November 22, 2010

give UP or give DOWN?

case1:
baru belajar main satu game nie. tapi main2 asyiklah kalah. tensen mcm tahap budak2 nak amik SPM lah tensennyer. rasa mcm nak lambung jer iphone tu tinggi2 pastu sambut balik. but....i keep playing it. belajar technique2 dia. cari kesilapan kat mana. perbaiki...and dari situ, mula menang one after another. lps dah asyik menang...skrg dah leh main game tu sambil2 mata terkelip2 nak tidur.

case2:
nak buat carrot cake. tiba2 terlupa yg oven set to over temperature. kek dah jadi hangit sikit...hitam macam tuannya. pastu garingnyer kek tu...siap boleh baling kat muka, boleh berdarah lah muka...jangan give up, tenangkan fikiran, pegi gym kejap, pastu balik rumah, amik mixer, gaulkan caster sugar dgn soft cheese lebih2 sikit. jadikan topping...walllaaaaaaa kek dah tak hitam lagi. rasa pon tak sehangit mana.

case3:
hari2 mengadapt programming. hari2 jugalah tak pernah dpt result yg diingini...tapi hari nie, jumpa satu website yg tunjuk step by step cara2 nak buat. alhamdulillah, dapatlah gerak sikit2. even seselow nyer kura2...bak kata pepatah abg dino, "kalau si fizan bawa keter, abg dino bawa basikal, abg dino boleh siap overtake fizan" lah punyer selow nyer progress keja ku itu. but, ok lah, better one than none rite?

case4:
dulu rajin sangat nak update blog dgn entry2 yg hot and spicy. sampai mampu lah buat org2 tertentu menangis2 membaca entry blog nie. tapi lately ni malas tahap bapak setan punya mak ipar punya malas nak update entry. sbb dulu selalu update panjang2...kalau takde keyboard nie nak menaip, mahulah tutup kilang dakwat...sbb byk sgt ink nak digunakan menulis. tapi skrg dpt lah kekuatan nak update sikit2. even pendek2. kira oklah, at least dpt gak update mak dgn abah kat kampung.

case5:
kalau kat msia...everyday setiap kol 3 petang even waktu office dah sibuk2 bersiap pegi gym, exercise smp 2 jam. pastu terus pegi aerobic or jogging. well...geeeegeeeehhhh nak kuruskan badan. rasa inferior sgt bila naik penimbang berat yg bayar 20sen kat Mahkota Parade, pastu penimbang tu menjerit...ANDA GEMUK!!! mmg nak carut jer kat penimbang tu balik. smp tahap camtu sekali kegegehan nak kurus. tp skrg dah ala2 duduk jauh nie bila naik penimbang dlm toilet sendiri, penimbang smp keluar message ERROR...tapi muka seposen jerrrrr tak heran kuar toilet sambung makan...but tetap positive kata diri masih kurus (sambil tarik nafas dalam2 nak kempiskan perut) sambil posing dpn cermin. gym tetap jgn ditinggalkan...even pegi 3 kali je seminggu and sejam je, takmo give up.

pendek cerita...buatlah apa2pon. kalau benda tu tak menjadi mcm yg kita inginkan...kena selalu ada backup plan, kena selalu prepared mentally n physically utk next circumstances, and yg paling penting always ada positive thinking. never giveup!!! keyword paling penting. biarlah korang nak nangis meraung smp pontianak pon sentap pitching korang nangis lagi tinggi dari dia...nangis jerlah puas2.
tapi jgn giveup...kalau rasa stuck in somewhere, lost in someplace...rest dulu. tenangkan fikiran, jgn fikir psl masalah tu...cari benda lain utk divert ure mind. contohnyer pegi gym ker, pegi ngaji ker, pegi jalan2 ker, pegi shopping ker, pegi sauna ker...(OPSSSSS, sorri pelanggan tetap sauna waterloo) tak kisahlah. yg penting, lps tu dah rest puas2...sambung blk keja selesaikan masalah tadi. and of course...nak lebih disenangkan penyelesaiann...selalu2lah berdoa pd Allah and minta lah tolong mak dan abah kita doakan utk kita.

***tips yg mungkin membantu...kalau korang tension2, tgklah gambar mak abah korang, gambar2 baby ker...insyaAllah korang rasa tenang. macam i buat nie...tgk gambar boyfren n girlfren i ni...



3 comments:

  1. nice2
    update selalu ya

    salam dari jpn

    ReplyDelete
  2. hai amir...tq. selalu2 singgah n komen too k.:)

    salam dr UK

    ReplyDelete
  3. nak komen la ni tapi takda pun entry terbaru..haha..nak jugak dengar khabar terbaru org UK.. :)

    ReplyDelete