November 26, 2010

TALK TO MY HAND


life is short
i am busy
you are nobody
so...

November 22, 2010

give UP or give DOWN?

case1:
baru belajar main satu game nie. tapi main2 asyiklah kalah. tensen mcm tahap budak2 nak amik SPM lah tensennyer. rasa mcm nak lambung jer iphone tu tinggi2 pastu sambut balik. but....i keep playing it. belajar technique2 dia. cari kesilapan kat mana. perbaiki...and dari situ, mula menang one after another. lps dah asyik menang...skrg dah leh main game tu sambil2 mata terkelip2 nak tidur.

case2:
nak buat carrot cake. tiba2 terlupa yg oven set to over temperature. kek dah jadi hangit sikit...hitam macam tuannya. pastu garingnyer kek tu...siap boleh baling kat muka, boleh berdarah lah muka...jangan give up, tenangkan fikiran, pegi gym kejap, pastu balik rumah, amik mixer, gaulkan caster sugar dgn soft cheese lebih2 sikit. jadikan topping...walllaaaaaaa kek dah tak hitam lagi. rasa pon tak sehangit mana.

case3:
hari2 mengadapt programming. hari2 jugalah tak pernah dpt result yg diingini...tapi hari nie, jumpa satu website yg tunjuk step by step cara2 nak buat. alhamdulillah, dapatlah gerak sikit2. even seselow nyer kura2...bak kata pepatah abg dino, "kalau si fizan bawa keter, abg dino bawa basikal, abg dino boleh siap overtake fizan" lah punyer selow nyer progress keja ku itu. but, ok lah, better one than none rite?

case4:
dulu rajin sangat nak update blog dgn entry2 yg hot and spicy. sampai mampu lah buat org2 tertentu menangis2 membaca entry blog nie. tapi lately ni malas tahap bapak setan punya mak ipar punya malas nak update entry. sbb dulu selalu update panjang2...kalau takde keyboard nie nak menaip, mahulah tutup kilang dakwat...sbb byk sgt ink nak digunakan menulis. tapi skrg dpt lah kekuatan nak update sikit2. even pendek2. kira oklah, at least dpt gak update mak dgn abah kat kampung.

case5:
kalau kat msia...everyday setiap kol 3 petang even waktu office dah sibuk2 bersiap pegi gym, exercise smp 2 jam. pastu terus pegi aerobic or jogging. well...geeeegeeeehhhh nak kuruskan badan. rasa inferior sgt bila naik penimbang berat yg bayar 20sen kat Mahkota Parade, pastu penimbang tu menjerit...ANDA GEMUK!!! mmg nak carut jer kat penimbang tu balik. smp tahap camtu sekali kegegehan nak kurus. tp skrg dah ala2 duduk jauh nie bila naik penimbang dlm toilet sendiri, penimbang smp keluar message ERROR...tapi muka seposen jerrrrr tak heran kuar toilet sambung makan...but tetap positive kata diri masih kurus (sambil tarik nafas dalam2 nak kempiskan perut) sambil posing dpn cermin. gym tetap jgn ditinggalkan...even pegi 3 kali je seminggu and sejam je, takmo give up.

pendek cerita...buatlah apa2pon. kalau benda tu tak menjadi mcm yg kita inginkan...kena selalu ada backup plan, kena selalu prepared mentally n physically utk next circumstances, and yg paling penting always ada positive thinking. never giveup!!! keyword paling penting. biarlah korang nak nangis meraung smp pontianak pon sentap pitching korang nangis lagi tinggi dari dia...nangis jerlah puas2.
tapi jgn giveup...kalau rasa stuck in somewhere, lost in someplace...rest dulu. tenangkan fikiran, jgn fikir psl masalah tu...cari benda lain utk divert ure mind. contohnyer pegi gym ker, pegi ngaji ker, pegi jalan2 ker, pegi shopping ker, pegi sauna ker...(OPSSSSS, sorri pelanggan tetap sauna waterloo) tak kisahlah. yg penting, lps tu dah rest puas2...sambung blk keja selesaikan masalah tadi. and of course...nak lebih disenangkan penyelesaiann...selalu2lah berdoa pd Allah and minta lah tolong mak dan abah kita doakan utk kita.

***tips yg mungkin membantu...kalau korang tension2, tgklah gambar mak abah korang, gambar2 baby ker...insyaAllah korang rasa tenang. macam i buat nie...tgk gambar boyfren n girlfren i ni...



November 15, 2010

labbaik allahumma labbaik


...kami memenuhi dan akan melaksanakan perintah-Mu ya Allah...


bila dengar bunyi seruan haji tu...rasa terharu sgt2. lebih2 lagi bila tgk orang keliling kaabah. subhanAllah...rasa sayup2 jer. bila lah agaknyer kan nak dpt peluang menunaikan haji tu.


untuk yang tak tahu, esok kami di UK dan beberapa negara lain akan menyambut raya korban. hummmm mmglah takkan best jadinyer, sbb sambut waktu hari kerja. of courselah mamat minah salleh sini tak sambut raya haji kan. so terpaksalah berkelam dan berkabut menyambut raya esok. apa2pon tu bukan alasan. kami kat sini dah plan mcm2 dah utk menyambut raya haji esok insyaAllah. esok slps magrib dlm kol 4.30pm, kawan2 office mate akan datang ke rumah utk sama2 menyambut raya. insyaAllah, concept, semua pot luck...datang bawa makanan, and sebagai host...kita goyang kaki jer tunggu makanan. hehehee...takderlah, insyaAllah try masak something for them tomorrow too. so far plan nak buat sup ayam jer kot, since lain2 mcm nak bawa lauk2 jer, so leh lah masak nasi sikit. then insyaAllah weekend nanti ada lak plan nak buat jamuan besar besaran. hehehehe...jgn jelesssss kalau tiba2 nanti i upload gambar satay ayam dan satay daging, rendang, kuah kacang dan lonton kat next entry. well once u live in UK, u will know to cook everything. and it is true!!! esok, waktu viva PhD, kalau examiner tanya, what have u done so far...salah satu jawapan i will be....i dah belajar masak kari ayam, ayam masak merah, buat kek lobak, buat kuih seri muka and buat ikan percik. agak2 diaorg mesti rasa bangga kan dgn jawapan i? :)


enuf said...skrg ni dah masuk musim sejuk...waktu pon dah tukar, kami dah 8 jam kebelakang dr msia. n skrg siang sgt pendek...kol 5.30am masuk suboh pastu kol 4.15pm dah masuk magrib. waktu skrg nie lah mmg sesuai utk buat puasa. best gilerrrrrrrr. kejap jer dah berbuka. alhamdulillah. so sapa2 yg byk hari kena ganti posa tu, meh ler dtg UK.


bila ckp pasal pengorbanan nie, i tak tau nak ucapkan betapa besar pengorbanan famili i menerima kami 5 org adik beradik yg berbagai kerenah. mak dgn abah...mmg sgt istimewa utk i. even seburuk manapon diri i nie, sehina manapon tempat i nie, they are still there for me. sejak kecik, abah sendiri selalu berkorban utk kami. every raya, abah jarang beli baju baru utk abah...selalunya kami lah anak2 yg minta mcm2. mak pula, every raya, jarang hantar baju ke kedai...semua mak jahit sendiri. tapi kami ni anak2 yg meriah. malam raya lak, mak bertungkus lumus kat dapur masakkan makanan utk santapan raya, pastu pagi2 dah bgn utk panaskan lauk dan hidangkan atas meja. abah lak smp ke pagi mengemas rumah, berkorban utk kami anak2 mereka. sampailah skrg, mereka masih berkorban utk kami...ya Allah, tak sabar rasanyer nak tunggu masa utk balas jasa mak abah...


i love u mak n abah...selamat hari raya, maaf zahir batin.


November 9, 2010

jelesssnyer...


tengah sibuk2 nak menyiapkan report review tadi, entah mcm mana terbuka lah satu blog orang nie...ya Allah jelesnyerrrrrr sgt2. tgk dia senang2 jer dpt pegi jalan2 ke europe, dgn bawa beg LV nyer, pastu shopping kat london berbondon bondon...tiba2 kuarlah tanduk cenoet i siap menyala2 lagi mcm tanduk Hell Boy..."alahhh, dpt pegi jalan2 pon sbb orang sponsor", "hummm buat duit dgn cara menggalakkan maksiat, nerakalah tempat u", "oklah what, dah tua baru dpt merasa hidup senang,aku masih muda". hummmmmm mcm2 lah lagi skrip anak setan terkuar kat kepala. pendek cerita:-
I JELEESSSSSSSSSSSSSSSS
sebenarnya kan? yerlah, kita susah payah simpan duit, keja pagi petang nak beli beg ZARA jer pon. tapi dia beli LV senang2 jer...siap letak gambar beratur dpn kedai LV lagi. tak tau dari mana dtg rasa tu. cemburu tgk orang lebih sikit.
bukan ker sifat cemburu tu mmg synonim sangat dgn orang melayu? tak boleh tgk org lebih...mulalah buat cerita yg tah apa2. tgk orang tu hensem sikit, lawa sikit...mula lah buat cerita, "alah dia tu dulu gemuk...berat 83KG!!! pinggang 36cm!!! "opsssssssssss sapa tah tu. pastu buat citer mcm2 yg dia tu pegi cucuk sana cucuk sini...alahaiiiiii org kita.
kalau waktu exam lagi best, ada kwn dpt result lebih bagus sikit pon leh jadi cerita. "alahhh dia tu mana tak score, study siang malam, sampai solat pon tunggang langgang. kadang2 mandi pon tak buat...busukkk dia kalah bau longkang". seeeeeeeee best tak skrip dia?

pastu, kalau nampak rumah orang tu besau sikit..."rumah tu bukan rumah diapon, rumah bapak dia...pastu bapak dia pon bukan buat rumah tu pakai duit sendiri, pinjam kat bank, siap dah 3 bulan tertunggak tak byr hutang bank"...cewwwwwwwwwaaaaaahhhh kak senahhh kalau bercerita tau2 jer kan 3 bln tak byr? hang poswoman ker senah? bukacuri surat bank orang?
well well well...itulah a few sifat yg kdg2 i pon tak tau camner leh wujud. tak tau lah korang camner kan, apa korang buat kalau korang tgk orang lebih sikit dari korang. but for me, kalau nampak kelebihan orang lain lebih dari kita, i will say

" takperlah, i bersyukur...Allah tu Maha Adil, at least i bahagia ada famili yg kaya dgn kasih sayang"
hehehehe...apa2pon bersyukurlah dgn apa yg ada. kalau nak lebih usahalah lebih. pandang orang biar dengan harapan...bukan dengan sifat syaitan. pasang niat utk dapat apa orang lain dapat...insyaAllah kalau niat betul, Allah tolong. satu lagi, daripada melihat kekurangan diri, kan lebih elok melihatkan kelebihan diri...bukan utk berlagak, tapi utk timbulkan rasa bersyukur. Allah عادل

jangan berdengki...tapi biar iri hati. tau kan bezanya? iri hati dengan kelebihan orang lain, supaya dpt jadi motivasi utk diri sendiri. itu kan lebih baik rite? jangan dengki2 lagi ok...kalau ada rasa sifat2 dengki yg mcm Imam Ghazali kata kan nie...cepat2lah ingat "setiap benda Allah bagi ada hikmah nya".
  • Pertama menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang dan digantikan kepadanya.

  • Kedua, menginginkan agar kenikmatan orang lain itu hilang sekalipun ia tidak dapat menggantikannya, baik kerana merasa mustahil dirinya akan dapat menggantikannya atau memang kurang senang memperolehinya atau sebab lain. Asal orang itu jatuh, ia gembira. Ini lebih jahat daripada dengki yang pertama.

  • Ketiga, tidak ingin kalau kenikmatan orang lain itu hilang tetapi ia benci kalau orang itu mendapat kenikmatan lebih daripada kenikmatan yang dimilikinya.
(ok ok ok dah...skrg i nak pasang niat nak siapkan report i yg dah berhari2 tak siap2. tgk orang leh habis PhD less than 3 years...u ado? huhuhu...i? nan adoooooooo)

November 8, 2010

ada orang....


ada orang penat berjalan, dengan harapan dapat sampai ke destinasi

ada orang sibuk bekerja, dengan harapan boleh menjadi kaya

ada orang tak habis-habis membaca, dengan harapan lulus cemerlang peperiksaan

ada orang berdandan 24 jam, dengan harapan boleh nampak cantik

ada orang bersukan sekuat-kuatnya, dengan harapan badan jadi cergas




tapi jangan lupa..."solat jangan kita tinggal-tinggalkan"...itu pesan mak saya

dengan harapan...hidup kekal bahagia

dunia dan akhirat

November 1, 2010

dah berlabah2 dah...


Selamat hari raya-maaf zahir batin
Kerja tak sudah2 & tak pernah tak susah2
Baru Life


ya Allah sangatlah dah berlabah2 dah blog oghang nie. bukan takat bersawang dah. kalau lah labah2 tu tahu menjahit dah siap baju kurung berkerawang dah kot menunggu entry baru kat blog oghang nie. sorry lah...tapi kecoh2 nak update entry pon, bukannyer ramai orang yg baca blog nie pon kan? oghang bukannyer blog celebrity pon. well hidup orang biasa mcm oghang nie, sapa lah nak baca (tiba2 senduk sendat apa kes?) senduk sendat katanyer. sedu sedan lah kannnn tiba2.

apa2pon selamat hari raya lah utk semua yg baca blog nie, tak kisahlah even dah nak masuk raya deepavali pon...happi belated hari raya utk korang semua. so mcm mana raya korang semua? oghang, aritu raya kat MALAYSIA!!! hahahhaa...saja jer takmo bgtau orang lain. sbb nanti kecoh nak jumpa. ahahahahha lagi. penatlah, cuti sebulan, tapi kawan2 nak ajak jumpa lebih 30 orang. apa kes? hehehe. poyorrr jer. so endup, balik senyap2, pastu i sendiri decided i nak jumpa sapa. kan senang camtu...hehehe. takper, insyaAllah nanti oghang balik lg, oghang jumpa kawan2 lain lak ok...kalau tak jumpa gak, oghang jumpa korang semua kat syurga ok? amin...so raya korang ok ke? raya oghang tahun nie...hummmmmmmm no comment. korang tgk lah sendiri kat pics2 oghang tu. yg seronoknyer tahun nie, kami semua adik beradik dpt berkumpul dgn suami isteri dan anak beranak masing2 kat kampung pernu. abah dgn mak lah orang paling happi kan. pastu tahun ni gaklah first time, lauk pagi raya tak muat meja. n first time kami terpaksa makan kat meja depan. hehehhehe.






oghang blk UK semula 2/10 aritu...smp2 jer UK kena masuk opis terus, sbbnyer dah melambak due date menunggu. so ok gaklah, oghang takderlah rasa homesick sgt.pastu alhamdulillah, ada rezeki, supervisor bagi module dia utk org tolong. so ni dah kali kedua lah mengajau budak2 masters. ajau JAVA language lagi korang...tp endup, oghang mengajau bahasa JAWA.hehehe...sama jer kan? pastu dgn orgnyer 2nd year review lagi oncomin.perghhhhhh mmg oghang tak cukup tgn.dan paling banyak amik masa yerlah, skrg nie oghang dah pindah rumah sebuah. alhamdulillah. rumah dua tingkat, ada 2 bilik.sgt selesa...senang i nak ber"boxer" jer bersantai dlm rumah sendiri. kalau rumah lama dulu, terpaksa bertutup litup. leceh tul. so, bila dah ada rumah baru nie, oghang seronok, sbb merasalah dpt decorate rumah sendiri. beli barang sikit2. oklah.alhamdulillah. so far pak uda dgn mak uda jer yg dah smp rumah tu, n tidur bilik tetamu.tapi tidurpon tak smp 5 jam. huhuhu. tq to mak uda n pakuda sbb dtg melawat oghang.






aritu mak uda pak uda dtg, kami berjalan2 smp bengkak2 kaki...sian mak uda. huhuhuhu. tapi alhamdulillah, we all had fun. paling best sekali, waktu kitaorg sesat nak balik ke loughborough. hamekkkkkk. keter dah lah takder charger navigator pastu, lupa nak print direction, iphone lak batteri kong, ada garmin pon battery dah flat. perghhhhhhhh mmg terasa mcm dlm amazing race. tapi yg amazing nyer...we all did it. kami berjaya mencari jalan pulang. oghang pon rs bangga sgt2 dgn keter kecik oghang tu, n dgn team oghang. mak uda n pakuda. hehe. kat london...mak uda n pak uda shopping tak hengaaaaaaaaaaat! pak uda especially. seriusly, pakuda mcm kena histeria. semua kedai pakuda nak beli barang. mak uda releks jer. heheheh. pastu sambuung shopping lg kat liverpool, kat quorn...perghhhh mmg kagumlah dgn pak uda. huhuhu. pastu oghang bw pakuda pg menziarah stadium2 nyer. pergi arsenal nye stadium, manchester united nyer stadium and liverpool. hummmmm first time ok oghang pg stadium. kalau bukan sbb pakuda jgn haraplah oghang nak jejak kaki ke stadium. thanks to my dearest fren gak, azrie yg sudi menumpangkan bilik nya di london utk kami ber tiga berkepet2 bersama2. hehehehe. even bilik jer, tapi syukurlah, 2 malam dah jimat dah duit.tq to shima gak, yg sudi bg pinjam duvet n bantal yg baru dibelikan. to pakuda n mak uda nanti datanglah lagi. kali ni, along bw shopping tmpt baekkkkkkkkkkkkk punyerrrrr. sapa2 pon yg lain2 ada hajat nak dtg UK, mehlah dtg rumah oghang...leh meriahkan rumah oghang. sunyi gak dok sorang2 nie. dont worry, kalau korang datang, oghang tak kan pakai boxer jer dlm rumah nanti. oghang pakai jubah warna purple oghang nanti. siap serban nanti. ok??? datang tauuuuuuu.







oklah korang...nanti oghang update lagi ekk. btw...skrg nie oghang tak tau napa, asyik rindu jer. rindu sgt2 kat budak laki sorang nie. tak puas cium this boy!!! OMG, ghindddddddduuuuuu sgt2. kdg2 smp nangis ghindu kat budak laki sorang nie. aritu pon balik, salah satu main reason, sbb dah ghindu gila kat dia. balik msiapon senyap2, terus pg rumah budak laki nie, pastu kena marah dgn abah sbb balik tak bgtau. huhuhu...padan muka oghang. dgr citer skrg, dia sibuk dah nak beli keter BMW. kerete BMW siap ada control lagi tu. tapi malangnya control dia Papa dia yg kena pegang, pastu Mama dia kena ikut kemana aja dia bawa keter BMW tu...hehehehe sian mama n papa dia. I love u always my dearie Fiqri Syahmi. Uncle Long...nak jumpa u lagi Mr. BamBam. nanti ajak mama dgn papa dtg UK ok. Uncle Long tunggu...