July 5, 2010

Thanks ...Firdaus...




Assalamualaikum semua...alhamdulillah hari nie dah mula dah hari baru minggu baru. monday is always blue. nak keja pon rasa malas, nak bangun tidur pon rasa berat, nak buat apa2pon rasa tak semangat...tapi life have to move on.

last few days, dah promised to myself, malas nak update blog. but tadi tak tau napa, tiba2 terbuka blog my dearie blogger friend- firdaus. terbaca entry yang terbaru pasal "ketika ini setahun lalu" tentang pemergian ibu tersayang beliau ke Rahmatullah.Al-Fatihah untuk Allahyarhamah. and at the same time i was chatting with sorang student MMU nie-vincent...angah punya student punya kawan...and he also talked bout mom.

entah tak tau kenapa, maybe dlm hati ni, mmg mak dan abah always berada dekat dalam diri ni, baru jer baca sikit entry firdaus, and chat sikit dgn vincent...terus menitis air mata. sedih, takut, risau, rindu...of course.

sedih sebab umur dah nak masuk 30 tahun, tapi still tak dpt buat mak betul2 rasa puas, happi, bangga memeliki kami. maybe mak rasa benda tu, tapi me myself and adik2, kami rasa byk lagi yg kami perlu buat utk mak dan abah. bercita2 sgt nak hantar mak dgn abah pegi haji. bercita2 juga nak bawa mak dgn abah dtg bercuti di sini. mak selalu gurau2, "along simpan lah duit, nanti leh bawa mak dtg UK. nanti mak kat UK, leh mak jual nasi lemak, cari duit lebih". ya Allah...sayu sgt bila mak ckp camtu. even makan minum mak dah cukup, tapi mak masih mcm dulu, tak mau mengharapkan duit anak2 dan duit abah. that's my mom.i wish i can be strong like u mom. I LOVE U MAK ABAH

takut dan risau sebab umur mak dan abah dah makin meningkat. mak dgn abah pon tiap2 minggu selalu pegi check doktor. dua2 mak dgn abah ada darah tinggi. mak pernah kena buat pintasan jantung suatu ketika dulu. abah pula pernah kena tahan hospital sbb darah tinggi. takut sangat kalau apa yg firdaus alami tu nanti akhirnya akan tiba utk i sendiri rasai. dan yang paling i takut...kalau perkara tu berlaku, while i am still here. far awak from my famili. ya Allah...takutnya. hari2 selalu berdoa, agar Allah panjangkan umur mak dan abah. selalu juga berdoa, kalau boleh biarlah i yg pegi dulu sebelum mak dan abah. sebab, at least kalau i yang pegi dulu, mak abah, masih ada 4 orang anak mereka. tapi kalau mereka yang pegi dulu...i dah takder pengantinya. dekat sapa i nak mengadu? dekat sapa i nak call hari2? dekat sapa i nak peluk kalau kami keluar jalan2? takda sapa kat dunia nie yg boleh ganti tempat mak dan abah. yang sanggup terima diri ni seadanya. kalau lah di ceritakan kisah hidup diri ni, mesti diri ni dah kena baling batu, selipar, tin, botol dan mcm2 lagi...tapi bila diri ini asyik bercerita pada mak dgn abah...mak abah tak pernah menghukumi, instead they always giving their hands to help. siapalah yang sudi terima diri i nie, seperti mak dgn abah menerima diri ini seadanya. am not perfect and not even good to make other people happi. but with them...they always happi living with me. because of them i am still smiling, and coz of them am still struggling to reach the best in life. I LOVE U MAK ABAH

rindu sebab kami jauh. even baru je balik malaysia...tapi rindu tu hari2 pada mak dgn abah. even kat sini, kalau nak masak or nak makan pon ...i akan masak n makan benda2 yg mak sendiri ajar cara nak masak. and of course my favs meal sambal telur pecah2. sebab tu selalu mak buat utk i dulu2. kalau rumah dah takder lauk apa2, sambal telur pecah2 lah mak akan masakkan utk i...kdg2 makan dgn tumis air. simple, but nice...sebab tu air tangan mak. i dah rasa2 lebih 10 kali tried masak sambal telur pecah2 mcm mak buat...and always tak dpt rasa dan tak jadi yang mcm mak buat. ya Allah...mcm manalah nanti kan, mana lah i nak cari sambal telur pecah2 mcm mak buat kalau benda yg firdaus alami tu berlaku pd i? ya Allah...bagilah diri ini rasa puas utk makan sambal mak dulu. ya Allah, bagilah diri ini rasa puas merasa air tangan mak dulu. kdg2 selalu cemburu, sbb angah, uda, uteh, adik hari2 dpt makan masakan mak. paling tidakpon sebulan sekali dpt rasa masakan mak...I LOVE U MAK ABAH

insyaAllah, i berjanji pd diri sendiri...i will do my best for my mom n dad. biarlah apa pon org nak kata pd diri anak mak abah nie, tapi i tahu, i am doing this to make u both proud melahirkan along, membesarkan along dan yang paling penting...menerima along seadanya. along tak mau buat mak dan abah menitiskan air mata lagi...

I LOVE U MAK ABAH

9 comments:

  1. i benci u!! i benci u!! i benci u!!!


    owryte!! u mmg hebat..untuk ke berapa kali ntah i jatuhkan air mata jantan nih stp kali bc ur entry regarding ur family esp ur mom..ur mom mesti bgga dgn anak dia yg sorg nih kan??

    ReplyDelete
  2. hurm...mak abah jugak yang terbaik untuk kite...x dapat org lain nak ganti tempat dyeorang nie...:((

    ReplyDelete
  3. OMG OMG OMG OMG. Hahaaha. You just did it. :) Thank you. Untung your mommyyy dapat anak mcm you, Sir. :p

    -tod

    ReplyDelete
  4. aizul...i pon benci u sangat2. sapalah i, mak i nak bangga2kan sgt. i yg patut bangga sbb ada mak mcm mak i. love ure mom too please dearie.

    ReplyDelete
  5. ain...u are right. dgr lagu p.ramlee-dimanakan ku cari ganti. menitis air mata lg.

    vincent...OMG!!!!

    ReplyDelete
  6. abg fizan,

    manis semanis madu...

    so sweet entry ni

    ReplyDelete
  7. salam..

    hmm..ape yg pnting skrg doa kita tuk dorg..bnda ni for sure akan kita hadapi, cuba belajar untuk menghargai, menyayangi, memahami, segala2nya untuk diri mereka..

    sy pun cuba tuk terima apa yg mmg dh trjadi dlm idup ni, mmg dulu asyk pikir biarlah kita yg prgi dulu, biar sedih ni kita x rasa..tapi ape boleh buat, taqdir Dia lagi hebat, mengikut segala perancanganNya..

    mmg bnyk bnda yg x dpt nk balas kalau nk dibanding dgn pengorbanan n kasih sayang mak kita..tapi itulah, mcm yg sy kata td, cuma doa yg mmpu saya bg tuk arwah..

    tuk abg fizan..hmm..sementara ada ni, hargai ur mom k...u have to be strong, lebih dr org lain, coz u r "along"..

    p/s : tqvm for taking the time to read something about my life. I appreciate it from the bottom of my heart!!!

    sori sbb baru nk tinggal komen, skrg tgh sibuk praktikum..huhu..

    ReplyDelete
  8. yup..sambal telur pecah2 cooked best by mom too..and i perasan yg i tak makan kangkung goreng selain dari mak yg masak! mak mmg org terbaik dlm dunia kita kan?

    ReplyDelete