November 9, 2010

jelesssnyer...


tengah sibuk2 nak menyiapkan report review tadi, entah mcm mana terbuka lah satu blog orang nie...ya Allah jelesnyerrrrrr sgt2. tgk dia senang2 jer dpt pegi jalan2 ke europe, dgn bawa beg LV nyer, pastu shopping kat london berbondon bondon...tiba2 kuarlah tanduk cenoet i siap menyala2 lagi mcm tanduk Hell Boy..."alahhh, dpt pegi jalan2 pon sbb orang sponsor", "hummm buat duit dgn cara menggalakkan maksiat, nerakalah tempat u", "oklah what, dah tua baru dpt merasa hidup senang,aku masih muda". hummmmmm mcm2 lah lagi skrip anak setan terkuar kat kepala. pendek cerita:-
I JELEESSSSSSSSSSSSSSSS
sebenarnya kan? yerlah, kita susah payah simpan duit, keja pagi petang nak beli beg ZARA jer pon. tapi dia beli LV senang2 jer...siap letak gambar beratur dpn kedai LV lagi. tak tau dari mana dtg rasa tu. cemburu tgk orang lebih sikit.
bukan ker sifat cemburu tu mmg synonim sangat dgn orang melayu? tak boleh tgk org lebih...mulalah buat cerita yg tah apa2. tgk orang tu hensem sikit, lawa sikit...mula lah buat cerita, "alah dia tu dulu gemuk...berat 83KG!!! pinggang 36cm!!! "opsssssssssss sapa tah tu. pastu buat citer mcm2 yg dia tu pegi cucuk sana cucuk sini...alahaiiiiii org kita.
kalau waktu exam lagi best, ada kwn dpt result lebih bagus sikit pon leh jadi cerita. "alahhh dia tu mana tak score, study siang malam, sampai solat pon tunggang langgang. kadang2 mandi pon tak buat...busukkk dia kalah bau longkang". seeeeeeeee best tak skrip dia?

pastu, kalau nampak rumah orang tu besau sikit..."rumah tu bukan rumah diapon, rumah bapak dia...pastu bapak dia pon bukan buat rumah tu pakai duit sendiri, pinjam kat bank, siap dah 3 bulan tertunggak tak byr hutang bank"...cewwwwwwwwwaaaaaahhhh kak senahhh kalau bercerita tau2 jer kan 3 bln tak byr? hang poswoman ker senah? bukacuri surat bank orang?
well well well...itulah a few sifat yg kdg2 i pon tak tau camner leh wujud. tak tau lah korang camner kan, apa korang buat kalau korang tgk orang lebih sikit dari korang. but for me, kalau nampak kelebihan orang lain lebih dari kita, i will say

" takperlah, i bersyukur...Allah tu Maha Adil, at least i bahagia ada famili yg kaya dgn kasih sayang"
hehehehe...apa2pon bersyukurlah dgn apa yg ada. kalau nak lebih usahalah lebih. pandang orang biar dengan harapan...bukan dengan sifat syaitan. pasang niat utk dapat apa orang lain dapat...insyaAllah kalau niat betul, Allah tolong. satu lagi, daripada melihat kekurangan diri, kan lebih elok melihatkan kelebihan diri...bukan utk berlagak, tapi utk timbulkan rasa bersyukur. Allah عادل

jangan berdengki...tapi biar iri hati. tau kan bezanya? iri hati dengan kelebihan orang lain, supaya dpt jadi motivasi utk diri sendiri. itu kan lebih baik rite? jangan dengki2 lagi ok...kalau ada rasa sifat2 dengki yg mcm Imam Ghazali kata kan nie...cepat2lah ingat "setiap benda Allah bagi ada hikmah nya".
  • Pertama menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang dan digantikan kepadanya.

  • Kedua, menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang sekalipun ia tidak dapat menggantikannya, baik kerana merasa mustahil dirinya akan dapat menggantikannya atau memang kurang senang memperolehinya atau sebab lain. Asal orang itu jatuh, ia gembira. Ini lebih jahat daripada dengki yang pertama.

  • Ketiga, tidak ingin kalau kenikmatan orang lain itu hilang tetapi ia benci kalau orang itu mendapat kenikmatan lebih daripada kenikmatan yang dimilikinya.
(ok ok ok dah...skrg i nak pasang niat nak siapkan report i yg dah berhari2 tak siap2. tgk orang leh habis PhD less than 3 years...u ado? huhuhu...i? nan adoooooooo)

5 comments:

  1. ni baca pasal Rizalman yer?:D

    ReplyDelete
  2. iskk...taklah. i mana lah layak kawan dgn rizalman. my fren lol

    ReplyDelete
  3. hi..cntik blog kmu..simple but perfect...

    http://akumia19.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. hi mia...thanks. ive put ure blog in my wajib to visit blog...:)

    ReplyDelete
  5. nice entry.
    biasalah kot manusia, bukan restrict kat melayu je. but if the jealousy could bring to positivity, then why not, right?

    ReplyDelete