May 30, 2011

main raba-raba


terbaca komen seorang artis nie. hensem, kacak, bergaya...mutu keunggulan. tapi pemikiran benggap melantun2. geram betul baca komen yg dia publish. isunya, pasal video clip yg dia arahkan, kononnya VC tu takde scene raba2 and kissing2. persoalannya, kalau dah yg perempuan tu pakai baju tidur jer and dok atas riba si laki nyer, and tangan si lelaki around her, and hidung touching2, tu tak kira tahap RABA lagi ke? abis tu kita panggil apa2? cuit2 je ke? apa definisi RABA utk artis sengal sorang nie? ni DBP mendefinisikan RABA sebagai - menyentuh kerana hendak merasa atau hendak mencari sesuatu: sapa2 yg tgk video clip tu, yg laki n perempuan tu, sentuh sudah, merasa sudah, nak cari sesuatu tu...tak dan nak buat kot. sbb kena rakam. kalau tak dirakam...mayber jumpa kot apa yg nak dicari.

ni nak habaq mai...

1) hang tu celebriti, komen hang satu dunia boleh baca
2) kalau tak tau nak komen, tak payah komen langsung
3) sblm nak komen tu, fikirlah dulu, buat research sikit


on top of everything...kenapa pegi buat VC tu on the first place? even takder budget sekali pon, takkan tahap pemikiran tu sampai setahap dgn cipanzi?

APA LAH NAK JADI ARTIS2 KAT MALAYSIA NIE? nak glamour punya pasal, sanggup jual maruah diri. pastu kerajaan lak sibuk nak bising2 pasal buang anak lah, rogol sana sini lah, kes simbah asid lah...mcm2 lah. kalau dah artis sendiri tak mampu nak jadi role model utk anak2 bangsa, sapa lagi? ni lah, org2 yg nak hidup mewah segera...nanti hang susah pon express juga.

untuk artis tu...ni ada peribahas utk hang "Kurang budi teraba-raba, tidak ilmu suluh padam".

inilah orang ckp, hidup sudah di 'KEBARATKAN'. nasib baik B bukan P.

May 24, 2011

kitaorg highhhhhhhh

last sunday, since dah lama sgt tak berkumpul ramai2, semenjak abg long blk malaysia aritu for good, ive decided nak buat makan2 kat rumah. ada dua tujuan (1) utk kumpul2 kongsi2 cerita and (2) to welcome my new housemate!!!. hoorayyyy starting this friday, i akan ada housemate. so takderlah i duduk sorang2 lagi kat rumah tu. takderlah sunyi sepi lg rumah tu. moga2 housemate i akan sama2 menjaga rumah tu and sama2 livin in the house happily ever after...chheeewaaaaaaaahhhhhhh.

so bila dah di kabau kan kepada seluruh jemputan, seawal pagi, lps mandi semua dah siap2 pasang apron utk start memasak. and guess what, first time ever, buat nasi jagung. hehehehe. sbb teringat nasi jagung mak masak...so nak lawankan nasi jagung tu, i buat ayam masak kurma, and sayur buat terung n kentang goreng kicap and tempe goreng siap dgn kicap cili dia...pastu desert i buatkan fruit pastrie (blueberry and raspberry) and carrot cake. alhamdulillah. thanks to my mom and to myresipi.net and chef mat gebu, menjadi lah juga menu2 aritu...nasib baik jadik...kalau tak ada yg i keluarkan hotdog dgn fish fillet je hidangkan tetamu.




tetamu dtg around 6pm...and dah abis makan semua tup tap tup tap...lepas makann semua cakap HIGHHHHHHHHHH. mengantukkk angau rasa nak tidurrrrrr je semua. ahahahaha. baru i perasan...mana tak highnyer, nasi jagung tu ada ghee/minyak sapi. high cholestrol and high stomach lah masing2 lps tu kan. and i??? senyum jer...........sorry korang, org tak tau bab2 msk ni sgt. i ikut resipi jer. nanti jemput datang rumah lagi ok. :)

May 23, 2011

scenery...







as been requested by my deary mak uda...here with ive put some of the pictures taken around tenerife, spain. frankly speaking, the place is verily intrigued especially for those who are seeking for a place to relax and rest. the views...are SUBHANALLAH, stunning and my eyes were inevitibly wide opened.

tenerife, is one of the island from canary islands. just a quick idea about canary islands. it consists of 6 small islands including tenerife. each island has its own attraction. like tenerife, it is well-known with its volcanic mountain called el-teide (we were climbed up the mountain and guess what it was icey when reached the top).

and then another interesting place, we went to this wonderful and beautiful village called Masca. to reach the village it was like driving in hell!!! climbing up a hill with 45 degrees and with a small road for incoming and outgoing vehicles. now...imagine, u driving on a one way road, but in this village, that small road allowing both ways. and imagine if u are having a bus coming up your way??? fortunately i was not the one who drove the car. otherwise, i will definitely shout and scream all the way up and down to the village. ahahaha.

and then our rented apartment was located near to the sea and a harbour...so u can imagine, how interesting it is to see big big ships and ferry passing by your view all the time. very2 exciting!!! and not to forget, you can see many *ikan masin* sunbathing...totally exciting to see and view.

so just enjoy the pictures...

May 18, 2011

meh sini nak habaq...

(akak sapa tah ni, google image kuar gambaq dia-pinjam naa)

ni mehh sini, dok rapat2 sikit. nak bagitau nie...(ngumpat actually), arini dok office dok lah settle kan a few things. mcm2 lah keja yg nak dibuat, smp tersengguk2 dok ngadap keja...but bila smp tang satu keja nie, mata terus celik. bukan apa dek non, ni nak habaq, hati ni panas jer bila dok pikiaq masalah2 yg berupa cenggini.
tak tau lah, zaman sekarang nie, ramai bebeno orang yg suka amik kesempatan...kita ni hulurkan tangan utk korang sambut and jalan seiringan. tapi yang depa nie, dapat je sambut tangan kita, terus nak sambut satu badan. semua nya nak di pegang. haram jadahhh punya manusia. korang faham tak metaphor nie? huhuhu...cakap lurus kedepan nya, orang2 yg suka amik kesempatan nie lah. faham dah ke belom? kalau tak faham gak, korang pegi google translate copy semua ayat2 entry nie, korang transfer lah ke tamil ke, africans ke, azerbaijani ke...

di pendek kan cerita, la ni kita ni punya lah niat nak tolong dia kasik pinjam barang. kesian, tgk dia, dah bertahun2 dok sini, buat satu keja nie manual jer...org lain semua leh siap 10 minit, dia 10 hari pon belom tentu siap...dah dok kesian tgk dia, bagilah pinjam barang kita nie. oklah tu, tak kisahlah dia nak pakai benda kita kan...tapi yg tak best nyer tu, dah lah pakai benda kita tu sampai EXPIRED!!! kalau bagi pinjam tayar keter tu, dari tayar tu mampu gerak atas jalan raya, la ni sampai tayar tu mampu jadi pelampung jer, gerak atas air! abissssssss bunga tayar tu. kira guna barang kita tu tahap se optimom mungkin lah. korang faham dak metaphor yg satu nie lagi? iskkkkkkkk susah ehh kalau tak paham2...huhu. ahhhh sambung citer, dah lah pakai smp abis barang kita tu, hingga ketitisan yg terakhir, pastu boleh lak, dgn muka selamber badak dia tu, nak minta pakai benda lain pulak...hamekkk. tak panas hati? silap2 boleh masak hati ni buat hati goreng kunyit!!! geram betol perangai manusia2 zaman neopolitan nie. korang nie baru keluar gua apa? tak belajar ke pelajaran TASAWUF ISLAM kat sekolah dulu? tentang cara2 hidup bermasyarakat nie. hummmmm manusia2, mcm2 kes. kalau sepuluh org kwn mcm nie, taukeh kedai tayarpon boleh bankrupt.

ok dah enuf said, pie sambung buat keja tu...seghonok nak dgr ngumpat org no. hehehe.

May 17, 2011

I wish I can fly...


Buat survey sikit

Emirates Airlines = GBP 586.70
Qatar Airlines = GBP 669.00
Air Asia Airlines = GBP 681.00
Etihad Airlines = GBP 734.94
Singapore Airlines = GBP 840.13
Malaysia Airlines = GBP 859.33


Hampeh giler flight2 dari Malaysia nie. Diaorg lagi mahal daripada flight2 yg dah lebih bagus services dia. Soriilah sapa2 yg kerja dgn MAS and AirASia tu. but sgt2 mengecewakan. lagu mana nak tolong negara sendiri, kalau negara sendiri takmo tolong rakyat sendiri. bukan nak memburuk2kan negara sendiri, tapi dah mmg kenyataan. based on my own experience.

so far pernah balik naik Emirates, MAS, Air Asia...and honestly Emirates is wayyyyyyyy better than MAS and Air Asia. Frankly speaking, I really want to avoid to use Air Asia. Balik raya last year, touched down jer, i terus muntah. hummmm. cabin crew Air Asia mmg baik2. ingat lagi diaorg jg kitaorg nak berbuka and bersahur dlm flight aritu. tapi tulah, flight korang bumpy2 sgt kot. MAS ok lah, cuma mahal sgt lah korangnyer price dah tu seat korang sempit nak dicomparekan dgn Emirates. Harap2 Emirates takderlah naikkan harga lagi lps nie. huhuhu...ada ura2 dgr citer, diaorg nak reduce kan fuel price. hrp2 jadi ler...

oghang nak balik raya nie...bagilah harga yg elok2 sikit. kalau lagu nie harganyer. tak dptlah nak makan ketupat dgn rendang kat kampung. huhuhu.

xper2...kumpul duit lagi. nak balik!!! nak balik!!!

May 16, 2011

lilin yang membakar




wishing a blast teacher's day to all my beloved teachers from my kindergarten till now.

tadika: cikgu zarina (ingat sorang je)

Sekolah Rendah Kebangsaan Jalan Dato Palembang, Melaka: cikgu zubaidah, cikgu chin (cikgu disiplin)

Sekolah Kebangsaan Pernu, Melaka: cikgu sabaruddin, cikgu tarmizi, ustazah zaleha, ustaz suhaimi, cikgu fatimah, cikgu sarimah

Sekolah Menengah Kebangsaan (Agama) Sultan Muhammad, Melaka: ustazah noraini, cikgu anja, cikgu hussein, cikgu mokhtar, ustaz ibrahim, cikgu alizah, cikgu sabrina

Kolej Islam Sultan Alam Shah, Selangor: cikgu ton teja, cikgu wan rahim, cikgu nik rukis, ustazah normah, cikgu arbaiah, cikgu norlida, cikgu siti arpah, cikgu wan harlina, cikgu hashimah

Multimedia University, Melaka: Mdm Fadzilah Salim, Dr.Cheah, Prof. Saharin Suib, Prof Suryanata, Puan Assliza Salim, Puan Halawati, Dr. Teoh, En Nazrul Muhaimin,Puan Mawar

University College London, UK: Prof Angela Sase, Prof John Dowell, Dr. Denise Gorse

Loughborough University, UK: Dr. Qinggang Meng, Dr. Eran Edirisinghe


and to the rest of my teachers...

without your helps, I wont be here. pray for my success. InsyaAllah.

May 9, 2011

mencari ketenangan...



baru baru nie pergilah ke tenerife,spain...salah satu pulau dari canary islands bersama2 kak maz, abg dino, abg paie and terry. perginya utk menenangkan fikiran i. merehatkan badan...dan menikmati cuti yg panjang. (even 2 minggu je pon).

ya Allah nikmatnya dpt bercuti...

utk lebih gambar2...tgklah kat facebook i.

May 3, 2011

sorang sorang...

dah lama rasanya tak update blog.kalau tanam pokok durian tu, confirm dah berbuah.

recently, busy dgn keja office sikit. sgt2 tension dgn keja, smp kadang2 tak tau...bila lah dpt abiskan study nie. bila dah masuk part programming nie, alamat mmg lah pakai gear satu jer dari mula. nak masuk je gear dua mesti tergelongsor belakang balik.huhuhu...saboooo je lah. kalau dlm citer HKLBR, dah lama dah kena bako!!!

by the way, nak bagitau, skrg group adik beradik kami dah makin berkurang. dulu kak fara n abg mosan sekeluarga dah blk malaysia for good. waktu tu, mmg tak dpt nak bayang betapa sedihnya hati. rs sunyi sgt2 kehidupan kat lufbra. especially bila dah tak dgr suara zara gelak n nangis. rinduuuuuu sgt2.

lps tu...last two a few months, abg long and kak long sekeluarga lak meninggal kan kitaorg. endup dari group yg mulanya ada dkt 10 orang, kini tinggal berempat jer. last two weeks abg long dtg semula ke lufbra utk viva dia. sampai2 je abg long, kami buat makan2 utk abg long...plan asal nak buat nasi kerabu, tapi endup tak jadi...so i dgn gigihnyer membuatkan fruit pastries (strawberry, mango, plum and grape) utk dessert, sausages rolls utk starter and mee goreng mamak utk main course for our breakfast. kak maz buat red velvet cake (sedapppppppp woooo) and maya lak buat flourless brownies (perghhhhhhhh terangkat gak makan nie). kami mcm nilah, sekali berkumpul, makan mmg takkan kalah...selagi meja tak penuh semua takkan berenti memasak. kalau kak long ada tu, mesti kak long pon akan masak...at least fruit cake kak long yg sedap tu. huhuhu rindunyerrrrrr


seminggu abg long duduk kat rumah, alhamdulillah, pada 4hb may, abg long dah berjaya defend viva dia...moga2 jd inspirasi utk kami yg masih berjuang nie. huhuhu.

lepas nie...tak tau lah sapa lak yg akan tinggalkan i kat lufbra nie. sedihnyer...kalau kak maz n abg dino kena blk msia...mmg i akan terus sakit meroyan. huhuhu.

kadang2 terpikir...dah tau tak suka berpisah, kenapa kena perlu bertemu? jawapannya, kalau tak bertemu, tak adalah semua memori tu kan? yg penting kena bersedia utk setiap benda yg bakal berlaku. insyaAllah janji Allah tu benar...ada hikmah setiap benda yg berlaku.

to all my beloved brothers and sisters-kak maz, kak fara, kak long, abg dino, abg mosan, abg long and maya...i miss u all soo much!!! Allah jer tahu.