January 30, 2010

Kawan & Kecewa

Cerita hidup memang susah untuk dikarang,
Kita harapkan cerah biarlah panjang,
Tapi mendung tetap datang...

Cerita berkawan juga sukar dimengerti,
Kita harapkan kasih di hati,
Tapi hina dan maki yang diberi...

Kita beri madu,
Dia bagi racun...
Kita ukir senyum,
Dia buat muka...
Kita tanamkan bunga,
Dia rosakkan baja...
Kita datang dekat,
Dia pergi jauh...
Kita harapkan kasih,
Dia buat kita kecewa...

Susah untuk dimengerti kawan begini
Lebih baik undur diri
Kita tak sakit hati...


A4, 1.04am, Lufbra

January 24, 2010

macam-macam kerenah...

aritu dah list down dah nak tulis apa kat blog nie. rasa mcm dah bersawang-kerawang-jarang dah blog ni. bukan jalang ok...opssss.

i never know about this, sbb they happened just once in a while.but tiba2 teringat memori2 nie.memori bersama kawan2...yeah i loike to talk bout friendship, sbb kawan very important to me...

PERTAMA: KAWAN BERDENGKUR...

i dah biasa tidur sorang2. so takda biasalah tidur berdua, or bertiga, or ramai2 dalam satu tempat.so tak taulah, apa cerita dlm kelambu, luar kelambu, tepi kelambu...salah kelambu juga kan? so pagi tadi terbaca kat berita harian pasal artikel berdengkur nie, or SNORING. wahhhhhhh bayangkan tiba2 tidur nyenyak...mimpi2 indah, tiba2 u dengar mcm bunyi enjin kereta meletuplah, bunyi letupan das meriam sebanyak lebih 77 kali, bunyi macam terceki tulang lembu, bunyi ala2 kentut malu2 pon ada gakkkkk. of courselah sentap kan? it happened to me, and i think it will be the most loudest snor i've ever had to listen, and worst part he was sleeping next to me, and not to other friend. OMG...i was expecting myself to get a beauty sleep, but endup with a nightmare and a miserable night. cant even close my eyes, and cant even listen to my ipod even with max volume.hohohoho...but guess what, i dah tak heran dah benda tu semua...sbb i dah IMMUNE. i cant blame them, and i cant get mad...coz they are unconcious. plus they even not notice that they are snoring in their sleep. so,ive read this article in BH...just to share with those who are snoring while sleeping.in the article said that. "BERDENGKUR PETANDA PENYAKIT KRONIK" amikkkkkkkkkkk korang.this berdengkur is referring as OSA (Obstructive Sleep Apnea). points to ponder...OSA can brings u to penyakit angin ahmar (STROKE), darah tinggi (HIGH BLOOD PRESSURE), HIPERTENSION and PENYAKIT JANTUNG. and usually OSA occured mostly from men yang BMI (Berat Jisim Badan) melebihi 28. OSA makes people stop breathing for at least 10 seconds...and berdengkur can effect your sexual performance. huhuhu....so bad so badddd. so u guys out there, kalau u guys having this problem...please lah, get a treatment, perhaps kita terlepas pandang, but sometime benda2 kecik nielah boleh jadi masalah besar...maklumat lanjut, sila layari artikel di Berita Harian online ruangan SIHAT, title Dengkur petanda sakit kronik.

KEDUA: KAWAN BARU...

biasalah kan, sejak ada facebook,myspace,blog dan mcm2 lagi...dunia berkawanan kita menjadi lebih luas.u guys lebih mudah dpt kawan baru, sharing knowledge, sharing bout life and blablablabla...but pernah tak happened, bila u dpt sorang kenalan from FB, u just chat and knowing them virtually, tak pernah jumpapon...but u love virtually chat and communicate with them virtually. they made u laugh when u have chatting with them...u sometime feel not enuf, until one day, u meet them personally, and then...tiba2 u rasa jemu, mual, and up to one level menyampah pon ada. sbb dia di dalam komputer tak sama dgn dia diluar komputer...bukan sbb physically tapi sbb sikap lain bebenau...not as what we expected. bila chat mcm besttttttt jer. but bila jumpa...rasa annoying sangat!!! rasa tak besttttt. rasa mcm cepatlah blahhhhhh.i know it is not a good thing to do, but sometime, u cant resist ureself to express it on ure face. i pon buat juga camtu2, buat muka tak puas hati, muka borring, muka bolayannnnn kalau jumpa kawan2 annoying nie. bukan apa, kdg2 melebih2...demand mcm2, perasan diva pon ada, tu tak boleh ni tak boleh, i paling pantang org suka judge me......iskkkkkkk mcm bagussssssslah pendek kata. concept i senang...u datang tmpt orang, jumpa kawan baru u, pls expect less and help more...so that will help u to be ontop of my list. i tak kisah nak berkawan, tapi tak boleh terima org yg baru kita kenal, dah berlagak mcm kenal kita lama, and pleaseeeeeeee i tak larat nak layan org2 yang perasan dan perasaan nie. tapi apa2pon, kalaukorang face the same problem, layanlah ure fren to elok2, sbb they are ure guest...but lps tu takyah jemput dia dtg tempat korang lagi.sbb dah tau perangai real dia mcm mana.

KETIGA: KAWAN A4...

Susah nak cari orang mcm nie, tapi i dah dpt dah. hehehe. dia sgt memahami, dia boleh menerima kelemahan dan kekurangan diri i, dia sayang i seadanya, dia sangat humble, dia saling ingat mengingati especially pasal solat dan doa...dan yg paling penting, dia sangat sayang keluarga dia. itulah kawan, sahabat dan teman saya. tempat i mengadu sekarang nie, tempat i bermanja juga. hehhehe. yeahhhh i memang manja. so whatttttttt!!! i like to be pampered, but of course i know the limit. dimanjakan lebih2 pon rimas gakkk. tak taulah how u can find this kawan, sahabat dan teman...tapi for myself, u will feel if u have one, bila dia masih sudi bersama u even dia tahu segala latar belakang diri u...even dia tahu kelemahan diri u. orang biasanya hanya akan dekat bila tahu kelebihan, tapi bila tahu kelemahan mereka akan lari tinggalkan u. i dah pernah rasa, ada lah jenis kawan yg mcm LALAT SELENGA nie, kita susah payah tolong dia, belikan baju CK, tolong masak untuk dia, tolong jaga barang2 dia, tolong bantu pelajaran dia, shopping utk dia...tapi towards the end, dia ignore kita...ahhh org2 mcm tu kena berhati2 yerk. ingat pesan nie, jgn spend ure money to a friend. never ever!!! ive learnt that...usually i will only spend for my lovely famili n closest frens yg i dah anggap mcm famili jer...utk LALAT itu hang pielah bolayan...kalau i dah terbelanja u dgn duit i...i tak akan halalkan dunia akhirat.(moodmarah)ahahha.so, ingatlah nie, nak cari kawan, sahabat dan teman...carilah mereka yang boleh menerima kelemahan diri u.saranghaeyo.

dalam banyak2 kawan i ada sekarang nie, on top of my list i want to see my A4, abg rizal,ain (cik ain), ina (lina bebo),encik penolong pengarah pengajian tinggi Hadi, zaim,encik aizulmarcello, hasru, aeju,kadir,RP, Dr. Tan, ,datuk rozailin, datin paduka fauzianita, cik seri ayu erin(norzarina isa), geng2 pantun-kak has, kak ina and abg mus,geng2 kapak-Dr. Nazifa, Dr. Ruzaq, Dr. Su Mae, Dr. Yuzi, Tengku Kak da(aida syahida), Kak wawa ramli, ijan ana & co,aumi and amir, ramzee, kak wei dan mukriz,encik hafiz kassim,farid(shahjaszz),azam adnan, qush, ariff,djill...and a few more lah kot. i cant wait nak balik malaysia...and one of my dream is to see u guys i balik nanti.i will try my best ok.

of courselah yang palinggggggggggggggggg i nak jumpa,peluk cium,cium,cium,cium dan cium lagi...is FIQRI SYAHMI. rinduuuuuuuuuuuu sangat2.this is for u Syahmi...nanti i balik cam tau muka nie. Love Syahmi Always...

January 4, 2010

a friend is a mirror of your own...

pernah tak korang terasa, bila korang menolong kawan korang, tapi apa yang korang buat rs mcm sia-sia? if you do, boleh tak korang tell me, what term should i refer to this kinda so-called "kawan"?

selama hidup hampir 3 dekad ni, i've found many types of people, meeting different kind of friends, and knowing variety colors of attitude. recently, terdetik untuk berbicara tentang maksud berkawan@bersahabat@berteman in my own version of dictionary.

dulu waktu sekolah, I was not really approachable. I'm a kinda person yg selective dalam berkawan. even ramai yang cuba rapat, even waktu darjah enam dulu,cikgu darjah juga cuba untuk menjadi my friend. masih ingat lagi Cikgu Sabarudin. Baik orang nya. Caring dan sangat garang. waktu kat sekolah dialah cikgu paling popular, tak tahu kenapa, even kami berbeza umur, berbeza pangkat, tapi kami boleh jer berkawan. Kami selalu spent masa petang2 bersama dengan Ustaz Suhaimi dan Cikgu Tarmugi. Practiced untuk pertandingan tahfiz dan syarahan. And at one place, Cikgu Sabarudin sampai sanggup jumpa mak dgn abah, nak bawa saya pergi memancing kat Sungai Muar dan ponteng sekolah agama hari tu. Back to the question...how can on earth he can be my friend?

last two days, i've called my mom, reported to her, how a friend of mine, who i thought is really close to me and my family, can easily ripped my heart by neglecting us, me especially. jawapan mak senang jer "lupakan aja dia". but that's not easy for me to do. coz it is not easy for me to accept one...so it will also not easy for me to demolish one too. but i will take what mom said in a positive way, from now on, choose ure friend carefully.

kawan for me not necessary to have similar interest, similar hobby or similar career. coz if semua sama, how can u taste different flavour of life? rite?

i have my own dictionary of friend.

a) can make me laugh- i dont really like a dull,plain friend. a person who only has black and white in life.

b) can support me in anyway- am not perfect. banyak kelemahan...so i need a friend who can always tell me what to do, or at least give me options to choose. paling pantang...i hate if people judge me before knowing me. coz i hate judgemental people.

c) honest and tahu menghargai- menipu dan jujur adalah two words with a very close definition. i hate to have a friend who wants to be my friend because just want to use me. dulu waktu di university, selalu happened, my car jadi taxi. nak beli barang used my car, nak pegi jusco, used my car. actually tak kisah pon sgt, cuma kdg2 rs meluat bila saya berjasa tapi tak dihargai.

d) yang tidak syok sendiri- bosan bila berjalan dgn org yg perasan diva or SS nie.used to have a friend, yang kononnya tahu semua benda...and when i've found out fact yg dia ckp was just a piece of shit, terus merah padam muka. simple...if u want to walk with me if i ask u something, and u dont know the answer...just say big N and O. tak pyh berlagak mcm Professor dari Imperial College...opsssssss.

e) matured- tak suka sangat berkawan dengan orang perangai macam hadek-hadek. trying so hard to get, yet sanggup jatuhkan maruah sendiri.pleaseeeeeeee to get on stage dear, u have to gain your own crown. suka berkawan dengan orang yang sebaya or tua sedikit from me. because I can learn many things. but dont worry I still have friends yang more younger than I am. as I've said, as long as you can make me laugh...honestly laugh, i am more than happi to be your friend or brother perhaps.

simple right? so from now on...i will be more carefull to select a friend of mine. so far i've found a few of wonderful friends here. Geng Korek2, geng Kapak(asal korang diam jer semua?), geng pantun TM, geng Baling selipar...you guys rockkkkk.

tip to know whether u are my friend or not- if we meet or chat or talk together, and u can make me bloody murder laughing...then u have passed my prior requirement.

recently...i've met a new friend. very nice, supportive and sangat comeyyyyy...here is the picture of her. her name is Zara Adriana. she never makes me feel annoy or mad. instead, she always makes me feel happy and good. Uncle loves u Zara, and of course Uncle loves Syahmi too...I wish to go back home soon to see you Syahmi.



* selamat hari lahir abg dino and kak maz...selamat hari lahir in advance to kak fara juga. and selamat hari lahir to min juga. my januarian friends. selamat hari lahir to abg rizal harun too. love u all.