September 6, 2012

Selamat Hari Raya



It is not too late to wish everyone out there Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin. For those who wants to come to our house, you are most welcome. We might not having any open house ourself this year. Sorry!!!
This raya, is the best raya ever for me after three years lived far away from my family, frens and beloved. Alhamdulillah, very happy with what I am having. Happened to meet all my family members, beloved friends, my close and lovely oppa and ippa, and of course my three comeysketeers, Syahmi, Aleesya and Syanza. The feeling is immensely full with excitement. This raya also happened to meet a few acquintances. Friends over friends over friends or family over family over family...and now we are one big family. Alhamdulillah.
This raya break also is a good time for me to shake things up a bit, relax and chill. Was just came back from PD with my beloved family, and insyAllah will spend another time in PD. Just need a time to indulge myself. Vacation in PD last weekend, even for a short while, but it was delightful. Spent the whole days with my family.

InsyaAllah, will have to attend a few open houses this weekend and next weekend too. Again will meet oppa and ippa and their friends. And of course, they will make me laugh unstoppable. Thanks to them...I have got my remedy.

Unfortunately, I will fly back to UK soon. Sobbing...

August 7, 2012

Di Kejadian Itu

dalam keluarga kami, bila masuk jer bulan april...maka kami telah memasuki zone pecah tabung. sebabnyer, bila dah april jer, akan bermula lah deretan tarikh2 kelahiran dan kejadian kami sekeluarga. Adik-1st April, Shanza-April, Shafizal-16th May, Angah-4th July, Abah-25th July, Myself-August, Ema-4th September, Uda-27th September, Uteh-12th October, Mak-31st November, Syahmi-December and last but not least Aleesya-28th February.

perghhhhhh memang zone bahaya betul. well biasalah, bila besday jer, mesti nak celebrate and konsep hadiah lak...hadiah boleh request. hahaha. apa lagi mmg kawkaw lah kan pow org.

so last month celebrate besday angah kat Kenny Rogers...angah dpt 2 biji kek. hadiah...humm angah kata dia takmo apa2. selamatttttt duit. so belanja angah makan kat kenny rogers jer lah. pas angah, abah lak...abah celebrate kat pizza huts. hadiah abah nak seluar jeans jer. so ok lah takder lah mahal sgt. hehehe...

and now, bulan ogos...my turn. hohoho. dalam kepala otak dah terbayang2 beg zara, suit zara, and kasut zara. hehehe. ye lah hutang 3 tahun punyer celebration kan. so kita tunggguuuuuuuu apa yg kena. in our famili, besday celebration biasanyer simple2 jer...open table kat mana2 restoran yg besday boy/girl tu nak and then hadiah boleh request. hehehe...so tahun ni tak taulah famili i ingat ke tak hari kejadian i. hehe.

but, dalam menunggu my real exact birth day, tiba2 ada orang dah siap2 buat surprise utk kita. ya Allah memang terkejut sangat. konon2lah nak ajak berbuka...tiba2 sampai jer dah siap cup cake berlilin dgn hadiah bagai. mmg seronok sgt2. tak terkata perasaan waktu tu. mmg nak melompat2 keriangan waktu tu...tapi cover2. well...blushing kot org buat surprise. dulu waktu kat UK, ada gak kwn buat surprise...kawan dari london, tiba2 naik bus dtg lufbra tgh2 malam...ketuk pintu bilik tidur waktu org tgh tidur...pastu pegang kek n nyanyi lagu besday. ya Allah...memang terharu sangat Allah kurniakan orang2 yang special mcm mereka utk diri ini. love them and love Allah...for all the presents in life.

bila orang ingat tarikh lahir kita...rs diri ni amat begitu berharga (sambil2 pose iklan nivea vissage). kdg2 doapon dah cukup...but kalau dpt hadiah n surprises tu mmg advantage lah. iskkkkkkkk suka lah , mmg suka sgt2. thanks a lot to all persons i love. u know who u are. takda apa yg dpt di beri...cuma iringan doa dan ucapan terima kasih jer dpt di bagi. moga Allah menjadikan tali persaudaraan kita lebih kukuh dan insyaAllah kekal sampai ke akhirat.

seperti yg di perkatakan oleh Saidina Ali KaramAllahuwajhah ""tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi"

July 19, 2012

kembali bersiaran

ya ampun.....tup tap tup tap dah dekat dua bulan lebih menetap di malaysia. kejapnyer masa berlalu.

tup tap tup tap juga...tiba2 blog dah tukar interface baru gak. gabra kejap camner nak cari link new post. endup...klik kat OLD BLOGGER INTERFACE and thennnnnn tara. back to oldies.

lama bebenau dah rasanyer tak update blog. even feeling2 mcm ada jer org nak baca kan. kalau dulu waktu belajar, update blog utk update famili...but since dah dekat dgn famili skrg...nak update pasal apa ek? hummmmm. kita citer jerlah apa2 yg kita rasa nak share kat korang boleh?

so dah dua bulan lebih balik nie, mcm2 berlaku. of course yang paling best sbb dpt jumpa keluarga dan tiga org budak kenit, syahmi, aleesya and syanza. mmg super duper happy. mmg hari2 berkepit dgn mak. sampai bau ketiak mak dari bilik sebelah pon dah boleh kenal. hehehe. well oghang mmg rapat dgn mak. and balik ni pon, dapatlah balas dendam dgn adik2 beradik semua. abis semua nyer kena sakat. baik angah, uteh, uda and adik...ahahaha. nak buat camner, waktu kat sana, dok sakat kak maz jer. (ker oghang yg kena sakat ekk?) :)rasa happi juga sebab dapat jumpa orang2 yg tersayang yang lain. waktu duduk jauh chatting and telepon jer...dah dpt jumpa alhamdulillah lah. thanks to all.

life kat msia tetap mcm dulu. HECTIC and HOTSSSSSSSS! sangat yerk...ya Allah sometime mmg tak tahan tahap kesibukan dan kepanasan hidup di malaysia nie. busy keja melambak sampai tahap selalu nak balik opis awal...sbb rasa nak muntah tgk keja melambak. panas lak...cuaca kat msia nie sampai tahap ketiak becak. ahahha. but apa2pon mmg bersyukur dah balik ke malaysia. anyway, nanti akan balik ke UK semula insyaAllah. most probably lps raya nanti.

skrg nie...alhamdulillah, hidup lebih ceria. dikelilingi orang2 yang saya sayang. sangat2 seronok. sangat2 bersyukur...ada mak, abah, adik2, nenek, makcik2...cousin2, kawan2. semuanyer ada di sisi. alhamdulillah sgt2.

apa lagi ekkk nak cakap? hummmmmmm...arini belajar satu benda. trust in relationship is very important. tak kira apa2 jenis relationship. apa2 masalah pon yg timbul, biarlah masalah tu diselesaikan secara berhemah. ceeeeewahhhhhh.

oklah tak tau nak tulis apa lagi dah...just nak wish selamat berpuasa kepada semua kawan2 dan ahli keluarga. puasa biar penuh...ikhlas kerana Allah. jgn lak tak mo puasa and bagi alasan, "buat apa puasa kalau tak ikhlas". dulu pernah belajar kat sekolah, ustaz ckp, kadang2 ikhlas tu akan datang bila ada paksaan. tp dah besau2 nie, jgnlah smp nak kena paksa puasa.

till then...nak sambung buat skrip drama ippa dan oppa. hohoho.

love u all...and i love u too. nomuuu nomuuu chowa

April 18, 2012

COUNTING DAYS

cuak...+
gembira...+
sedih...+
penat... +
tergopoh gapah...

= berbaur

March 29, 2012

mulut

kadang2 lidah nie terlepas
tak perasan yang terlibas perasaan dan hati orang

so pada sesiapa yg terkena minta maaf lah.
niat mahu menjadi jujur. tapi kadang2 tak perasan terlampau jujur sangat sampai tak tahu benda yang baik bagi kita rupanya tidak di hati orang lain.

minta maaf sekali lagi.

apa apapon masing2 tahu niat masing2. dan saya tahu niat saya.

mulut saya ada 3 tahap penapis:
1) kalau filter superpower buat saya pendiam- maksudnya saya tak selesa dengan anda
2) kalau filter middle power buat saya malu2- maksudnya....takes time nak betul2 terima anda
3) kalau filter low power buat saya tak berhenti cakap- maksudnya awak dalam list orang2 yang saya sayang sangat2.


till then...jaga lah mulut jaga lah hati.

March 22, 2012

psssttttttt...

ini kisah benar berlaku pagi tadi.

happened after one hour meeting with cikgu "mana si X? i dah lama tak nmpk dia." murid menjawab "lah u tak tau ke? dia dah lama dah tak keja sini" cikgu buat muka terkejut smbl memekop mulut"Oh my Prada beli kat China gred A! ahhh biar betul! panjatttt i. i tak tau pon, bila dia benti? why?" murid pon jawab sambil menepuk bahu cikgu "lah dah lama dah. si Y bgtau....si X tu kena buang....bla bla bla". and the meeting was adjourned 30 minutes afterward. a great bonding moment.

ada a few assumptions can be made here:
1) murid tu mmg kaki gossip and cikgu pon jenis mak bedah
2) hubungan murid dan cikgu amat rapat
3) cikgu outdated dgn info2 terkini
4) nak hilang stress keja
5) dah memang takde keja...

tiba2 jadi sumber2 gossip dlm office? awat...keja dah abis ka?

March 15, 2012

air mata...


these few days rasa sangat devastating. sangat2 demotivated...rasa mcm kena backstabbed oleh orang2 yg kononnya boleh dipercayai. tak sangka betul dlm dunia akademik ni pon ada org mcm tu. lebih2 lagi kalau orang tu cikgu kita. sedih sedih...kira mcm rumah semua dah siap, dah cantik, dah ada perabot semua...tapi tak boleh masuk, sbb menteri perumahan tak luluskan grant tanah. aiyarkkk.

hummm redha jer lah. nak buat camner...camtulah, ingat pesan...jangan bergantung harap pada orang, berharap lah pada Allah...pasti harapan tercapai.

apa2pon hidup mesti diteruskan juga. perjuangan takkan terhenti. selagi belum dapat PANGKAT HAZAB DUNIA tu, selagi tu takkan berhenti perjuangan nie.

teringat kata2 kak mazrah..."fizan, phd dan air mata tak dpt dipisahkan...selagi awak tak nangis, kira ok lah lagi tu" huhuhu.

so these few days...kat opis buatlah apa2 yg patut...balik rumah malam2 tgk cerita korean balik! yg peliknya, tgk balik cerita2 yg dah ditengok. Boys over flowers, My girl and mlm ni start tgk full house. gegehhhhhhhhhhh. hummmm tu lah antara penenang hati skrg.

ohh yer.makanan juga adalah peneman sejati sy sekarang ini. sila lah ketahui bahawasanya saya telah naik 2 kilo berat badan skrg ni. dah saya telah ada pelampong di kiri dan kanan perut saya. syabbbasssssssss syabbbbassssssss.

arasso...dah nak sambung balik full house...

AJA AJA FIGHTING!!!!!!!!!!!

March 1, 2012

bila lah nak terberanak ni...?

tanda tanda kelahiran:-

1) tidur awal setiap malam
2) bangun awal setiap pagi
3) tak boleh tidur semula lps dah bangun pagi...(which is good)
4) tidur bermimpikan kertas2 kerja, programming2, data2
5) kertas dan pen sentiasa berada disisi...kot2 dpt idea apa2 utk diingati
6) lebih dekat dgn Allah, lebih dekat dgn parents (sangat2 bagus)
7) makan ala kadar..sekadar isi perut
8) tak ada masa nak exercise setiap hari...
9) dah tak ada jalan2 or shopping2 or hangout2 mcm dulu
10) masuk2 je opis...perkara pertama di buka MATLAB dan WORD or LATex!!!
11) masuk opis paling awal setiap hari
12) sabtu ahad pon akan ke pejabat
13) stock munchies berlambak kat opis
14) dah takder dressup2...tiap ari baju pakai sarung jer dah takder matching2
15) asyik menghitung hari, menghitung kerja...

bila lah masa nak habis nie. contractions dah banyak kali...ada kecik ada besau. tapi tak mau2 gak keluar.

kalau boleh takmo lah amik jalan potong...nanti payah.

orang cakap...kena push lagi harder!

February 21, 2012

call me reina...





dah lama dah nak update pasal anak buah baru nie. nama reina sofea zainudin. sedap kannnnnn nama nyer. maksud nyer permaisuri kecantikan...ye ke? entahlah lupa lak. tapi bak kata mummy nyer, reina tu maksud permaisuri. tahniah sgt2 pd kak maz and abg dino. mmg kelahiran reina ni satu nikmat yg mereka dan kami semua tunggu2. alhamdulillah...jadi penyeri kami di bumi loughborough nie. at least lps nie, dapatlah reina jd penghibur kami...yg makin berkurang dah di bumi lufbra nie. sob sob sob...

plan2 reina patut keluar kalau boleh 6hb januari...supaya sama tarikh lahir mummy dan abah dia, tapi reina syokkkkkk sgt duduk dlm perut mummy dia..so reina dilahirkan lambat dlm seminggu+- dari hari yang diharap2kan. ehehehehe...apa2pon, bila dapat tahu reina selamat dilahirkan...uncle fizan adalah yg paling happi. sampai tak terkeluar air mata. ehehhe...sangat2 happi.

uncle doakan, reina sihat2...dan membesar menjadi anak yg solehah utk mummi dan abah reina. dah besar nanti balas jasa baik mummy dan abah ok. uncle tahu...mummy and abah reina sgt2 sayangkan reina...jaga mummy and abah nanti bila reina dah besar. ok?

so far...dah ada 5 anak buah. alhamdulillah...

February 20, 2012

jangan pernah putus asa...

ya Allah...terasa sangat penat sekarang ni
ya Allah...bila lah agaknya perjuangan ini akan berakhir?
ya Allah...harap-harap pengakhirannya menjanjikan kebahagian utk kami semua

orang yang melihat mungkin hanya mampu menjeling
orang yang mendengar mungkin hanya mampu memekakkan telinga
tapi meraka tak akan mampu merasa sebenarnya apa yang di rasa
...selagi tidak sama berjuang

nampak mudah, nampak senang...tapi.....
tak seindah yang kita bayangkan

berdoa, berdoa, berdoa...dan berusaha
insyaAllah...sampai ke hujung perjalanan
walau terpaksa dipapah...jangan pernah putus asa



*tak sabarnya nak balik malaysia...rindu mereka sangat2

January 26, 2012

hujan panas...

dah lama dah nak merasa buat nasi ni. hehehe. actually takder lah makan nasi sangat...tapi teringat dulu2 makan nasi hujan panas dari majlis kenduri kahwin kat rumah area mak uda, smp lah sekarang teringat2 nasi hujan panas tu punya kesedapan. so aritu tgk2...ada kwn yg belajar kat New Zealand, upload resipi and pic nasi hujan panas dia. perghhhhhhhhhh apa lg sabtu lepas try lah buat.

resipi nasi hujan panas:

Ingredients :

3 cups Basmathi rice ~ washed and put through a strainer (Basmathi yg paling sesuai)

To saute :

Cinnamon stick (1- ukuran sederhana kulit kayu manis)
Cardamon (3 -buah pelaga)
Cloves (3- bunga cengkih)
Star anise (3 - bunga lawang)
3 shallots ~ sliced
2 cloves garlic ~ sliced
3 tablespoons ghee
(ni option...sy xmasukkan ghee...xnak berlemak sgt! hehee...)
3 tablespoon butter (ni sy guna butter utk replacekan ghee)

**** klau nk guna ghee & butter - sukatan nya adalah 2 ts ghee + 1 ts butter******

1 cup fresh milk
(ader org guna evaporated..tp sy lg suka fresh milk)
2 cups water

** panduan utk nasi: klau awak guna 3 cups rice, so rationyer adalah 1:2 (fresh milk: water)...klau guna evaporated milk, rationyer adalah 1/2:2 1/2 (evaporated milk:water)****

1 screwpine leaf (daun pandan) - ni option (sy xletak)
food coloring : red, green and yellow
salt

Method :

1. Heat a pot and add in the butter
2. Add in the star anise, cinnamon stick, cardamon, cloves, shallots and garlic. Fry till fragrant.
3. Add in water,fresh milk, salt. Stir well.
4. Then...put them into the rice cooker with the Basmathi rice and leave to cook.
5. When almost ready,(bila button cook change to warm) put a few drops of coloring on several parts of the rice. Do not stir.
6. Leave it for a while, (bila da agak2 nak masak tu...stir to mix them.





agak senang lah nak buat nyer. hehehe...yg leceh tu nak buat lauk2 dia jer. so endup lawan kan dgn ayam masak merah jer, and buat salad style morocco...pastu buat goreng kan kubis dgn ikan bilis tumbuk. alhamdulillah...boleh lah makan. sedap ke tak sedap tu...Wallahua'alam...for me as long as boleh masuk tekak, ok lah tu. :). aritu just tercampak coloring hijau byk lak...tu yg nasi jd hijau bebenau. huhuhu...kalau abah nmpk nasi tu...confirmed abah takmo makan. sbb color hijau! ahahaha...

pastu skrg...minat bebenau nak main masak2. asyik tukar2 resipi dgn mak n kwn2 je. dulu lagi lah...bila musim MasterChef Malaysia tgh on air...ari2 lah buka website MasterChef tu cari resipi. and so far dah tried a few...mcm Umai Udang Sarawak, Baklava with Coscous and Mango and a few lain yg tak ingat. hehehe.

Telur Rebus Masak Lemak dengan Kacang Panjang
Asam Pedas Melaka Ikan Sea Bass (resipi mak-finally dpt belajar)
Sotong Goreng Tepung and Kubis Goreng
Umai Udang Sarawak

best gakkk dpt memasak kdg2 nie...jd therapy! jd lagi best bila jemput kwn2 makan and makanan sold out....hehehe.

January 24, 2012

Anonymous...

alhamdulillah...tak sangka, blog yang cokia-cokia mcm ni ada gak a few anonymous yg sudi baca and sudi komen.

tak kisahlah komen yg positif ke yg negatif ke, i will appreciate it.

cumanya...bila nak bg pendapat, biarlah cantik bahasanya. org kata kalau bahasa pon dah Jahat....org yg bercakap tu lagi lah Jahat kan? so, jaga2lah bila kita nak berkata2. nasihat utk diri sendiri jg.

kadang2 kita tak sangka...org yg baik2 dgn kita nie...rupanya dialah anonymous yg menikam kita dari blkg. sedih betul...dah lah anonymous, pastu pengecut, pastu main nyorok2 lak tu...kesian kesian.

even korang tu anonymous...tp korang mesti tau kan, saya boleh track IP address korang. well, mmg payah...tapi it is possible. lebih2 lagi...saya kan skrg dikelilingi kawan2 cendekiawan dari seluruh dunia. kwn2 yg mmg pakar IT...so anonymous2 korang pon...akhirnya sy boleh tahu juga sapa korang. hehehe. apa2pon terima kasih lahhh pd anonymous2 semua. mmg tak sangka2lah...ramai anonymous yg baca blog nie. rasa mcm selebriti kejap. hehehe...

again and again. terima kasih...moga Allah juga membalas komen2 anonymous kalian. yang baik di balas baik...yg buruk...hummmmmm sendiri fikir lahhhhhh.