February 21, 2010

You Raised Me Up




Tadi tiba2 kena tagged dgn Abang Hazman TT in his video...video he is playing..i donno an Organ or Piano or Keyboard or something for a song : "You Raised Me UP"...entahhhhhh i donno. But yg I really know, the song he played terus buat oghang teringat terus pada Mak kat Malaysia.

When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence,
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up: To more than I can be.


Dan as usual, bila teringat kat Mak, mesti lah air mata nie nak mengalir. Sebab apa ia mengalir? Sebab mak lah yang raised me up...and she has never giving up.

doa mak selalu berkat dan senang sangat makbul. dari dulu sampai lah sekarang, kalau i want something, i will always ask my mom to pray for me. contohnya, mcm smlm...oghang minta mak doakan, oghang nak buat agar2 pelangi sampai jadi utk bg kawan2 makan...and alhamdulillah, edible lah juga agar2 tu...tapi rasa Wallahua'alam. banyaklah lagi doa2 yg mak dah doakan utk along dan adik2 yg lain...yang buat along selalu menangis terkenang mak, sebab mak tak berhenti berdoa utk kami...pernah sekali tu, memang tahap kewangan dlm poket sangatlah membimbangkan, so oghang minta tlg mak doakan duit allowance Telekom masuk cepat...tup tup esok tu duit dah masuk. SubhanAllah...even kami kdg2 sakitkan hati mak, dan pernah buat mak menangis. mak tetap mendoakan kebaikan utk kami. Along sayang mak...

she always give her shoulders for me to cry on. she is my best friend, she is my mother, she is my strength, she is everything...nobody can take her place from me.setiap hari, dari dulu sampai sekarang, dah jadi kebiasaan, kalau nak kuar rumah, mesti salam n cium tangan mak dulu...otherwise, mesti akan terasa mcm something wrong goin to be happened. and it is always true, something wrong will happen...dah duduk jauh nie, since tak boleh salam tangan mak...oghang akan telepon mak setiap pagi, sblm pegi ofis.WAJIB!!! otherwise, mesti tak tenang buat keja kat pejabat. even telepon just nak bgtau, "along nak pegi pejabat dulu mak", is hukum WAJIB to me. tak dapat tengok muka mak, tapi dpt dengar suara mak...dah buat oghang rs tenang. recently, mak br lps cabut gigi...even gigi masih sakit, oghang called, mak still jawab telepon oghang...even line tak clear...tapi mak still layan oghang berborak. and that is my mom.only her can walk with me...

air tangan mak selalu buat kami kenyang,mak tak pernah gagal menyediakan makanan utk kami satu keluarga. mak tahu masakan kegemaran kami semua, mak tahu kami suka pedas or manis...kami citarasa berbeza 5 beradik tapi air tangan mak, buat kami 5 beradik tak pernah rasa seperti dipilih bulu. ajaib kan? even dah duduk jauh skrg nie, kalau tiba2 rasa nak masak apa2, oghang akan call mak dan tanya resipi. as usual, resipi mak semua jenis campak campak, tak ada sukatan...tapi, tak tau mcm mana, resipi campak2 tu lah bila oghang try2 menjadi lah pulak...sebabnya, sbb resipi tu resipi mak.rasanya, main ingredient dlm resipi mak adalah...doa mak.

Umur mak dah masuk 53 tahun dah...dan oghang pon dah masuk 29 tahun...tapi mak tak pernah berhenti mendoakan oghang, tak pernah berhenti mendengar masalah dan cerita oghang dan tak pernah berhenti membesarkan oghang dengan air tangan mak. 29 tahun oghang hidup setiap hari kerana oghang just nak buat yang terbaik, so then at one sweet day, oghang nak bahagiakan mak, seperti mana mak bahagiakan kami sekeluarga.
oghang tak mahu apa2pon dalam hidup nie, selain daripada ingin melihat mak dan abah berasa bangga memiliki dan membesarkan kami 5 orang adik beradik.

Kalau lah mak baca blog nie, oghang nak mak tahu...along, angah, uda, uteh dan adik sayang sangat2 pada mak. oghang nak mak tahu, oghang tak kuat utk hidup tanpa mak. oghang nak mak tahu, kami 5 beradik tak akan tersenyum kalau bukan kerana celoteh mak. oghang nak mak tahu, kami tak puas lagi membalas jasa baik mak. oghang nak mak tahu, kami nak mak jadi nenek untuk anak2 kami. oghang nak kumpul duit byk2 dan nak antau mak dgn abah pg Haji. oghang nak mak dan abah selalu sihat dan selamat. oghang nak mak tahu KAMI sayang sangat-sangat MAK.

MAK kalau ada salah silap...harap ampunkan dosa2 oghang.

Kadang2 oghang terpikir...oghang rs oghang dan adik2 adalah hamba Allah yg paling beruntung sangat2, sebab kami dapat emak macam mak, dan ayah macam abah...kami hidup memang sederhana...tapi kami mewah dgn kasih sayang dr mak dan abah. Oghang rela jd miskin harta, dari miskin kasih sayang dari mak dan abah.

Selamat Hari Ibu...to my beloved moms-Fadzilah Muhamad,Sabaniah Parman,Mariamah Abd Hadi,Ummi Seremban and my nenek Halimah Ibrahim.

February 14, 2010

||~...Di Mana kan Ku Cari Ganti...~||


Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalkan sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada bergema
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya

-------------------------------------------------------------------------------------

tempat mengadu pasal PhD
tempat bercerita pasal hidup
tempat bergossip pasal kawan
tempat berkongsi suka duka...

patah tumbuh, susah untuk di cari ganti...

selamat pulang my dearest bestest greatest fren:- Wan Afnizan...terima kasih for everything.

February 9, 2010

prrrrrrrrrrooooooooooot...

WARNING: DONT READ IF YOU DONT WANT TO FEEL OFFENDED



sure korang dah dapat agak rite, entri kali ni pasal apa. ker takder idea lg? hummmm sila lah tukar Processor anda ke Intel Core i7 yerk kalau dah tgk tajuk pon masih tak dpt clue. :)

entah tiba2 rasa nak cari info pasal KEn to the TUt. grossss sgt lah kan kalau fikir pasal benda tu. tp this vulgarism word in english nie lah yg kita buat setiap hari. tinggi mana sekali pon tahap korang dalam kasta manusia ini, korang juga akan tetap kentut...satu2 benda yg org rasa tak beradab tp tetap berlaku kpd semua.

just few points to share about fart/kentut nie.

-fart is the oldest english word from indo-europe, and some people take it as a vulgar word, but george carlin a comedian in 1972 wasn't include fart in his "seven dirty words".

-kentut berasal dari dalam gas usus, dari udara yang kita sedut, gas yg masuk ke usus dari darah, dan gas dari reaksi kimia dan bakteria dlm perut.

-komposisi kentut adalah bervariasi. makin banyak udara kita telan maka makin banyak kadar nitrogen dlm kentut. maka kesian lah orang yg lubang hidung besau...sbb kentut mereka penuh dgn nitrogen. hehehe. kentut mengandungi bakteria yg menghasilkan metana dan hidrogen dan proportion dia bergantung pada apa yg kita makan, berapa byk udara kita sedut, dan berapa lama kita tahan kentut!!! makin lama kita tahan kentut, makin byk lah bakteria.

-orang yg kentut BUSUK= org yg suka makan telur dan daging sila amik perhatian, kerana anda bakal mengeluarkan bau kentut yg sangattttttt busuk kerana kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan yg tinggi.

-orang yg kentut BANYAK= org yg makan gelojoh besar untuk kentut lebih banyak.

-orang yg kentut KUAT= org yg banyak makan kacang2 bisa mengeluarkan volume kentut yg lebih tinggi desibel nyer.

-orang normal biasanya akan kentut setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

-kentut keluar di bahagian bawah badan (dubur) dan bukan kat bahagian atas (mulut) kerana tekanan yang rendah berlaku di sekitar bahagian dubur, memaksa isi usus termasuk gas kentut bergerak ke bawah.

-kentut tiada kena mengena dengan jantina. kenyataan mengatakan, orang perempuan suka tahan kentut adalah tidak boleh dipakai. laki pon suka tahan kentut gak...machoooo lah katakan.

-orang biasa kentut di waktu pagi, sewaktu di dalam tandas which is referring to MORNING THUNDER!!! yg kalau bagus resonan nya, boleh di dengari seluruh penjuru rumah anda...hehehe

-penyebab2 lain untuk kentut: makan tanpa kunyah, minum soft drink yg bergas, menaiki pesawat.

-kentut boleh membakar kerana kentut mengandungi gas metana, hidrogen yang combustible dan nyalaan nya adalah berwarna biru!!! di europe dulu kala pernah di adakan "fart lighting". so utk yg merokok tu, kot2 tak dpt cr lighter utk nyalakan rokok...cuba2lah try angin kentut utk nyalakan rokok korang.

-kentut tidak berwarna sbb kalau kentut ada warna nanti senang lah kita tahu sapa yang buang angin tu. Maha Bijaksana nya Allah.

-di Jepun kentut di khalayak ramai membuktikan yang anda selesa di kalangan public. 43% perempuan di jepun kentut utk suami mereka di tahun pertama perkahwinan utk membuktikan yg dia selesa dgn suaminya...perghhhhhh nasib baik kat malaysia takder mcm tu, kalau tak i takmooooo kahwin!!! sbb tahun pertama i dah korek kubur sendiri...ahahaha sorrii A4.

-di amerika when u burped people will say "excuse me", but bila u kentut...orang akan ketawa!!! hahahaha...idea yg baik utk sapa2 yg nak jadi raja lawak