penting...take care along..:)

    ReplyDelete
  2. apa yg dikata oleh ur mum tu btul..tanpa solat walau buat amal2 baik yg lain pun, xbermakna lgsung..

    just remember one thing, solat perkara pertama akan ditanya di sana nnt..

    bersyukurlah sbb masih ada ibu yg mampu memberi nasihat berguna sebegini..

    ReplyDelete
  3. ain...yes. insyaAllah kita sama2 jaga solat yg 5 tu. dapat buat yg sunat, lagi bagus. insyaAllah

    ReplyDelete
  4. ibn saad...yups. itulah pesan mak saya hari2 kalau sy call msia. tak pernah mak lupa pesan utk solat.

    solat juga bentuk peribadi kita. kalau kita jg solat betul2, insyaAllah, peribadi kita pon akan terbentuk dgn betul.

    thanks bro.

    ReplyDelete
  5. jangan pandai nasihat oragn je afizan azman...

    ReplyDelete