August 24, 2010

...chachacha merba...

tgk title caca merba teringat video clip nudes dancer-cha cha cha...ahhahaha i dah 3 kali tgk, 3 kali kat pejabat, 3 kali tu juga i gelak besau. memang lawak giler!!!
anyway dah lama dah tak update blog. well, u know me...nak berkarya nie nak kena tunggu bulan penuh baru leh dtg ilham. kalau tak, perahlah sampai terkeluar air depan belakang pon,belom tentu dpt kuarkan idea. actually byk jer benda nak cerita. pasal aktiviti berbuka puasa kat sini, tentang pemakan yang terlampau di bulan puasa nie, pasal conference di madrid aritu pon tak citer lg, pasal belajar masak, pasal pegi shopping till ure face drop. OMG banyak kan? tapi tulah...bulan tak selalunya penuh, so berkepam lah idea2 tu.
so leh tak entry kali nie i buat caca merba...takde concept, takde tema, takde problem statement, takde focus point. i cerita je apa2 yg i nak cerita. ok? so kalau korang pening baca cerita yg ala2 kuih lapis yang sampai 13 setengah colors tu, korang cepat2lah pegi cari minyak cap kapak yerk. takder minyak cap kapak, minyak wangi VERSACE MAN pon boleh...

aritu i pegi london. ala2 konon nak buat photoshoot lah sgt kan utk tolong my fren to promote his photography company. nasib baik lah i ada kawan sehati berdansa kat london tu. credit to my dearie Azri yg jd photographer i...gigih nie, bawa album kahwin keliling london. ko berani panggil polis london nak bergambar sekali? pastu baring atas rumput ala2 berangan baring tepi pantai? then masuk kat tube station yg orang yaaa ampun ramai pastu posing2 orang jeling2 pandang2 ala2 mcm dalam lagu datuk sm salim dgn datuk siti tu? but ada AKU KESAAAHHHHHHhhhhh? huhuhuhuu i kisahhh u. mmg sgt2 kisah...sampai azri pon tegur, i ni malu sgt. of courselah i malu kan. but atas nama friendship i gigihkan juga. but hasilnya...not bad!!! azri sampai one time called me back kata dia dah minat photography and asked me to do it again together. wellllllllll...letsssss rumble babe!!! but takder koserrr lah kan nak posing2 bulan posa nie, tunggu raya nanti ok. korang nak tgk hasil penuh gambar2 tu check out my FB k.


well, puasa tahun nie dah kali ke-3 berpuasa jauh dari keluarga. kali pertama puasa berjauhan nie waktu di London dulu...ohhh sgt lah miserable waktu tu. mmg homesick almost everyday.tapi nasib baiklah waktu tu ada housemate dan kawan lain. masak pon simple2 sbb semua single lg waktu tu. then 2nd time was last yr. last year posa mmg hotttttttttttttts!!! best banget posa kat Lufbra nie last year. sbb nyer almost setiap hari kami berbuka ramai2. main masak2 ramai2...then terawih jemaah dan paling best sahur pon ramai2!!! mmg mcm duduk dgn famili kat kampung lg, plus lg meriah...sebab juadah berbuka tu selagi tak penuh meja...lantai berkarpet IKEA kitaorg tadahkan utk hidang lauk pauk. but this year...puasa kat lufbra nie dah so-so jer.sebabnyer dah tak ramai melayu kat sini...some more kawan2 i pon ramai dah balik msia. so kami back to our own life. but i masih lg bersyukur sbb ada lg abang2, kakak2 n kawan2 lain yg sudi berkongsi suasana berbuka n terawih sama2. so mak abah...dont worri ok, oghang kat sini makan lebih dr cukup sampai size baju dari XS skrg i pakai S jer. (berangan lah hang)

then cerita pasal shopping...OMG korang pon tau kan kelemahan diri i. takleh tgk sales. lebih2 lagi kalau sales kat ZARA. alamat i akan bawa mangkuk tingkat dan tikar mengkuang ala2 nak bermustautin kejap duduk kat butik ZARA tu.ala2 ZARA tu dah jadi rumah bini kedua i. opsss. sekarang nie, my new passion is to buy kids clothes...utk sapa lagi kalau bukan utk my love syahmi fiqri and zara adriana. tak tau napa...comey sgt2!!! baru2 nie ada beli satu short warna orange and t-shirt bercollar warna hijau utk syahmi...and the match is PERFECTO! ORANGE n GREEN dia sgt masuk...and sgt comeyyyyyyy. tak sabar nak tgk syahmi pakai. u syahmi better not getting any bigger ok! otherwise baju tu tak muat. nanti uncle long u yg pakai.opsssss lg. but i takmo upload gambar...i upload gambar dgn si pemakai nyer nanti ok. pastu...i dah beli berpasang2 baju utk raya nie, so far i dah ada 4 helai t-shirt baru and 1 mafla yang i sgt2 suka corak dia. well am a fashion maniac, so sales2 nie mmglah jawabnyer menyusahkan hidup i dunia akhirat.huhuhu.

ohhh pasal conference kat madrid aritu. alhamdulillah, semua berjalan lancar...i should thanks a million time to my beloved friend Athar and my new kakak...kak syaheraah lotfi yang fasih giler berSpanish nie. dgr kak syah ckp spanish...pergh mcm korang tgk cerita novella maria mernando wooo. (alah citer latin yg glamour tu). jelessss gila org leh ckp 3 bahasa nie. the conference was fun...and the trip was really fantastic. hotel kami stay tu 3 ke 4 stars tapi ya ampun best bangettttttttt. tapi yg tak bestnyer, waktu tu musim summer and in madrid temperature mencecah ke 42 darjah celcius!!! OMG waktu tu mmg ala-ala i nak berjalan pakai boxer Calvin Klein jer kat tgh2 madrid tu. panas n kering ok! sangat2 tak tahan...by the time i sampai UK semula, i terus buat solat taubat ok...takmo dah pg spain waktu panas. waktu conference tu byklah belajar mcm2 benda especially in my research. dan yg paling best waktu tgh2 conference tu, my honey messaged bagitau my another two papers have been accepted utk conference kat china lak. wallaweiiiiiiiiii. alhamdulillah sgt2. so smp2 je office bincang dgn supervisor, diaorg suruh i pegi...but pikir punya pikir...i dah tak larat nak travel, so endup minta tlg honey n our collegue pegi tolong present kan. and alhamdulillah, diaorg dahpon balik dari china. thanksssss a lot korang. overall...i bersyukur sgt2.thanks to my mom and dad gak sbb doakan oghang kat sini. alhamdulillah, berkat doa mak abah kot.tp still tak puas hati dgn progress of my research. sgt2 slow...well dah masuk part programming...faham2lah, alamat sampai syahmi dah berjanggut pon i belom tentu abis siap satu coding. benciiiiiiiiiiiii ahh programming!



apa lagi ehhh? ohhhh last but not least, i dah belajar buat kuih seri muka guna microwave!!! OMG...sangat2lah suka. thanks to Puan Seri Muka SuMaiya Zainal yang sudi menurunkan ilmu menyerikan muka kuih itu mengunakan microwave ajo. (puan maya sila update blog hang yg dah nak masuk 3 bln tak update) since korang jgnlah nak berangan kan nak cari pengukus tiga tingkat siap dgn batu lesung kan kat sini nak buat kuih tu. nan adoooooo jumpa ok. kuih itu siap dlm masa tak smp 30 minit pon. sgt mudah dan rasanyer...yezzzzzzzaaa sama jer dgn yg jual kat param!!! hehehehe. nanti, i balik malaysia, i nak impress my mom. "well mom...u dont jeles jeles ok. mom ingat mom sorang pandai masak" berangan lah nak ckp camtu kat mak camtu kan? nak rasa balingan senduk kayu 3 somersaults? but honestly mmg mudah bangetttttttt.

perghhhhhh byk dah celoteh...well as per said at my profile, i devoted this blog for my famili and frens. so then they will be updated with my life here. so itu jerlah kot buat masa nie cerita2 i kat sini.
btw, i sekarang nak reserve myself. i nak kurangkan percaya kat orang. ramai yg nak ngaku jd kawan, tp dialah lawan, ngaku dia baik, tp dia lah yg buat taik, ngaku jujur, tp dia lah yg hancur...i dah takmo senang2 percaya apa org ckp. lps nie i nak tapis sapa2 yg nak jd kawan i. i hate org yg tak tepati janji, hipokrit, penipu, berlagak bagus, bodoh sombong dan pandai ckp je! kalau korang ada kriteria2 di atas...harap maklum borang permohanan korang utk jd my fren i dah shredded kan, rebus sampai lunyai bagi pigeons kat trafalgar square pijak dan berakkan (sorry with my words)! sedih lah...bak kata senior i "ana sedih lah dengan antum".

last but not least...

MAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK NAKKKKKKKKKKK BALIKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

August 15, 2010

Untuk adik-adik along...

Kehadapan Adik-adik along...

ini lah kali pertama along upload video to my blog.
ini lah juga kali pertama along tengok hasil tangan video dari saiful nang.

dan habis sahaja menonton video nie, mata terus terpandang wajah mak pada gambar yg di ambil di majlis perkahwinan haritu. biarlah sesibuk mana sekalipon anak-anak mak ni, along takkan lupa untuk telefon mak hari2 dan along nak adik2 alongpon takkan lupa benda yg sama. kalau bukan sebab mak dan abah yg selalu menyokong dan memberi nasihat pada kita semua selama ini, tak mungkin along akan berada di mana along berada sekarang, dan adik-adik along berjaya seperti hari ini. biarlah tinggi mana sekalipon kedudukan kita, along tak akan lupa mak dan abah...itu janji along.

utk adik2 along...angah, uda, uteh dan adik. kita patut bangga ada mak dgn abah. orang lain ada yg tidak diberi peluang merasa hidup beribu dan berbapa. dan yg paling patut kita bangga, mak dengan abah banyak membantu kita menjadi siapa kita hari ini. ingatkan...kecik2 dulu, mak dgn abah bekerja keras untuk kita. sekarang masa utk kita pula bekerja keras utk mereka. ingatkan along, kalau along terlupa tanggungjawab pd mak dan abah.

Untuk adik-adik along- "Kita sama-sama jaga mak dengan abah ok..."




Love,
Along

August 9, 2010

3 CERITAS

tengah borak2 dengan sorang kawan nie...sibuklah mencari nama untuk anak masing2 kan. seronok lah juga. terkeluar lah juga mcm2 nama. as per said dlm entry yg lepas...ada lah juga menyebut nama AARIZ utk nama anak lelaki dan AYRA untuk anak perempuan...dan of courselah akan ada dua perkataan utk each names...AARIZ F____ dan AYRA ____. since my mom's name is Fadzilah and my dad's name is Azman...and my wife's name is Aminah...so tulah yg nak sgt ada A dan F dalam nama anak2 nanti. so yg kawan sorang nie pon sibuk lah nak combine kan nama dia dan isteri dia dlm nama anak dia. since i suka nama Ayra untuk nama perempuan...so dia pon nak juga tapi dia terbalikkan jer jadi ARYA. but i did not agreed. coz mcm bunyi Paria jer bila menyebut. then out of no where...letak lah suggestion utk my baby girl's name AYRA FARIA maksud dia "respectable happiness"...mcm sedap juga...tup3x kawan ckp...faria tu lg lah sound mcm PARIA. and finally we endup to put my friend's baby girl name as AYOYO PARIA. waktu tu mmg i tergelak besau kat pejabat. malu gila sbb kantoi chatting waktu kat pejabat. btw...it made my day, buat i happi...

and then sekarang i tak tau kenapa, i asyiklah suka sangat memasak dan memakan TAGLIATELLE WITH CURRY GANBA. ahhhhh korang mesti terkejut badak patah sumbu dengar nama makanan tu. ala2 tergeliat lah lidah nak menyebut. first time masak benda tu, bagilah jamah kat kawan2 sini...perghhhh memang siap TERGELIATLEHER nak menyebut. even susah nak menyebut nama, tapi taste dia...i love it!!! senang jer nak buat dia.bahan2 dia
1) tagliatelle sepaket
2) udang (king prawn) 15-20 ekor
3) serbuk kari (1 paket kecik)
4) red cili bangla/capcicum/peppers dalam sebiji or dua biji dipotong dadu
5) santan setin
6) rocket salad
7) garam
8) butter
first rebuskan egg tagliatelle sampai lebut (mcm rebus spagetti), then amik kuali lain, masukkan butter dlm sesudu dua, then masukkan udang smp udang2 tu merah2 sikit, masukkan serbuk kari ALAGAPPAS ke BABAS ke TERBABAS masukkan peppers yg didadukan tadi gaul kan sebati...pastu masuk santan pastu masukkan tagliatelle tu then bila dah sebati masukkan rocket salad...and taraaaaaaa siap. simple sesuaikan sangat utk orang bujang mcm i...opssssss.lebih2 lagi nak puasa nie kan, mmg lah sgt senang nak buat. i loikeeeeee.

esok dah nak start puasa. ya Allah bestnyerrrrrrrrr dah masuk ramadhan. alhamdulillah, sebab di beri kesempatan oleh Allah utk mengharungi ramadhan sekali lagi. ni kira ramadhan yang ke-3 lah i berpuasa jauh di perantauan. huhuhu.last year best sikit sbb posa nyer tak sepanjang tahun nie. tahun nie kami berpuasa waktu SUMMER yer!!! sila perhatikan matahari SUMMER di UK yang muncul seawal pagi dan tengelam selewat petang. huhuhu puasa dari kol +/- 3am sampailah +/- 9pm huhuhuhu. moga2 Allah memberi kekuatan. so puasa +/- 17 jam kau sehari. ahhh kalau i balik raya nanti, kalau tak kurus...sah2 korang akan tuduh i tak posa kan? kan kan kannnnnnn. huhuhu. tapi ok lah kot, puasa sini panjang2 pon, at least panas2 dia tak sepanas dan sehangat mentari di malaysia...sini ada lah juga angin2 sikit. cuma kering jerlah, so lps nie, i mmg akan kuranglah aktiviti di luar. duduk dlm bilik bertadarrus dan berzikir jerlah. opssssss feeling2 pakai jubah size XS dari Makkah katanyer. jubah fit katanyer. makan hati tak korang...kawan i nak pegi umrah, nak belikan i jubah fit!!! ahhhhhhh black in color siap ada hood lagi...sure tak khusyuk solat orang yg duduk sblh kiri, kanan dan blkg i..bak kata encik wan afnizan kan? nasib baik i tak jadi imam, kalau tak semua makmum i tak khusyuk.yerlah duduk belakang i samada mengutuk baju i ketat or terpesona tgk imam sexy tak sedar diri. hehehhe. so sempena bulan ramadhan nie, i nak minta maaf lah pada semua kawan2, dan ahli keluarga. yg terkasar dan terlepas bahasa dan perbuatan yg tak disenangi tu ampuni lah diri ku ini. yerlah, kalau tak dimaafkan,kira sia2 jer puasa dan ibadah i nanti. kalau i ada hutang apa2 bgtau ok.i suka bergurau, kalau ada yg terasa maafkanlah i ok.

cukuplah takat nie ekk. sian kat kawan2 yg sibuk suruh i updates blog. alah korang nie, i malas nak updates blog bukan apa, i tulis2 tapi korang baca tak komen2, so tak bersemangat lah i nak menulis. ahahhaa. takdalah, i just mmg tak sempat nak memblogging kan diri. quite bz lately...sambil feeling2 pakai spec mata frame bold gigit pen and buat muka berfikir...bzlah sgt kan.hehehe. tp seriusly, mmg agak kelam dan kabut sikit. ni alhamdulillah, ada masa sikit nak mengupdate kan blog yg dah bersawang tarantula ni. tq lah pd pembaca2 blog yg setia. i know, korang tak ramai...tapi korang setia. wahhhhh gettueeeeee suka kan feeling2. hehehe.apa2pon apalah blog i ni tanpa korang yg membaca. wahhhhh feeling lagi ala2 menang trofi blogger of the year. astaghfirullah al azim.

sebelum lupa, nak wish HAPPY BIRTHDAY pada kawan2 tersayang yang menyambut Hari Lahir tak lama lagi, Ramzee, Tisha, Yatie, Syawal, Nadrah, Fird Abr.WIshing u all the best in life.

oklah...untuk semua, selamat berpuasa, selamat menjalani ibadah puasa...ingat jgn ponteng puasa, jangan ponteng solat. puasa cukup 30 hari, solat rongak setiap hari.(i lah tu) hehhehee. apa2pon Allah juga yg tahu isi hati kita...tak gitueee encik mohd azri abd rani!

...sayangi diri anda, sayangi keluarga anda, sayangi ibadah anda...

salam Ramadhan dari kami- A4 and our family.

August 1, 2010

life is irresistable...

Allah berfirman, yang mafhumnya "sesungguhnya kita merancang, dan Allah juga mempunyai perancanganNya. tetapi perancangan Allah adalah yang terbaik".

dalam hidup ni, macam2 kita rancang untuk diri sendiri, keluarga, bangsa, dan agama. untuk hari ini, hari esok dan masa depan. macam2 cara kita buatkan, macam2 cara kita korbankan, macam2 cara kita doakan...tapi kadang2 adakalanya apa yg kita rancang dan mahukan itu tak juga tercapai. Sedih? Rasa nak bunuh diri? Marah tahap gila meroyan? Nak meraung smp pecah cermin tingkap kereta? hummmmmmmm...

Kes1-
supposedly kakak i nak balik msia tengah bulan 8. so mcm2 lah kami dah rancang, sebelum kakak i nak balik malaysia. kami rancang nak buat makan2 buat kali terakhir, nak sambung besday i buat kali terakhir sama2, nak tidur ramai2 sama2 buat kali terakhir...tapi tiba2 dapat arahan dari pihak atasan untuk balik ke malaysia awal. sangat2 awal. i tak sempat nak puas2 menikmati masa bersama dgn kakak i. i tak sempat nak masakkan ikan bakar percik untuk kakak i...sbb itu favourite dia, i tak dapat nak main dgn baby kakak i puas2...sbb baby kakak i sgt comey dan selalu buat i rasa happi bila i pegang baby dia. tapi tu semua i tak dpt buat, sbb kakak i terpaksa balik awal...sedihnya. sangat2 sedih...dan sekarang i sangat2 merindui kakak i. sbb kami dah tak dpt jumpa hari2 lagi. dia jauh, i pon jauh...i rindu sgt2 dgn kakak. smlm baru hantar kakak i ke airport...hari ini seharian i merindui kakak i and her famili.i rasa sunyi sgt2...

Kes2-
supposedly siti dah berjanji dengan boyfren dia untuk hidup bersama2. biar apapon yang berlaku. diawal percintaan siti, semuanya bahagia, cantik dan sempurna. hari2 siti called boyfren dia sbb she always misses him. siti dah rancang dah, kalau mereka jadi kahwin, mereka nak beli rumah duduk bersama, pegi kerja sama2, siti nak jaga boyfren dia elok2, masakkan sedap2, siapkan makan minum dan pakai boyfren dia sebaik mungkin. dan yang paling penting, siti nak ada anak dengan bakal suami dia nanti...some more, siti dah adapon nama utk bakal anak mereka nanti. kalau lelaki she wants to put his baby boy's name -AARIZ FAYZAN, kalau perempuan she wants -AYRA FATIHAH...adorable names rite? but satu hari...boyfren siti minta breakup. just because she is studying abroad and he is not, he feels that siti is too good for him and he can't admit that...and finally, hari2 siti tempuhi dengan air mata.hidup keseorangan sunyi tanpa orang yang she used to love before. siti kecewa sangat2...

Kes3-
supposedly firdaus nak sambung belajar di oversea bila dia dah habis SPM nanti. dia mmg dari dulu dah bercita2 dan merancang nak pergi sambung belajar di UK. firdaus nak sangat menyambung pelajaran di University College London (UCL), sebab abang angkat dia dulu x-UCL. selama ni, he always jd kan abang angkat dia as a role model. semenjak keputusan PMR firdaus kurang memberangsangkan tempoh hari, firdaus mula belajar bersungguh2 utk mendapatkan peluang ke UCL tu. alhamdulillah, result SPM firdaus sgt flying colors and some more, firdaus dapat offer schollarship lagi utk ke UCL. sampai tempoh sebulan sebelum firdaus nak fly ke UK, ayah firdaus jatuh sakit...ya Allah, amat besar ujian waktu tu utk firdaus. demi kerana rasa tanggungjawab sebagai anak sulong dan sayang nya firdaus pada ayahnya...firdaus terpaksa melupakan rancangan ke oversea nya itu. jauh di lubuk hati rasa hancur sudah semua harapan, memang firdaus terasa sedih sgt2...


TAPI...semua nya mereka hadapi dengan tabah. I, Siti dan Firdaus tahu...Allah telah merancang SATU perancangan yang lebih baik untuk mereka.

Percayalah...setiap benda yang berlaku ada hikmah. Allah itu Maha Penyayang. mungkin kita rasa sunyi, kita rasa kecewa, kita rasa sedih...tapi nantikanlah disetiap kesunyian ,kekecewaan dan kesedihan itu...kalau kita bersabar pasti ada KEMANISAN nya.

dan ingatlah...JANJI ALLAH ITU BENAR.

Uncle RIndu Zara...


Uncle RiNdu Syahmi...