April 28, 2010

Manusia yang beradab...

Kadang-kadang terlepas pandang benda2 yang remeh temeh...sampai terlupa, kalau buat selalu, maka kuranglah pahala. Teringat pula fakta yang di baca semalam, dalam Cool Facts, which is said: kalau kentut kita dikumpulkan selama lebih kurang 6 bulan dan 20 hari, letupan kentut tu bersamaan dengan letupan bom atom.
Hamekkkkkkkk...tak payah susah2 nak belajar tinggi2 buat bom...dengan kentut sendiri boleh letupkan Hiroshima dan Nagasaki.
Well, that's not my point...my point is, kalau benda yg buruk tapi dipandang remeh2,lama2kalau di simpan boleh memudaratkan diri juga.

Terbaca blog one of my friend tentang adab2 seharian yang diamalkan Rasulullah S.A.W. moga dapat di hayati, di amalkan dan insyaAllah, moga menjadi teladan pada yang lain.

BERSIN:
Daripada Abu Hurairah r.a.,“Apabila Rasulullah s.a.w. bersin, beliau meletakkan tangannya atau kain bajunya ke mulutnya untuk menutupnya sambil memperlahankan bunyi bersin itu.” (HR Abu Daud)
Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda, “Jika seseorang itu bersin, maka hendaklah dia memberi pujian kepada Allah dengan mengucapkan “الْحَمْدُ لِلَّهِ” [Alhamdulillah] (Segala puji untuk Allah). Manakala bagi setiap Muslim yang mendengar saudaranya bersin hendaklah mendoakannya dengan menyebut “يَرْحَمُكَ اللهُ” [Yarhamukallah] (semoga Allah memberi rahmat kepadanya). Dan jika orang yang bersin mendengar saudaranya menyebutkan “يَرْحَمُكَ اللهُ” [Yarhamukallah], maka hendaklah dia mengucapkan
“يَهْدِيْكُمُ اللهُ وَيُصْلِحُ بَالَكُمْ” [Yahdikumullah wayus-lihu balakum] (Semoga Allah memberi petunjuk kepadamu dan memperbaiki keadaanmu).” (HR al-Bukhari)


MENGUAP:

Diriwayatkan oleh Muslim, Nabi bersabda, "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu." (HR Muslim)


MEMAKAI KASUT:

Dari Aisyah r.a., katanya Rasulullah s.a.w. bersabda; "Kalau memakai kasut, pasang yang kanan terlebih dahulu tetapi kalau membukanya yang kiri terlebih dahulu. Jadi yang kanan adalah yang mula dipasang dan yang terakhir dibuka." (Sahih Bukhari)

KETAWA:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah.

MINUM BERDIRI:
Imam Ahmad berkata bahawa Muhammad ibn Jaafar telah menceritakan kepada kami, Shu'bah relah memberitahu kepada kami daripada Abu Ziyad al-Tahan yang mendengar Abu Hurairah r.a. mengatakan bahawa beliau telah mendengar daripada Nabi SAW bahawa, "Baginda telah melihat seorang lelaki yang minum sambil berdiri. Lalu baginda menegur lelaki itu dengan bersabda, "Awas!" "Kenapa?", tanya lelaki itu dengan nada terkejut. Nabi SAW menjawab, "Adakah engkau suka jika engkau minum dengan seekor kucing betina?" "Tidak," jawabnya. Sambung Nabi SAW lagi, "Sesungguhnya ketika kamu minum tadi, ada makhluk yang lebih buruk daripada kucing telah minum bersama kamu iaitu syaitan." (HR. Imam Ahmad)

Imam Ahmad juga telah meriwayatkan bahawa 'Abd al-Razzaq telah menceritakan kepada kami, Ma'mar telah menceritakan kepada kami daripada al-Zuhriy daripada seorang sahabat daripada Abu Hurairah r.a. mengatakan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, "Jika seseorang yang minum sambil berdiri, tahu apa yang ada di dalam perutnya nescaya dia akan muntah kembali." (HR. Imam Ahmad)

KETERAMPILAN DIRI DAN SENYUM:
Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, "Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"
Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah,salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."
Lelaki itu tertunduk. Dia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.

MENIUP MAKANAN ATAU MINUMAN
Sebagaimana dalam Hadits Ibnu Abbas menuturkan "Bahwasanya Nabi Shallallaahu alaihi wa Salam melarang bernafas pada bejana minuman atau meniupnya". (HR. At Turmudzi dan dishahihkan oleh Al-Albani).
dari salah satu experiment kimia di Indonesia, ada yang menjelaskan secara teori bahwa: apabila kita hembus nafas pada minuman, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu
carbon dioxide, yang apabila bercampur dengan air H20, akan menjadi H2CO3,
iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. dan saya
ingat juga bahwa Rasulullah shalallahu 'alaihi wa sallam menyuruh kita ketika minum seteguk demi seteguk, jangan teguk sekali arong satu gelas sambil bernapas di dalam gelas, hal ini juga dilarang.

LUDAH KIRI KE KANAN?
Berludah bererti membuang sesuatu kekotoran yang ada dalam mulut seperti sisa-sisa makanan,darah,nanah,air liur atau pun kahak yang keluar dari kerongkong hingga ke mulut kemudian diludahi seseorang samada di tempat meludah (sinki) atau pun tidak. Berludah di tempat-tempat awam atau di merata-rata tempat adalah dilarang kerana ia boleh mencemarkan persekitaran dan menyebarkan kuman penyakit.
Justeru meludah seperti yang difahami melalui sebuah hadith Rasulullah SAW bermaksud: "Mimpi yang baik dan benar adalah datang daripada Allah SWT manakala mimpi yang buruk dan jelik adalah daripada syaitan. Sesiapa yang terjaga dari bermimpi sesuatu yang buruk menimpanya maka hendaklah ia meludahi (tanpa keluar air liur ) di sebelah kirinya sebanyak tiga kali ludah dan kemudian dia memohon berlindung dengan Allah daripada gangguan syaitan. Sesungguhnya perbuatan sedemikian boleh mencegah diri daripada syaitan memudaratkannya. ( Bukhari dan Muslim ).

BOLEH KENCING BERDIRI???
Islam telah mengajar umatnya memiliki ciri-ciri akhlak yang baik dengan mematuhi adab-adab dalam semua keadaan termasuklah bersuci. Amalan kencing berdiri bukan sunnah Rasulullah SAW. Ini berdasarkan kepada hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan daripada Aisyah bahawa sesiapa yang menceritakan bahawa Rasulullah SAW kencing berdiri janganlah mempercayainya sesungguhnya Rasullullah SAW kencing dengan cara duduk. Hadis riwayat Al-Tarmizi. Dalam hadis lain riwayat Ibnu Mas'ud mengatakan bahawa harus kencing berdiri bagi orang yang uzur. Pembiasaan kencing berdiri mempengaruhi tingkah laku yang kurang sopan.

TIDUR LEPAS SUBOH=Buang rezeki, TIDUR SBLM MAGRIB=Jadi gila
Selepas waktu subuh dan sebagainya kita tidak dilarang tidur sebaliknya kita digalakkan supaya bekerja dan membuat apa-apa tugas yang dapat memberikan manfaat kepada diri sendiri dan ahli keluarga serta masyarakat.Ini kerana ummat Islam adalah ummat yang tidak suka membuangkan masa dengan berlalu sahaja tanpa mendatangkan apa-apa faedah.Oleh itu manfaatkanlah masa luang yang panjang dengan membuat kerja-kerja yang banyak faedahnya untuk bekalan di akhirat kelak. Harus tidur waktu pagi dan petang atau pada bila-bila masa sahaja dan ia tidak dilarang dalam Islam asalkan mengantuk dan tidak menghalang dan mengganggu tugas-tugas harian pejabat dan mencari rezeki.

CARA RASULULLAH S.A.W PAKAI CINCINRasulullah saw memakai cincin di jari kelingking tangan kiri sehingga baginda wafat. Inilah yang dipegang oleh Imam Malek, Imam Syafi’e dan Imam Ahmad. Berdasarkan hadith daripada Annas bin Malek : “ Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini ( Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)". Hadith Riwayat Muslim Di samping itu Ali bin Abi Talib berkata “ Rasulullah SAW telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya( jari tengah atau jari hantu)”. Hadith riwatat Muslim, Abu Daud At-Tirmizi dan An-Nasai


Bila Adab sudah dijaga, Hati mudah diperbaiki...
Bila Hati sudah dibaiki...
InsyaAllah semua akan dihargai...Wallahu'alam.

April 18, 2010

KECANTIKAN ADALAH HAK MILIK SEMUA...ghettuww




Pernah tak, korang dengar petua2 dari orang2 dulu ker orang2 skrg ker. petua bila nak buat kerja ker, petua bila nak memasak ker, or even petua kecantikan. just wondering lah kan...bila tgk2 balik gambar kami sekeluarga, ternampak muka mak yg hummmmm bersih lah juga di usia lebih 50 an nie, and amazingly mak never got pimples. bestkan...

pernah gak tanya2 mak mcm mana mak jaga kulit. coz mak never used any facial products. neverrrrrr ok! pernah lah sekali tu gatal2 nak guna pencuci muka dove, sbb dpt free kan. sapu jer kat muka, terus kuar JERAWAT BATU BELAH BATU BERTANGKUP. gamakkkkk besau. huhuhu n the worst part, buat mcm2 picitlah, taruk ubatlah semua xjalan. jerawat tu masih di situ.sangatlah tension yerk...

so hari ni, balik dr gym tadi, terpikir, since dah lama sgt tak updates blog nie, meh ler oghang ceghita pasal petua2 kecantikan nie. nak bagi petua memasak...oghang bukannyer pandai masak sgt. petua ada mcm2...try lah mana yg senang. petua nie ada petua mak bg, petua org dgr2 dr kawan dan ada yg cr2 kat internet...

untuk kulit licin dan lembab
1) amalkan selalu minum air masak. at least 8 gelas sehari. paling penting, sblm tidur minum segelas, and bgn tidur pon minum segelas lg...supaya kulit tak kering waktu tidur. ni oghang nyer amalan every day...try lah
2) boleh try steam kan muka...petua dulu2 bila abis tanak nasi...buka periuk nasi tu then lalukan muka kat wap2 nasi tu. ni petua nak wapkan muka ok...bukan petua nak buat nasi kangkang. satu lagi, just lalukan muka yerk kat wap2 nasi tu...jgn lak pegi tonyohhh muka tu dlm periuk nasi.
3) ada orang letakkan timun atas kulit muka waktu tidur...i never tried this.

buang jerawat
1) jerawat jgn dipicit2 sbb nanti lagi banyak...n kalau picit nanti meninggalkan lubang lava yg kekal lama yerk. abislah muka korang dah jd mcm lohong gunung berapi nanti. ive been there done that...nyesal tak sudah.
2) panas dan sejukkan kanji nasi...pastu sapu kat jerawat tu. biarkan kering pastu baru bilas. amalkan smp kurang jerawat tu.
3) kalau jerawat batu...rebuskan daun teh hijau. bila dah suam, lekatkan daun tu kat jerawat n biar sampai kering.
4) basuh muka dengan air basuhan beras. bila basuh beras tu...jgn buang air dia. amik air dia n sapu kat muka. dah sapu tu jgn lah lupa di bilas...nanti berkerak lak muka.

hilangkan bintik2 hitam
1) rendamkan sehelai tisu dlm 2 biji putih telur. kemudian tampalkan tisu tu kat muka. dah kering, jgn lupa bilas...kalau tak nanti kena matahari panas leh buat telur goreng kat muka nanti.

hilangkan parut di muka
1) kisar kan timun n amik hampas timun tu sapu kat muka...biarkan dlm sejam sebelum di bilas.

licin kan kulit muka
1) orang dulu2 suka pakai bedak sejuk...but in my famili, we never had bedak sejuk. so tak tau lah apa petua bedak sejuk ni
2) amik serbuk teh...gosokkan kat muka.then biarkan dlm 15 minit sebelum di basuh...pastu serbuk tu sila dibuang yerk...jgn hidangkan bg org lain minum lak!!!

kulit muka berminyak
1) duduk sini jaranglah kulit muka berminyak...tapi dulu kalau kat malaysia, biasa amalkan bawa wipes. or at least tisu muka. sbb once kita biarkan kulit terus berminyak...nanti tunggulah PAK JERAWAT datang ke muka.
2) ada orang ckp amalkan amik buah epal then parut halus2...pastu letak kat kulit muka.dan biarkan sampai 15 min sblm basuh dgn air suam.


apa2pon...kena ingat, setiap kali buat semua apa2 pon, jgn lupa mulakan dgn bismillah dan jgn lupa juga selawat ke atas nabi. kena ingat...setiap benda tu dtg dari Allah...kalau kita nak minta sesuatu, biarlah kena caranya.

another thing...nanti kalau muka dah cantik jgn lah pula lupa dulu muka tu pernah tak cantik. nanti Allah tarik balik nikmat...korang jugaaaaa yg payah. kena ingat...dari Allah ia datang, dan kepada Allah juga ia kembali.

so renung2kan dan selamat beramal...


***i ni malas dah nak layan org2 merajuk nie...dah tua2 tak reti nak memujuk dan tak minta pon dipujuk. so kalau korang merajuk smp membawa diri tu...jgn haraplah oghang nak pujuk. (huhuhuhu...tiba2 masuk topik lain)

April 16, 2010

See u When i See u



I am quite busy currently. Will update the blog later. Happy weekend to everyone. Just a few updates:-

1) might probably going to spain again
2) can't wait to see my syahmi
3) forecast said it is going to snow again this weekend (hummmmmmm)
4) will getting busier if i've got the morning job
5) my road tax, insurance, mot all are due at the same time. gadaboshhhhhhh poor me
6) my life is getting better and happier.alhamdulillah
7) boxes i've shipped last two months are arrived safely
8) need to buy more cadburry roses and quality for angah
9) finger cross for a paper submitted to portugal. dont think will get it through
10) i miss them soooooooo much and feel like wanna hug n kiss them!!!


Your love,
Fizan...

April 13, 2010

por favour senior...








sampai sekarang masih ingat lagi perkataaan tu...
dah seminggu dah balik daripada sepanyol. seminggu juga berada kat sana. mmg pengalaman yg amat menyeronokkan. sbb:
1) first time jejakkan kaki ke negara lain
2) berjalan bersama orang2 tersayang
3) dapat tgk culture orang...even am not a person who likes history but i like to learn bout culture, food, arts and people.
4) mmg percutian yg mereleasekan tension. hilang semua psl study...hohoho
5) dapat amik gambar yg cantik2...thanks to Allah for the superb creatures and thanks to all the GG(gambargraphers)-maya, kak fara n kak maz...i loikeeeee

just a few points to share tentang spain nie. this is my personel point of views ok...

yg kurenggggg sikit-
1) kereta semua kat area sy pergi tu semua calau balau kemek sana sini. even diaorg kalau parking kereta, terlanggar dinding or kereta lain...buat dekkkkkkkk jer. perghh
2) orang2 dia kurang friendly berbanding org British...mmg kasauuuu bahasa diaorg.
3) makanan diaorg tak lah semewah di malaysia or di UK. tapi not bad gak lah...dptlah merasa nasi paella, makan tapas, makan churios...diaorg punyer delicacies.
4) first time drive belah kanan...mmg experience yg tak dpt dilupakan.
5) mostly kawasan diaorg atas bukit...ya ampun mmg hazab ahh kalau nak drive.thanks to abg mosan n abg dino our superb drivers during the days. mmg terrorrrrrr banget kamuk
6) orang2 dia sexy2 u...buka sana buka sini...abis pahala2 i. lalalala
7) barang2 diaorg agak mahal. paling kecewa ingatkan ZARA murah lah kat spain (since originality from spain).but nan adoooooo yg murah. semua nyer mahal. mmg kecewa!!!

yang baik2-
1) tempat dia mmg banyak tinggalan Islam...kitaorg pon cover area andalusia. so mmg setiap binaan Islam tu ada ciri tersendiri. mmg unik. subhanAllah
2) orang2 dia lebih cantik dipandang compared to org2 British. mmg cun melecun ahhh. dgn body tone yg mmg nice.
3) laut dia subhanaAllah mmg cantik sgt...tapi so far tak lawan laut di msia lah kot.
4) bangunan rumah dia mmg design tersendiri...terperasan satu benda, diaorg punyer dinding pagar, kepala dia unik sgt...mostly semua tmpt sama pattern.
5) mostly rumah diaorg warna seakan2 sama...warna putih, peach, bata, orange dan seakan2 warna tanah.

apa2pon thanks to all the delegates...kak maz, kak fara, abg dino, abg mosan, maya and of course my lil cute zara. percutian yg besttttt. lps ni jom ramai2 pg france and austria lak!!!