August 9, 2010

3 CERITAS

tengah borak2 dengan sorang kawan nie...sibuklah mencari nama untuk anak masing2 kan. seronok lah juga. terkeluar lah juga mcm2 nama. as per said dlm entry yg lepas...ada lah juga menyebut nama AARIZ utk nama anak lelaki dan AYRA untuk anak perempuan...dan of courselah akan ada dua perkataan utk each names...AARIZ F____ dan AYRA ____. since my mom's name is Fadzilah and my dad's name is Azman...and my wife's name is Aminah...so tulah yg nak sgt ada A dan F dalam nama anak2 nanti. so yg kawan sorang nie pon sibuk lah nak combine kan nama dia dan isteri dia dlm nama anak dia. since i suka nama Ayra untuk nama perempuan...so dia pon nak juga tapi dia terbalikkan jer jadi ARYA. but i did not agreed. coz mcm bunyi Paria jer bila menyebut. then out of no where...letak lah suggestion utk my baby girl's name AYRA FARIA maksud dia "respectable happiness"...mcm sedap juga...tup3x kawan ckp...faria tu lg lah sound mcm PARIA. and finally we endup to put my friend's baby girl name as AYOYO PARIA. waktu tu mmg i tergelak besau kat pejabat. malu gila sbb kantoi chatting waktu kat pejabat. btw...it made my day, buat i happi...

and then sekarang i tak tau kenapa, i asyiklah suka sangat memasak dan memakan TAGLIATELLE WITH CURRY GANBA. ahhhhh korang mesti terkejut badak patah sumbu dengar nama makanan tu. ala2 tergeliat lah lidah nak menyebut. first time masak benda tu, bagilah jamah kat kawan2 sini...perghhhh memang siap TERGELIATLEHER nak menyebut. even susah nak menyebut nama, tapi taste dia...i love it!!! senang jer nak buat dia.bahan2 dia
1) tagliatelle sepaket
2) udang (king prawn) 15-20 ekor
3) serbuk kari (1 paket kecik)
4) red cili bangla/capcicum/peppers dalam sebiji or dua biji dipotong dadu
5) santan setin
6) rocket salad
7) garam
8) butter
first rebuskan egg tagliatelle sampai lebut (mcm rebus spagetti), then amik kuali lain, masukkan butter dlm sesudu dua, then masukkan udang smp udang2 tu merah2 sikit, masukkan serbuk kari ALAGAPPAS ke BABAS ke TERBABAS masukkan peppers yg didadukan tadi gaul kan sebati...pastu masuk santan pastu masukkan tagliatelle tu then bila dah sebati masukkan rocket salad...and taraaaaaaa siap. simple sesuaikan sangat utk orang bujang mcm i...opssssss.lebih2 lagi nak puasa nie kan, mmg lah sgt senang nak buat. i loikeeeeee.

esok dah nak start puasa. ya Allah bestnyerrrrrrrrr dah masuk ramadhan. alhamdulillah, sebab di beri kesempatan oleh Allah utk mengharungi ramadhan sekali lagi. ni kira ramadhan yang ke-3 lah i berpuasa jauh di perantauan. huhuhu.last year best sikit sbb posa nyer tak sepanjang tahun nie. tahun nie kami berpuasa waktu SUMMER yer!!! sila perhatikan matahari SUMMER di UK yang muncul seawal pagi dan tengelam selewat petang. huhuhu puasa dari kol +/- 3am sampailah +/- 9pm huhuhuhu. moga2 Allah memberi kekuatan. so puasa +/- 17 jam kau sehari. ahhh kalau i balik raya nanti, kalau tak kurus...sah2 korang akan tuduh i tak posa kan? kan kan kannnnnnn. huhuhu. tapi ok lah kot, puasa sini panjang2 pon, at least panas2 dia tak sepanas dan sehangat mentari di malaysia...sini ada lah juga angin2 sikit. cuma kering jerlah, so lps nie, i mmg akan kuranglah aktiviti di luar. duduk dlm bilik bertadarrus dan berzikir jerlah. opssssss feeling2 pakai jubah size XS dari Makkah katanyer. jubah fit katanyer. makan hati tak korang...kawan i nak pegi umrah, nak belikan i jubah fit!!! ahhhhhhh black in color siap ada hood lagi...sure tak khusyuk solat orang yg duduk sblh kiri, kanan dan blkg i..bak kata encik wan afnizan kan? nasib baik i tak jadi imam, kalau tak semua makmum i tak khusyuk.yerlah duduk belakang i samada mengutuk baju i ketat or terpesona tgk imam sexy tak sedar diri. hehehhe. so sempena bulan ramadhan nie, i nak minta maaf lah pada semua kawan2, dan ahli keluarga. yg terkasar dan terlepas bahasa dan perbuatan yg tak disenangi tu ampuni lah diri ku ini. yerlah, kalau tak dimaafkan,kira sia2 jer puasa dan ibadah i nanti. kalau i ada hutang apa2 bgtau ok.i suka bergurau, kalau ada yg terasa maafkanlah i ok.

cukuplah takat nie ekk. sian kat kawan2 yg sibuk suruh i updates blog. alah korang nie, i malas nak updates blog bukan apa, i tulis2 tapi korang baca tak komen2, so tak bersemangat lah i nak menulis. ahahhaa. takdalah, i just mmg tak sempat nak memblogging kan diri. quite bz lately...sambil feeling2 pakai spec mata frame bold gigit pen and buat muka berfikir...bzlah sgt kan.hehehe. tp seriusly, mmg agak kelam dan kabut sikit. ni alhamdulillah, ada masa sikit nak mengupdate kan blog yg dah bersawang tarantula ni. tq lah pd pembaca2 blog yg setia. i know, korang tak ramai...tapi korang setia. wahhhhh gettueeeeee suka kan feeling2. hehehe.apa2pon apalah blog i ni tanpa korang yg membaca. wahhhhh feeling lagi ala2 menang trofi blogger of the year. astaghfirullah al azim.

sebelum lupa, nak wish HAPPY BIRTHDAY pada kawan2 tersayang yang menyambut Hari Lahir tak lama lagi, Ramzee, Tisha, Yatie, Syawal, Nadrah, Fird Abr.WIshing u all the best in life.

oklah...untuk semua, selamat berpuasa, selamat menjalani ibadah puasa...ingat jgn ponteng puasa, jangan ponteng solat. puasa cukup 30 hari, solat rongak setiap hari.(i lah tu) hehhehee. apa2pon Allah juga yg tahu isi hati kita...tak gitueee encik mohd azri abd rani!

...sayangi diri anda, sayangi keluarga anda, sayangi ibadah anda...

salam Ramadhan dari kami- A4 and our family.

8 comments:

  1. selamat berpose keatas kamu jua.. moga bulan yang mulia ini memberi rahmah kepada kita semua..

    ReplyDelete
  2. hak hak hak!!! jubah size XS dr Makkah tuh mmg tak ley blah!! i gelak terkekek2 kot!! ahahhahahahahahahhahahahahaha ..lawak sungguh!!

    lucu laa abang fizan nih!! <-- gaye budak kelantan..hahahaha

    ReplyDelete
  3. hoho..hope tercapai la nak jubah saiz xs kan..ngee...

    selamat berpuasa along...

    ReplyDelete
  4. abg harith...selamat berpuasa to u too.
    aizul...hahh baru tau i ni kelakar? i leh masuk raja lawak ok.
    ain...selamat berpuasa to u too. xs? huhuhu...

    ReplyDelete
  5. afizan, gamba tu kak nak try lah, tengok gambaq, terlioq la jugak. Betul kah besok puasa? Sini dah tiga tahun kami berpuasa dan beghaya kat sini. Yg paling lawak ialah tak tau betul2 bila posa dan bila hari raya. Pernah terpuasa pada hari raya pertama pun. Sbb at least sampai kul 1 pagi takkan tau nyer.

    ReplyDelete
  6. kak syah...alamak silap spellin ekk. gamba bukan ganba. hehehe. lupa lak akak terror spanish. try lah akak. senang je buat. i loikeeee it. sini insyaAllah mlm nie kami dpt tau bila start posa. akak...fizan dikesempatan nie nak minta maaf kalau ada salah silap pada akak dgn abg imran n ajim...moga ramadhan tahun ni lebih bermakna utk kita semua. Amin

    ReplyDelete
  7. salam..selamat menyambut ramadhan kareem..moga lebih baik ibadah kali ni dari sebelumnya..

    org kmpg nk tny ni, tagliatelle tu ape ye? huhu..

    ReplyDelete
  8. salam bro firdaus.tagliatelle tu makanan itali. (rasanyer) dia rupa mcm keuoteow keras. mcm spagetti gak, cuma dia lebar n di gulung2. huhuhu. nantilah, i masakkan utk bro.

    ReplyDelete